Hopp til innhold

Wikipedia:Stilmanual/Videospill

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne siden er en anbefaling på Wikipedia. Den er ikke vedtatt, men er regnet som en god praksis som alle brukere bør følge. Det er fritt frem for redigering av siden, men om anbefalingene endres, så bør det diskuteres og oppnås enighet om at den nye teksten også er god praksis.

Redigeringsguide
for Wikipedia
Stilmanual (alle)
Supplement til stilmanualen
Akademikere
Bedrifter
Biografier
Fotballspillere
Geografi
Golf
Gårder
Helse
Kommuner
Kunstnere
Land
Matematikk
Musikkgrupper
Organismer
Politikere
Skip
Slekter
Tettsteder
Tidsskrift
Utested
Utmerkelser
Varemerker
Veier
Andre guider
Bildeguide
Flertydige titler
Hvordan man redigerer en side
Hvordan skrive bedre artikler
Kategorisering
Kilder
Lister
Navnekonvensjoner
Oppsettsveiledning
Pekersider
Rettskrivning
Wikipedia-termer
Wikipedia-Innholdspolitikk
Bruk av Wikipedia
Vedlikeholdsmaler

Dette er en stilmanual for videospill og videospillserier. Her er det samlet etablerte, uformelle normer rundt formatering og oppsett av videospill og videospillserier, samt direkte eksempler rundt videospill. For videre diskusjon om endringer til anbefalingene, burde dette også nevnes til Videospill-underprosjektet.

Artikkelnavn burde være det fulle navnet som spillet ble utgitt eller omtalt i Norge under, om ikke en offisiell norsk tittel eksisterer. Velbrukte kortnavn kan eventuelt settes opp som omdirigering, og kan anvendes i resten av artikkelen, da spesielt hvis fullnavnet er knotete langt, men slik brukt bør være konsekvent. Tittel på videospillutgivelser og -serier skal være kursiv (også i artikkelens innhold), og kan enkelt fikses med malen {{Kursiv tittel}}, som gjør artikkelens tittel kursiv. Malen legges gjerne inn på toppen av artikkelen eller ved autoritetsdata/før kategorier.

Eksempler:

 • The Sims 4: Varulver, ikke The Sims 4: Werewolves
 • World of Warcraft: Shadowlands, ikke Shadowlands eller WoW: SL
 • Kongekamp, ikke Svea Rike III eller Europa Universalis: Crown of the North
 • Genshin Impact, ikke 原神.

Om serietittel og spilltittel er like

[rediger kilde]

Om tittel på videospillserien og -enkeltutgivelse er like, så skal serien bli tildelt artikkelnavn uten tilføyd informasjon, mens enkeltutgivelse gjerne kan bli tildelt tillegget «(videospill)», eller om det er flere utgivelser med samme navn: «(årstall)».

Eksempler:

Suffiks som «-serien» i løpende tekst

[rediger kilde]

I noen tilfeller blir suffiks som «-serien» og «-spillet» lagt til spillets eller seriens tittel. Dette ekstra leddet skal ikke være kursiv.

Eksempler: Dragon Age-serien, Warcraft-serien, det første Call of Duty-spillet.

Flerspråklig innhold

[rediger kilde]

Begreper brukt i og om spillet eller serien burde ikke være oversatt med mindre et brukt begrep eller ord (som også kan være likt opprinnelig ords språk) eksisterer på norsk, eller at spillene har norsk oversettelse. Ikke-norske begreper som er brukt skal settes i anførselstegn, og kan ofte suppleres med en parentes med norsk oversettelse og forklaring, eller notis ({{efn}}). Fiktive stedsnavn trenger ikke å følge dette.

Eksempler:

 • I stedet for å skrive «health» for mekanikken som beskriver hvor mange slag en skapning kan ta før den blir eliminert, så kan «helsepoeng», «helse», «liv» og andre variasjoner bli brukt.
  • I Minecraft har spillfiguren Steve 20 helsepoeng, som vises gjennom 10 hjerter. Et slag fra et diamantsverd gjør at en mister syv helsepoeng, altså tre og et halvt hjerte.
 • Sjangerne «hero shooter» har ikke en etablert, norsk oversettelse, og skal ikke oversettes.
  • Overwatch er et førstepersonsskytespill i «hero shooter»-sjangeren.
 • Warcraft-rasen «night elf» skal ikke oversettes som «nattalv», da det ikke er et etablert, offisielt begrep. Det generelle «elf» kan forøvrig bli skrevet som «alv» når en skriver om kategorien som blant annet dekker «night elves», «blood elves», «void elves» og «nightborne».
  • «Night elf» og «blood elf» er to av de mer populære rasene i World of Warcraft, mens en annen alverase, «nightborne» (en «allied race»), er mye mindre populær.
 • Generelle begreper om sett med spillbare spillfigurer som «heroes» (Overwatch) og «champions» (League of Legends) kan oversettes direkte (henholdsvis «helter» og «championer»), så lenge det ønskede ordet er i de aksepterte ordbøkene. Om det er usikkert, så er «figurer» eller «helter» ofte brukbare.
  • I League of Legends har spillerne tilgang til flere spillbare figurer, championer (engelsk: «champions»), som kan låses opp med spillvalutaene «Blue Essence» («BP») og «Riot Points» («RP»)
  • I Overwatch har alle heltene (engelsk: «heroes») unike ferdigheter, evner og egenskaper.
 • Eksempler på ikke-norsk ord brukt i en setning
  • Spillerne har valget mellom blant annet «warrior» (engelsk, «kriger»), «mage» («magiker») og «shaman» («sjaman») når de spiller som en dverg (engelsk: «dwarf», en spillerfigurrase).
  • I Noita møter spillerne på flere fiender, som «susi» (finsk, «ulv»), «kauhuhirviö» («grøsser-uhyre») og «heikko haulikkohiisi» («svak djevel med haglgevær»), men også vennlige skapninger som «toveri» («venn»).

Artikkelstruktur og overskrifter

[rediger kilde]

Her er en anbefaling på overskrifter og innhold i overskrifter, og kan gjerne brukes som inspirasjon til artikkelutvidelse. Husk å respektere Wikipedia:Språkform når du utvider en eksisterende artikkel.

 1. Ingress
  1. Relevant infoboks, ofte {{Infoboks videospill}} eller {{Infoboks videospillserie}}. Merk at disse henter det meste av informasjon fra Wikidata (koble gjerne opp ved opprettelse).
  2. Forslag til innledende setning er:
   • «Videospill er et sjanger-spill utviklet av Utviklernavn, og utgitt av Utgivernavn. Spillet ble utgitt 1. januar 2020 for Windows og Mac, og 5. mars 2020 for PlayStation 4, Stadia og Xbox One
   • «Videospill (orig. Computerspiel) er et sjanger-spill utviklet og utgitt av Utviklernavn. Spillet ble utgitt [osv.]»
   • «Videospill 2 er et sjanger-spill utviklet og utgitt av Utviklernavn. Det er det andre spillet i serien Videospillserie. Spillet ble utgitt [osv.]»
   • «Videospillserie (japansk originaltittel: コンピュータゲーム, romanisert: konpyu-ta ge-mu) er en serie med sjanger-spill utviklet og utgitt av Utviklernavn. Det første spillet i serien, Videospill, ble utgitt 1. januar 2020 i Land for Nintendo 64
   • «Videospillserie er en serie med videospill skapt av Utviklernavn, og utgitt av Utgivernavn. Det første spillet i serien er sjanger-spillet Videospill, som ble utgitt 1. januar 2020.»
  3. Informasjon i tillegg til det nevnte kan være, for eksempel, grunnleggende informasjon om spillets gang, nevning av oppfølgere og nyutgivelser/«remakes», viktige personer for prosjektet og priser. Dette kan gjerne utdypes i senere avsnitt
 2. Gameplay/Spillets gang/Spillopplevelse/Spillet
  • Informasjon om spillets/spillenes hovedmål og mekanikker.
 3. Handling/Fortelling
  • Utdypende informasjon om spillfigurer (spesielt hovedfigurer) og spillverdenen. Om artikkelen er om en videospillserie eller MMORPG med mange utvidelser, kan det være hendig å ha et kort handlingsreferat for spillene, samt oversikt over viktige figurer.
 4. Om artikkelen er om en videospillserie: Liste over spill i serien
  1. Hovedserien
  2. Spin-off-spill
  3. Andre utgivelser (også filmer, TV-serier, tegneserier, bøker og så videre)
 5. Utvikling
  • Informasjon om spillets produksjon og utvikling, som gjerne kan legges i egne underavsnitt, som blant annet:
   • Musikk og lyd
   • Rollebesetning
   • Inspirasjonskilder
   • Design (ikke utseendemessig)
   • Utvidelser
   • Utgaver og portering
 6. Mottagelse/Mottakelse
  • Referanse-støttede anmeldelser, anbefalinger, prisutdelinger og salgstall.
  • {{spillomtaler}} kan være nyttig og gi god oversikt. Husk referanser! Gjenbruk gjerne fra løpetekst.
  • Å skille ut «anmeldelser» og «priser» til egne underavnsitt kan også hjelpe å organisere avsnittet hvis det blir langt. I så fall er det lurt å begynne innledende setning før disse underavsnittene med å opplyse om generell mottagelse, gjerne med referanse fra Metacritic eller lignende.
   • «Salg», hvor det opplyses om hvor godt spillet solgte på diverse plattformer eller over tid kan også skilles ut som eget underavsnitt hvis det virker nødvendig.
 7. Om relevant, særinformasjon spesifikk for spillet (under egne overskrifter)
  1. E-sport
   • Spill som er spilt som e-sport burde ha et eget e-sport-avsnitt med informasjon om turneringer, hendelser og andre e-sport-relevante saker.
  2. Øvrige tema
 8. Om aritkkelen er om et videospill: Oppfølger(e)/I ettertid
  1. Informasjon om oppfølgere
  2. Annen media: Informasjon om øvrige utgivelser utenfor videospill, som filmer, TV-serier, tegneserier og bøker.
 9. Se også (om relevant)
 10. Noter (om brukt)
 11. Referanser (om brukt)
 12. Eksterne lenker
  1. «* {{Offisielle lenker}}» henter offisielle lenker fra Wikidata, samt Commons-kategori. Husk asterisk foran, slik at lenkene blir presentert ordentlig. Legg gjerne inn manuell lenke i malen for å overskrive uønsket oppramsing av flerspråklige lenker.
  2. Øvrige lenker som er direkte relatert til utgivelsen eller serien, som for eksempel trailere, {{Somelenker}} og offisielle blogger.
  3. «* {{Spill-lenker}}» henter lenker fra flere forskjellige spilldatabaser.
  4. Navboks-mal, uten asterisk, for videospillets serie eller videospillskaperne/-utgiverne om det eksisterer. Sjekk Kategori:Navigasjonsmaler videospill for å se om det finnes en navboks til det du skriver om.
  5. {{Autoritetsdata}}, uten asterisk. Henter lenker til oppslagsverk og databaser i en rad på bunnen.
  6. {{Portal|Videospill}}, uten asterisk, som legger in en kobling til Portal:Videospill.
 13. Kategorier

På diskusjonssiden for artikkelen burde malen {{Underprosjekt videospill}} settes inn, og eventuelt en {{Oversatt}}-mal øverst om innholdet er oversatt fra et annet prosjekt.

Se Hjelp:Bilder for de generelle retningslinjene rundt bildebruk.

 • Logo for videospillutgivelser og -serier hentes ofte gjennom {{Infoboks videospill}}, {{Infoboks videospillserie}} eller andre infoboks-maler, så lenge artikkelen er koblet opp mot Wikidata og logoen er lastet opp på Commons.
 • I flere tilfeller, så har selve videospillet eller serien en kategori på Commons, som kan inneholde filer og andre kategorier relatert til spillet, utviklerne og øvrig. Kategorien er som regel koblet til Wikidata-elementet.
 • Grunnet at vi ikke har fair use på nowiki, og heller forholder oss til reglene på Commons, kan det hende at utvalget med bilder og andre filer blir noe snevert.
 • For større utgivelser og serier, kan man ofte finne bilder av cosplay, relaterte personer og e-sportarrangementer. Gjerne bruk disse bildene med omhu. Det viktigste i artikkelen er teksten, og bildene burde først og fremst støtte det som er skrevet.
 • Om artikkelen ikke er særdeles kort, kan det gjerne brukes bilder for å vise hva spillet er inspirert av, som organismer, arkitektur og konsepter. Disse burde også støtte artikkelens tekst.

Kategorirekkefølge

[rediger kilde]

Dette er ikke en praksis som har blitt fulgt så langt, men jeg tenker det kan være hyggelig å ha en seksjon om dette.

Anbefaling for rekkefølge på manuelt innlagte kategorier på artikler om videospillutgivelser og videospillserier. Før «riktig» rekkefølge er det viktigere at artikkelen har de riktige kategoriene, og denne lista kan fungere som inspirasjon til hvilke kategorier en artikkel kan bli lagt til.

 1. Kategori for spillets serie eller selve spillet (World of Warcraft, Dragon Age)
 2. Kategori for spillets skaper eller utvikler (Riot Games, Videospill utviklet av Valve)
 3. Kategorier for sjangere (Førstepersonsskytespill, Action-rollespill)
 4. Kategorier for typer (Nettspill, Indiespill)
 5. Kategorier for tema (LHBT-relaterte videospill, Videospill basert på gresk mytologi)
 6. Kategorier for priser (Gullstikka-vinnere)
 7. Kategorier for plattformer (PlayStation 4-spill, Nintendo Switch-spill, Mobil-spill)
 8. Kategorier for utviklingsland og utgivelsesår (Videospill fra Belgia, Videospill fra 2019)
 9. Øvrige kategorier (Fiktive haier, Egg)

Øvrige notiser

[rediger kilde]

Sortering

[rediger kilde]

Hvis spillet har «The» i starten av tittelen, bruker romertall, eller latinske tegn utenom den norske alfabetet, bruk standardsortering for at artikkelen sorteres riktig.

Eksempler:

Utvidelsespakker

[rediger kilde]

Merk at utvidelsespakker kategoriseres separat. Se Kategori:Utvidelsespakker for videospill.

Det er flere maler som kan være brukbare i videospill-relaterte artikler, som også allerede kan være nevnt:

 • {{Kursiv tittel}}, som gir artikkelen en kursiv tittel.
 • {{Infoboks videospill}}} og {{Infoboks videospillserie}}, som settes på starten av en artikkel, og blir fylt inn med Wikidata-informasjon.
 • {{Underprosjekt videospill}}, som legges på diskusjonssiden av artikkelen.
 • {{Kommende videospill}}, som settes «før» infobokser, for å markere et videospill som ikke er utgitt enda.
 • {{Spillomtaler}}, som kan brukes for å generere en tabell med manuell omtaleinformasjon. Bruk gjerne referanser når du bruker denne malen.
 • {{Spire}}, en merking for å markere svært mangelfulle artikler.
 • {{Spill-lenker}}, brukes etter en asterisk (listestart) for å generere lenker til spillet eller serien i forskjellige databaser.

Se også Kategori:Videospillmaler.

Databaser

[rediger kilde]

Sider som kan brukes som kilder (avhengige til selve verket) kan for eksempel være salgssteder som Steam, Origin og Uplay. Aldersgrenseorganisasjoner som PEGI, ESRB og USK kan også være nyttige.

For norsk informasjon, som utgivelsesdatoer og begreper, kan sekundærkilder (uavhengige) som Gamer.no og Pressfire være nyttige, og eventuelt Nasjonalbibliotekets database. Se forøvrig Kategori:Norske videospillnettsteder.

For øvrig informasjon, så finnes det videospilldatabaser som MobyGames (informasjon fra og med 1971 om videospill og videospillindustri), og engelskspråklig journalistikk som Polygon og PC Gamer. Se forøvrig Kategori:Videospillmedia og dens underkategorier.

For anmeldelser kan man finne mangt på omtalesamlernettstedet Metacritic (ofte separert i forskjellige konsoller) og OpenCritic være brukbare, også for å finne spesifikke kritikere.