Wikipedia:Flertydige titler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne siden er en anbefaling på Wikipedia. Den er ikke vedtatt, men er regnet som en god praksis som alle brukere bør følge. Det er fritt frem for redigering av siden, men om anbefalingene endres, så bør det diskuteres og oppnås enighet om at den nye teksten også er god praksis.

Bruke Wikipedia
Guider
Utforske Wikipedia
Hvordan søke
Hvordan bruke diskusjonssiden
Se siste endringer
Se relaterte endringer
Hvordan logge inn
Endre personlige innstillinger
Redigere Wikipedia
Hvordan redigere en side
Hvordan starte en artikkel
Kategorisering av artikler
Interwikilenker
Opprettelse av maler
Hvordan laste opp bilder
Hvordan bruke bilder
Hvordan bruke tabeller
Omdirigere en side
Flytte en side
Hvordan tilbakestille artikler
Hvordan slette en side
Flertydige sider
Lenke til søsterprosjekter
Hvordan redigere forsiden
Hvordan skrive bedre artikler
Bruk av maler
Hvordan redigere på Wikidata
Introduksjon på bokmål
Omvisning
Wikipedia:Stilmanual
Hjelp:Maler

I Wikipedia kan det ofte hende at titler kan være flertydige, dvs. at artikler om to eller flere temaer har samme naturlige tittel.

En fordel med Wikipedia er at det å lage lenker er enkelt og automatisk: når du skriver, er det bare å sette hakeparentes rundt Java (som dette: [[Java]]), og det vil oppstå en lenke. Men mente du å lenke til øya, programmeringsspråket eller kaffesorten Java?

Løsninger på problemet[rediger kilde]

Man kan løse problemet med flertydige titler på flere måter:

  1. Seksjoner på en side: Flere små artikler med bare ett avsnitt kan ligge på samme side. Selv om dette er en pekerside, bør ikke pekernotisen (se under) legges her siden denne siden ikke lenker til andre artikler med lignende tittel. Men når hver seksjon blir større kan det etter hvert bli nødvendig å la hver betydning få sin egen side.
  2. Pekerside: alle artikler flyttes til egne navn, og «Java»-siden blir en pekerside – en enkel liste som peker til de forskjellige artiklene, gjerne med en forklaring på forskjellene mellom dem.
  3. Hovedbetydning: Hvis en betydning er hovedbetydningen, kan den legges på hovedsiden, «Java». På toppen av artikkelen bør det ligge en hattnotis som lenker til de andre betydningene, eller hvis det er mange andre betydninger, til en side med navnet «Java (andre betydninger)». For eksempel: artikkelen Opera har en lenke på toppen til en side med navnet «Opera (andre betydninger)» som inneholder en liste over andre betydninger av ordet «opera». Artikkelen Alexander Kielland har en lenke til siden Alexander L. Kielland (plattform) på toppen. For artikler med samme navn og hovedbetydning, kan årstall tilføyes slik: De ti bud (film fra 1956).

Å la en «hovedbetydning» få hovedsiden kan noen ganger være kontroversielt hvis det er forskjellige synspunkt på hva som er hovedbetydningen av et ord.

Pekersider[rediger kilde]

Det er én grunn til å lage pekersider: Å la leserne få velge mellom forskjellige sider som kan ligge under samme tittel. Ikke lag pekersider, eller legg en lenke til en pekerside, så lenge det ikke er noen fare for forvirring. Tenk etter: Når en leser søker etter ordet, vil de forvente å se noen av artiklene oppført på pekersiden? Pekersider er ikke søkeindekser – ikke legg til lenker som bare inneholder deler av tittelen, og hvor det ikke er noen betydningsfull fare for forvirring.

Det å lage pekersider skjer i tre trinn:

  1. Velg passende (og tydelige) titler til de forskjellige temaene;
  2. Skriv pekersiden;
  3. Erstatt eventuelle eksisterende lenker til pekersiden med lenker til sidene de var ment å føre til

Det tredje punktet er svært viktig, da unnlatelse av å «lenke om» de opprinnelige lenkene fører til at leserne ikke ledes dit det var tenkt. Du kan bruke verktøyet Lenker hit for å sjekke om navnet på pekersiden allerede finnes som lenke i en annen artikkel. Eksempel: Du oppretter pekersiden Alexander III. Dersom det etter søk viser seg at navnet allerede eksisterer som lenke i en annen artikkel lenker du om til den «riktige» Alexander III, f.eks. Alexander III (pave) eller Alexander III (keiser). Konsekvensen av at det ikke lenkes om er at den som klikket seg videre til f.eks. paven Alexander III i stedet havner på pekersiden.

Pekersider bør inneholde notisen {{peker}}, som ser slik ut:

Dette er en pekerside, og inneholder kun pekere til forskjellige betydninger av dette ordet. Hvis du har fulgt en lenke hit, kan du kanskje gå tilbake og rette den så den peker direkte til riktig artikkel. Se alle artikler som begynner med Flertydige titler.

Se også[rediger kilde]