Wikipedia:Stilmanual/Pekersider

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Denne siden er en anbefaling på Wikipedia. Den er ikke vedtatt, men er regnet som en god praksis som alle brukere bør følge. Det er fritt frem for redigering av siden, men om anbefalingene endres, så bør det diskuteres og oppnås enighet om at den nye teksten også er god praksis.

Redigeringsguide
for Wikipedia
Stilmanual (alle)
Supplement til stilmanualen
Akademikere
Bedrifter
Biografier
Fotballspillere
Geografi
Golf
Gårder
Helse
Kommuner
Kunstnere
Land
Matematikk
Musikkgrupper
Organismer
Politikere
Skip
Slekter
Tettsteder
Tidsskrift
Utested
Utmerkelser
Varemerker
Veier
Andre guider
Bildeguide
Flertydige titler
Hvordan man redigerer en side
Hvordan skrive bedre artikler
Kategorisering
Kilder
Lister
Navnekonvensjoner
Oppsettsveiledning
Pekersider
Rettskrivning
Wikipedia-termer
Bruk av Wikipedia
Vedlikeholdsmaler

Pekersider er, i likhet med omdirigeringer, ikke-artikkelsider som ligger i hovedartikkelrommet.

Det eneste formålet med pekersider er å la lesere velge mellom flere ulike Wikipedia-artikler, som oftest som følge av at en bruker har søkt etter noe som viser seg å være flertydig.

Hensikten med denne stilmanualen er å effektivisere denne valgprosessen gjennom å gi pekersider et enhetlig uttrykk samt å unngå distraherende informasjon, som uvedkommende lenker (til Wikipedia-artikler eller andre websider). Denne retningslinjen gjelder enten pekersiden innholder «(andre betydninger)» i tittelen eller ei.

Lenking til et hovedemne[rediger kilde]

Når en side har «(andre betydninger)» i tittelen er det lite trolig at brukere vil havne der uten at det var tilsiktet. Hvis de havner der er det enten fordi de klikket på en lenke fra siden som utgjør hovedemnet, fordi de utførte et søk, eller direkte inntasting av adressen.

Lenken på siden til hovedemnet bør være tilsvarende dette:

Dette begrepet har flere betydninger, se Syre (andre betydninger).

Bruk gjerne malen {{Andrebetydninger}}. Da vil det se slik ut:

Innledningssetningen[rediger kilde]

En pekerside bør begynne med en ufullstendig setning som slutter med et kolon. Som i en vanlig artikkel skal artikkeltittelen/oppslagsordet være uthevet. Her er noen eksempeler på innledningssetninger:

Opera kan vise til:
Det er flere som heter Ola Nordmann:
ABC er en forkortelse for:
Algol har flere betydninger:

Artikkellisten[rediger kilde]

Etter innledningssetningen følger en punktliste over artikler. Husk at hovedformålet med en pekerside er å hjelpe lesere til å finne informasjonen de er ute etter kjapt og enkelt.

  • Hvert punkt skal begynne med en * (dette gjelder ikke innledningssetningen).
  • Hvert punkt skal kun inneholde én (blå) lenke. Flere lenker kan virke forvirrende og gjøre det vanskelig å finne hvor artikkelen om emnet befinner seg. (For tilfeller hvor det for tiden ikke eksisterer en artikkel se røde lenker nedenfor.)
  • Lenken bør være det aller første ordet på linjen:
  • Det er stort sett unødvendig å utheve eller kursivere lenken. Dette kan gjøres i noen tilfeller, for eksempel hvis det anses nødvendig å følge hovedstilmanualen.
  • I motsetning til vanlige artikler skal andre ord ikke lenkes. Et eksempel:
  • Datoer og dager skal aldri lenkes.
  • En beskrivelse av emnet kan følge lenken (adskilt med tankestrek eller komma). Beskrivelsen skal være kortfattet og skal kun hjelpe brukeren til å velge riktig artikkel. (En enkel måte er å kopiere et utdrag fra første setning i selve artikkelen.)

Eksempel:

Java kan sikte til:

Alternativ lenketekst (engelsk: piping)[rediger kilde]

Å bruke en alternativ lenketekst vil si å skjule den egentlige tittelen til en side som lenkes ved å erstatte den med annen tekst, typisk for å skjule tekst i parenteser.

Bruk aldri alternativ lenketekst i lenkene til sidene som føres opp på en pekerside. I mange tilfeller er teksten i parentesen alt en leser trenger for å finne rett side.

Unntak kan tenkes hvis det skal lenkes til et bestemt avsnitt på siden, eller hvis tekniske begrensinger gjør at siden har feil navn (indikert med {{feilnavn}}) eller for å kursivere tekst som i henhold til stilmanualen skal være i kursiv.

Røde lenker[rediger kilde]

Lenker til ikke-eksisterende artikler (som i teksten fremstår som røde, og ikke blå) kan kun tas hvis det er sikkert at en artikkel kan skrives om emnet. Det er unødvendig å la pekersider være en slags idedugnad hvor alle tenkelige (og utenkelige) bruk av et ord nevnes.

Pekernotisen[rediger kilde]

Sett inn malen {{peker}} nederst på siden for å vise at siden ikke er en vanlig artikkel. Dette kategoriserer automatisk siden til Kategori:Pekere.

Se også[rediger kilde]