Wikipedia:Wikidata

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk

Wikidata er et Wikimedia-prosjekt som er en kunnskapsdatabase for Wikipedia, de andre Wikimedia-prosjektene og andre, eksterne nettsteder. Utvikling av Wikidata har gått i flere steg, hvor første steg besto av innsamling av språklenkene (også kalt interwikilenkene), som ble samlet på Wikidata fremfor å ligge lokalt på hver enkelt utgave av Wikipedia.

Hvordan legge til språklenker/interwiki[rediger]

Legge til ny lenke til eksisterende element.

Du starter med å sjekke om det finnes en artikkel om emnet på andre språk. Hvis du f.eks. har oversatt artikkelen sv:smörgås fra Wikipedia på svensk kan du legge inn lenke til norsk på denne måten.

  1. På den svenske artikkelen ligger det en lenke kalt «Rediger lenker» nederst i listen over språk i venstremargen, under overskriften «På andre språk».
  2. Klikker man på den lenken vil man da komme til siden Q6559431 på Wikidata.
    • «Q6559431» er entitets-IDen til elementet.[1] engelsk item) på Wikidata
  3. Nederst på Q6559431-siden under overskriften «Sider som lenkes til dette elementet» kan du legge til en lenke til artikkelen på norsk (se bildet til høyre). Etter at du har lagt inn nye lenker går det normalt noe tid før sidene blir oppdatert. Om du er utålmodig, kan du rense siden.

Alternativt kan du søke direkte på Wikidata etter «element fra tittel». Da skriver du inn nettsted (f.eks. en eller enwiki for Wikipedia på engelsk, eller nn eller nnwiki for Wikipedia på nynorsk) samt navnet på artikkelen.

Hvordan etablere et nytt element på Wikidata[rediger]

Noen ganger finnes det ikke et element (en side) på Wikidata for artikkelen. Da har du antagelig opprettet en helt unik Wikipedia-artikkel som ikke finnes på noe annet språk.

For å etablere et nytt element går du inn på spesialsiden Opprett et nytt element på Wikidata. Når du er på Wikidata, finner du også en lenke til spesialsiden i venstremargen. På spesialsiden fyller du inn en etikett som skal fungere som et forståelig navn på elementet (i motsetning til entitets-IDen, som ikke er særlig forståelig for mennesker). Etiketten er som regel lik navnet på artikkelen på Wikipedia, men den skal være så kort og presis som mulig. Flertydighetelement skal ikke være med; heter artikkelen f.eks. «Kano (Nigeria)» er det kun «Kano» som skal være etikett. I feltet beskrivelse kan du fylle inn f.eks. «by i Nigeria» for å skille elementet fra andre element med samme etikett.

Etter at elementet er opprettet, kan du legge inn interwiki som i bolken over.

Noter[rediger]

  1. ^ element for engelsk item vises i brukergrensesnittet hvis du velger norsk bokmål i språkinnstillingene oppe til høyre. Begrepet ble tidligere oversatt som datasett, se diskusjon om dette