Den muslimske verden

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Nasjoner med muslimsk majoritet er grønne, mens nasjoner som har ca. 50 % muslimske innbyggere er gule.

Begrepet den muslimske verden har to betydninger.

I kulturell sammenheng blir begrepet brukt om alle mennesker som tilhører det verdensomspennende fellesskap av de som tilhører religionen islam. Dette fellesskap der medlemmene er kjent som muslimer består av omtrent 1,4–1,6 milliarder mennesker. Dette fellesskapet består ikke av bestemte raser, men er spredt ut blant alle raser; verdens muslimer er kun knyttet sammen ved tilslutningen til en felles religion.

I geografisk og politisk sammenheng (spesielt i historisk sammenheng) brukes begrepet muslimske verden og islamske verden som referanser til geografiske og politiske enheter som er dominert av islam. I denne sammenheng viser begrepet i hovedsak til den islamske termen Dar al-Islam.

Fellesskapet av muslimer er også kjent som ummah.[1] Islamsk tro poengterer enhet og forsvar for alle medtroende, så det ville være å forvente at alle muslimske land skulle samarbeide; men nasjonalistiske strømninger har hatt en tendens til å splitte heller enn å forene muslimske land, spesielt i andre halvdel av det 20. århundre.

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Ordet betyr opprinnelig «folk», «fellesskap»: «Umma» i Encyclopaedia of Islam, Second Edition. Brill Online, 2012. Besøkt 4. februar 2014. (Abonnement påkrevet)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]