Magazinet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Magazinet var en kristen-konservativ avis som ble utgitt i Oslo med tre ukenlige utgaver. Avisen ble etablert i 2002 av den svenske menigheten Livets Ord. Den var først et månedsmagasin, ble senere ukeavis, før den ble tredagersavis.

Avisens ideologiske målsetting var «å påvirke samfunnet ut fra et vekkelseskristent ståsted».

I februar 2007 kjøpte avisen Dagen seg inn i Magazinet med 34 prosent. De utviklet fra mai et felles lørdagsmagasin med Dagen som gjorde at avisen fikk en helt ny profil på lørdagene. 1. januar 2008 ble avisene fusjonert. Magazinets redaktør var Vebjørn Selbekk frem til fusjonen. Han gikk inn som samfunnsredaktør i DagenMagazinet i 2008.

Karikatur-striden[rediger | rediger kilde]

Magazinet ble særlig kjent etter at avisen den 10. januar 2006 trykket 12 karikaturtegninger av den islamske profeten Muhammed fra Jyllands-Posten i Danmark. Ifølge redaktøren ble dette gjort i ytringsfrihetens navn. Mange muslimer følte seg krenket, og publiseringen førte til stor spenning mellom Norge og muslimske ledere, militante islamister og opprørte ungdommer i blant annet Midtøsten, den arabiske verden, Iran, Afghanistan og Indonesia. Redaktøren mottok anonyme drapstrusler, det ble internasjonale protester og demonstrasjoner, handelsboikott, nedbrenning av den norske ambassaden i Damaskus i Syria og angrep på norske soldater i Afghanistan.

Etter at Selbekk 10. februar 2006 offentlig uttrykte at han ikke hadde hatt til hensikt å krenke muslimers religiøse følelser[1][2], har de fleste muslimer som deltar i den offentlige debatten i Norge godtatt unnskyldningen.[3] En av imamene (Hamdan) som stod bak forsoningen sa «Den som heretter rører Selbekk og hans familie, rører muslimene»[3].

Magazinet var ikke den eneste norske avisen som trykket tegningene. Både Bergens Tidende, Aftenposten og Dagbladet hadde publisert tegningene på et tidligere tidspunkt.[trenger referanse] Aftenposten og Dagbladet valgte likevel å kritisere Magazinet da karikaturstriden var på sitt heteste.[trenger referanse]

Opplag[rediger | rediger kilde]

  • 2006: 4 239[4]
  • 2007: 4 005[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «"Muhammed-tegningene endret norsk straffelov"». Magazinet. 16. februar 2006. Arkivert fra originalen 27. september 2007. Besøkt 7. oktober 2006.  «I en artikkel i Aftenposten onsdag understreker redaktør Selbekk at han ikke beklager bruken av ytringsfriheten. «Det har jeg aldri gjort, og det kommer jeg aldri til å gjøre,» skriver han. I beklagelsen sist fredag sa Selbekk at han var lei seg for at muslimers følelser var krenket, og at han på den bakgrunn angret på trykkingen av karikaturtegningene fra Jyllands-Posten.».
  2. ^ «Forsoning». Aftenposten. 11. februar 2006. Besøkt 7. oktober 2006.  «Forsoningen kom fordi redaktør Selbekk beklaget at han ikke hadde sett konsekvensene av å trykke tegningene. Han forsikret at han ikke hadde hatt til hensikt å krenke muslimers religiøse følelser. … Redaktør Selbekks beklagelse må ikke forstås som om han ikke hadde full rett til å trykke tegningene. Det dreier seg om en innrømmelse i ettertid av at redaktøren i dette tilfellet viste dårlig skjønn i sin utøvelse av ytringsfriheten.»
  3. ^ a b «- En historisk forsoning». Aftenposten. 11. februar 2006. Besøkt 7. oktober 2006.  «Forsoningen mellom Magazinet-redaktøren og norske muslimer kan vekke internasjonal oppsikt. … Imam Mehboob-ur-Rehman var en av 15 svært glade norske imamer som i går applauderte redaktør Vebjørn K. Selbekks beklagelse over trykkingen av Muhammed-karikaturene i Magazinet. … Islamsk Råd Norge (IRN) ber muslimer om å akseptere beklagelsen. 46 muslimske organisasjoner står bak. - Magazinet-redaktøren er modig som beklager, sier ur-Rehman. … Men den beste er den som angrer, sa Hamdan, med støtte i Koranen. Han varslet: Den som heretter rører Selbekk og hans familie, rører muslimene.»
  4. ^ «Avisenes leser- og opplagstall for 2006» Arkivert 27. april 2007 hos Wayback Machine. fra Mediebedriftenes Landsforening, publisert 12. februar 2007
  5. ^ «Avisenes leser- og opplagstall for 2007» Arkivert 17. juli 2011 hos Wayback Machine. fra Mediebedriftenes Landsforening, publisert 14. februar 2008
Autoritetsdata