Hopp til innhold

Sentral-Europa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra «Mellom-Europa»)
Det som normalt omtales som Sentral-Europa markert med mørkegrønt, området som av og til inkluderes i Sentral-Europa er markert med lysegrønt.

Sentral-Europa, eller Mellom-Europa, er regionen i Europa mellom Øst-Europa og Vest-Europa. Det er ingen fysiske skiller som tydelig markerer grensene, men begrepet kan sies å representere motstanden mot Østen (som Det osmanske riket og Det russiske imperiet), samt ulikheten fra Vesten (historisk sett området for politisk konservatisme og blant annet den franske revolusjon).

Mellom-Europa er vanligvis forstått som:

Alpine land (fra vest til øst)

Visegrád-gruppen (fra nord til syd)

Flere land har dessuten regioner med mellomeuropeiske kjennetegn, som har vært del av mellomeuropeiske kongedømmer og imperier som Det tysk-romerske rike, Det polsk-litauiske samveldet, tidligere tyske provinser i Øst-Europa, Habsburg-monarkiet og Østerrike-Ungarn. Disse inkluderer:

Ifølge professor Rolf Hobson kan Sentral-Europa deles i en østlig og en vestlig del. Den østlige var bosatt av en rekke ulike folkeslag, med «øyer» av tysk befolkning, mens den vestlige delen stor sett var befolket av tysktalende.[1]

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ Hobson 2015, s. 37

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]