Hopp til innhold

Finansdepartementet (Norge)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Finansdepartementet
FIN
Offisielt navnFinansdepartementet, Finans- og tolldepartementet, Finans-, handels- og tolldepartementet
TypeFinansdepartement
VirkeområdeNorge
Etablert1. januar 1819[1]
Org.nummer972417807
HovedkontorGamle regjeringsbygning
UnderlagtNorges regjering
JurisdiksjonNorge
Nettstedwww.regjeringen.no
Erstatter5. departement, 4. departement
Kart
Finansdepartementet
59°54′54″N 10°44′42″Ø
Finansdepartementets inngangsparti

Finansdepartementet (FIN) er et norsk departement som skal planlegge og iverksette den økonomiske politikken, samordne arbeidet med statsbudsjettet, sørge for at det offentlige får inn skatter og avgifter, samt overvåke og utarbeide regler for tilsyn og virksomhet i finans­markedene.

Departementet ble opprettet 2. mars 1814 av den danske prins Christian Frederik, før Riksforsamlingen på Eidsvoll, som «1ste Departement».[2] Departementet fikk da det viktige ansvaret for finans-, regnskaps- og skatte­saker.

Finansdepartementet er det kanskje mektigste departementet i Norge, fordi de fleste forslag fra andre departementer har økonomiske konsekvenser som analyseres og vurderes av Finansdepartementet.[trenger referanse]

Departementet holder hus i den gamle regjeringsbygningen (G-blokka), Akersgaten 40 i Oslo.

Organisasjon[rediger | rediger kilde]

Departementet er inndelt i seks fagavdelinger, i tillegg til administrasjons­avdelingen og informasjons­enheten. Det har i alt ca. 300 ansatte, hvorav de fleste er samfunns­økonomer, jurister eller siviløkonomer.

Finansmarkedsavdelingen forbereder lovforslag og utarbeider forskrifter, og behandler også en rekke enkeltsaker som konsesjonssøknader, eller søknader om dispensasjon fra de lover og forskrifter som gjelder. I konsesjonssøknader innhentes tilråding fra Finanstilsynet. Lov- og regelverk vedrørende Norges Bank, Finanstilsynet, Oslo Børs, Verdipapirsentralen og NOS Clearing (Oppgjørssentralen) behandles i denne avdelingen. Inntil 2007 forvaltet også avdelingen regjeringens eierskapspost i banken DnB NOR, men denne eierposten er siden overflyttet til Nærings- og handelsdepartementet.

Departementets underordnete etater er:

I tillegg forvalter departementet statens eierinteresser i Folketrygdfondet.

Departementet har fagansvaret for lov om Norges Bank og pengevesenet, men Norges Bank har en selvstendig stilling overfor departementet. Banken kan bare instrueres av Kongen i statsråd, jf. sentralbankloven § 2.

Departementets ledelse[rediger | rediger kilde]

Øverste administrative leder er finansråden. Hver av avdelingene ledes av en ekspedisjonssjef,[9] som i de aller fleste tilfeller rykker opp som interne kandidater fra departementets eget embetsverk.

Tidligere navn[rediger | rediger kilde]

Etter at staten Norge i 1814 gikk ut av unionen med Danmark fikk den et eget finansdepartement, kalt «1ste Departement».[2]

30. november 1814, etter at Norge gikk inn i unionen med Sverige, fikk «5te Departement» ansvaret for finans-, handels- og tollsaker.[2]

1. januar 1819 ble navnet endret til «Departementet for Finans-, Handels- og Toldvæsenet», fra 1. januar 1846 til «Departementet for Finansene og Toldvæsenet» og fra 24. april 1906 og ut 1999 het departementet – med ulik rettskrivning – «Finans- og tolldepartementet».[2]

Det nåværende navnet, altså kun Finansdepartementet, har vært i bruk siden 1. januar 2000.[10]

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]