Det gamle rådhuset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det gamle rådhuset
LandNorge
StedBergen kommune
Kart
Kart
Det gamle rådhuset
60°23′35″N 5°19′40″Ø

Det gamle rådhuset ligger på Rådstuplass 1 i Bergen. Huset ble opprinnelig bygget som privatbolig for lensherre Christoffer Valkendorf i 1558. Materialene som ble benyttet stammet for en stor del fra Allehelgenskirken som lå i strøket. Sammen med Muren, som ble bygget som privatbolig for Erik Rosenkrantz, er det gamle rådhuset det viktigste private renessansebygget i Bergen i dag.

Rådstuen[rediger | rediger kilde]

Bygningen ble fra 1561 gradvis tatt i bruk som møtested for magistraten og bygget ble skjenket til byen i 1568. Rådstuen huset byens administrasjon, rådstuesal, rettssal og arrest. Rådstueretten i rådhuset ble første gang satt 2. mars 1568. Et tilbygg ble reist på nordsiden av rådhuset i 1662. Dette ble brukt som tinghus og inneholdt rettslokale og kontor for byfogden. Senere ble tinghusets lokaler brukt som vaktstue og politikammer.

Arresten[rediger | rediger kilde]

Flere av dem som ble satt i arrest i rådstuen har vært anklaget for hekseri og trolldom og utsatt for tortur før de enten ble brent eller halshugget på Rådstuplass. Fra 1676 ble to celler i arresten tatt i brukt som dårekiste. Cellene fungerte som dårekiste fram til 1762, da et dollhus ble etablert i tilknytning til Bergens Civile Sygehus på Engen. Arresten i rådhuskjelleren var i bruk fram Bergen kretsfengsel sto ferdig til 1867.

Branner, ombygninger og fredning[rediger | rediger kilde]

Arkitekt J.J. Reichborns tegning av Raadhuset paa Östre Side fra 1765

Bygningen ble brannskadet i 1588, 1623, 1640 og 1702. Etter den siste brannen sto bare murene og den hvelvede kjellerarresten igjen. Sitt nåværende preg fikk bygningen etter ombygning i 1885. Bygget ble ominnredet og restaurert i 1901 og 1985.

Siden 1837 har huset blitt brukt av byens formannskap og bystyre. Bergen bystyre har fortsatt sine møter i den restaurerte bystyresalen.

Det gamle rådhus ble fredet av Riksantikvaren i 1927.

Andre bygninger i Rådhuskvartalet i Bergen[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]