Over the Rainbow

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Judy Garland i hovedrollen som Dorothy Gale i den amerikanske musikalfilmen Trollmannen fra Oz fra 1939, fremfører sangen Over the Rainbow .

«Over the Rainbow» (ofte omtalt som «Somewhere Over the Rainbow») er en klassisk amerikansk Oscar-vinnende ballade skrevet av Harold Arlen (melodi) og E.Y. Harburg (tekst)[1] til musikalfilmen Trollmannen fra Oz fra 1939, der den ble fremført av Judy Garland i hovedrollen som Dorothy Gale.[1] Med tiden ble den Garlands signaturlåt.

I filmen blir en del av sangen spilt av the MGM orchestra under rulletekstene på begynnelsen av filmen. Omtrent fem minutter inn i filmen fremfører Judy Garland «Over the Rainbow» etter forgjeves å ha forsøkt å få sin tante og onkel til å høre henne berette om en ubehagelig hendelse, som involverte hennes hund, Toto, og den ekle ugifte kvinnen, Miss Gulch (Margaret Hamilton). Dorothys Aunt Em forteller at hun må finne seg et sted «hvor du ikke vil komme opp i noe trøbbel» og tilskynder Dorothy til å dra dit selv. Hun grubler overfor Toto: «Et sted hvor det ikke finnes noe trøbbel. Tror du det finnes et slikt sted, Toto? Det må det gjøre. Det er ikke et sted du kan komme til med båt eller tog. Det er langt, langt unna. Bak månen, hinsides regnet» og begynner å fremføre sangen. Selve den berømte sekvensen samt alle scenene fra Kansas ble regissert (skjønt ukreditert) av King Vidor.

Innflytelse[rediger | rediger kilde]

Sangen er nummer én på Songs of the Century-listen, som er satt sammen av the Recording Industry Association of America og the National Endowment for the Arts. The American Film Institute rangerte også «Over the Rainbow» som den største filmsang noensinne på listen over AFI's 100 Years…100 Songs. Den ble antatt (sammen med Irving Berlin's «White Christmas») av amerikanske tropper i Europa under den andre verdenskrig som et symbol på USA. Garland fremførte til og med sangen for amerikanske tropper som en del av en veldedighetsforestilling i 1943.

I april 2005 utgav the United States Postal Service et minnefrimerke, som anerkjente tekstforfatter Yip Harburgs prestasjoner. Frimerket viser åpningsteksten til «Over the Rainbow».

Trollmannen fra Oz[rediger | rediger kilde]

Sangen ble i begynnelsen klippet bort fra filmen etter en forhåndsvisning i San Luis Obispo, fordi MGMs administrerende direktør Louis B. Mayer og produsent Mervyn LeRoy syntes at den «gjorde filmen langsommere» og at «sangen høres ut som noe for Jeanette MacDonald og ikke noe for en liten pike å synge i en låve». Utholdenheten til medprodusent Arthur Freed og Garlands sanglærer/mentor, Roger Edens, om å beholde sangen i filmen lønnet seg.[2]

En gjentagelse av sangen ble klippet bort etter at den ble filmet. Et ytterligere refreng skulle bli sunget av Dorothy, mens hun var innelåst i et rom i heksas slott og hjelpeløst ventet på døden, mens heksas timeglass rant ut. Selv om den visuelle delen av den gjentagelsen antageligvis er tapt, har soundtracket overlevd. Den ble tatt med i the Deluxe Edition av filmens soundtrack på to CD-plater, utgitt av Rhino Entertainment. I den ekstremt intense og fryktfylte fremførelsen gråter Dorothy sin vei gjennom sangen, ute av stand til å fullføre den og avslutter med et tårefylt «Jeg er redd, Auntie Em – Jeg er redd!» Denne frasen ble beholdt i filmen og ble umiddelbart etterfulgt av Aunt Ems raske tilsynekomst i heksas krystallkule, hvor hun snart erstattes av ansiktet til heksa, som gjør narr av og håner Dorothy før hun vender seg mot kameraet for å avgi en ubehagelig latter.

Opprinnelige innspillinger med Garland[rediger | rediger kilde]

Judy Garland forhåndsinnspilte først sangen i MGMs lydstudio 7. oktober 1938 og brukte et arrangement av Murray Cutter. En studioinnspilling av sangen, ikke fra soundtracket, ble innspilt og utgitt på 78-plate av Decca Records i september 1939. I mars 1940 ble den samme innspillingen tatt med på Deccas studio cast album på fire 78-plater med tittelen, The Wizard of Oz. Selv om dette ikke var den versjonen av sangen som var med i filmen fortsatte Decca å gjenutgi det såkalte Cast Album godt inn i 1960-årene etter at den ble gjenutgitt på 33 ⅓-LP. Garland fremførte alltid sangen uten å endre den og sang den eksakt slik hun gjorde i filmen ved å si at hun holdt seg tro mot rollefiguren Dorothy og til budskapet om å virkelig befinne seg et eller annet sted over regnbuen.[3]

Det var ikke før i 1956, da MGM utgav det ekte soundtrackalbumet fra filmen at sangens filmversjon ble gjort tilgjengelig for publikum. Utgivelsen av soundtracket i 1956 ble timet for å sammenfalle med filmens TV-premiere.[4] Soundtrackversjonen har blitt gjenutgitt flere ganger i årenes løp, innbefattet i en Deluxe Edition fra Rhino Records i 1995.[5]

Judy Garlands versjon i begynnelsen ikke den vanligst spilte i jukeboxene, hvor versjoner med danseband som Bob Crosbys og Glenn Millers dominerte. «Over the Rainbow» ble til slutt den signatursangen som nærmest ble identifisert med Garland og hun fremførte den de neste 30 årene til sin bortgang i 1969. I et brev til Harold Arlen skrev Garland:

«Over the Rainbow» har blitt en del av mitt liv. Den er så symbolsk for alles drømmer og ønsker at jeg er sikker på at det er hvorfor noen mennesker får tårer i sine øyner når de hører den. Jeg har sunget den tusenvis av ganger og den er fremdeles den sangen som ligger mitt hjerte nærmest».[6]

Teksten[rediger | rediger kilde]

Et innledende vers, som ikke ble anvendt i filmen, blir ofte brukt i teateroppsetninger av Trollmannen fra Oz og er med i noteboken med sanger fra filmen for piano. Det har også blitt anvendt i fremførelser med bl.a. Tony Bennett, Doris Day, Ella Fitzgerald, Frank Sinatra og Sarah Vaughan. Garland selv sang det innledende verset kun én gang, i en radiosendsing av The Louella Parsons Show i 1948.[7] En andre bro blir også brukt av og til i teateroppsetninger. Den korte gjentagelsen, som ble klippet bort fra den endelige versjonen av filmen, anvender melodien til broen (eller «B»-seksjonen).

Andre betydningsfulle versjoner[rediger | rediger kilde]

  • Doo-wop-gruppen The Demensions, Irv Spice and the orchestra. Arrangert av Seymour Barab. Utgitt på single i 1960. B-siden var «Nursery Rhyme Rock».
  • Versjonen til australske Billy Thorpe & The Aztecs ble utgitt på singlen Parlophone A 8136. B-siden var «That I Love». «Over the Rainbow» toppet den australske singlelisten i 1965 og en senere nytolkning lå på listen i Melbourne i 1974 etter hans bluesbaserte fornyelse av sangen på Sunbury Pop Festival i 1973.[8]
  • Patti LaBelle & The Bluebelles' LP-plate Over the Rainbow (Atlantic SD 8119) lå som høyest på en 20.-plass på den amerikanske R&B-listen i 1966
  • Marusha spilte inn en danceversjon. Den ble utgitt på maxi-CD-singlen Motor 859 887-2 i Tyskland i 1994.
  • Katharine McPhee. Utgitt på CD-singlen RCA 82876 86129 2 i 2006. B-siden var «My Destiny».

Israel Kamakawiwo'oles versjon[rediger | rediger kilde]

Israel Kamakawiwo'oles CD-album, Facing Future (Big Boy BBCD 5901), utgitt i 1993, inneholdt en ukulelemedley som bestod av «Over the Rainbow» og «What a Wonderful World». Medleyen ble også utgitt på CD-single.

Etter bare to uker på den tyske singlelisten i 2010 hadde den allerede fått gullplate for 150,000 solgte eksemplarer. I februar 2011 ble den sertifisert til 2 x platina for å ha solgt i mer enn 600,000 eksemplarer. Den lå i tolv ikke-sammenhengende uker på førsteplassen og var den mest suksessfulle singlen i Tyskland i 2010.[9]

I USA ble sangen sertifisert til platina for 1,000,000 solgte nedlastinger.[10]

I Sveits ble sangen også sertifisert til platina for 30,000 solgte eksemplarer.[11]

Denne versjonen har blitt anvendt i flere TV-reklamer, filmer og TV-programmer, innbefattet Finding Forrester, Meet Joe Black, 50 First Dates, Snakes on a Plane, South Pacific, Cold Case, ER, Life on Mars, Horizon og Scrubs.

Rolleinnehaverne i Glee gjorde en coverversjon av Kamakawiwoʻoles versjon i sesong én-finalen, Journey. Den var med på CD-platen i EP-format, Glee: The Music, Journey to Regionals (Columbia 772878). Den lå som # 30 på den britiske singlelisten, som # 31 på den kanadiske Hot 100-listen og den irske singlelisten, som # 42 på den australske singlelisten og som # 43 på Billboard Hot 100-listen[12][13][14][15][16][17][18]

CD-platen lå som # 3 på den franske slutten av året-singlelisten i 2011,[19] som # 16 på den sveitsiske slutten av året-singlelisten i 2011[20] og som # 37 på den tyske slutten av året-singlelisten i 2011.[21]

Cliff Richard spilte inn sin egen versjon av medleyen. Den ble utgitt på CD-singlen Papillon 23 204173 i 2001. Medleyen var hentet fra CD-albumet Wanted (Papillon 5050003002025), som lå på den britiske listen.

Eva Cassidys versjon[rediger | rediger kilde]

Eva Cassidy spilte inn en versjon. Den ble utgitt på Chuck Browns og Eva Cassidys CD-album The Other Side (Cbd. music cbd02263) i 1992. Etter Cassidys bortgang i 1996 ble sangen tatt med på hennes posthumt utgitte samle-CD-album, Songbird (Blix Street G2-10045). Det ble utgitt i 1998. «Over the Rainbow» ble utgitt CD-singlen Hot Hit 16 i Storbritannia i 2001 (B-siden var «Dark End of the Street»).

Denne versjonen ble popularisert av BBCBBC Radio 2 og i TV-showet, Top of the Pops 2. Sistnevnte viste en videoinnspilling, hvor Cassidy fremfører sangen. Denne publisiteten hjalp til med å påskynde salget av samlealbumet,Songbird, til en førsteplass på den britiske listen. Eva Cassidys unike fremførelse av «Over the Rainbow» ble valgt ut av BBC til dets CD-album, Songs of the Century, i 1999. Cassidys fremførelse av «Over the Rainbow» på Blues Alley ble publisert for første gang i januar 2011 på hennes CD-album, Simply Eva (Blix Street G2-10099).

Kylie Minogues versjon[rediger | rediger kilde]

Under hennes behandling for og rekonvalesens fra brystkreft ble en live-coverversjon med den australske plateartisten, Kylie Minogue, utgitt på single 25. desember 2005. Den var hennes første single som kun ble utgitt gjennom digitale midler. Sangens lyd var hentet direkte fra Minogues live-DVD, Kylie Showgirl, filmet 6. mai 2005 på Earls Court Exhibition Centre.[22] B-siden var «Santa Baby».[23]

Danielle Hopes versjon[rediger | rediger kilde]

En coverversjon med Danielle Hope, vinner av BBCs talentshow med Trollmannen fra Oz-tema, Over the Rainbow ble utgitt som digital nedlastning 23. mai 2010. Den ble også utgitt på CD-singlen Polydor 2743233 31. mai 2010.[24] Ettersom sangen ble innspilt før en vinner ble utropt spilte også de nest beste, Lauren Samuels og Sophie Evans, inn versjoner av sangen. Disse to ble senere gjort tilgjengelig for nedlasting 6. june 2010. Alle tre finalistene medvirket på CD-singlens B-side: en Wizard of Oz-medley.[24]

Singlen var en veldedighetsplate og samlet inn midler til både the BBC Performing Arts Fund og Prostate UK.[25]

Norske versjoner[rediger | rediger kilde]

A.G. (Asbjørn Guldahl) i 1939, Alf Prøysen i 1964 og Erik Hillestad i 2003 har skrevet norske tekster. Deres norske titler er «Over Regnbuen». Prøysen laget teksten til Wenche Myhre som spilte Dorothy i Trollmannen fra Oz som hadde premiere i januar 1965 på Oslo Nye Teater. Anne Lande har oversatt Prøysens bokmålstekst til dialekt («Over regnbågån»).

Innspillinger[rediger | rediger kilde]

År Sangtittel Albumtittel Artist Tekstforfatter Platetype Platemerke og katalognummer
1940[26] «Over regnbuen» Jens Book-Jenssen
med Øivind Berghs Bristolorkester
Oversatt 78-plate Columbia GN 781
1940[27] «Over regnbuen» Trekkspillkameratene
med sang Magnus Samuelsen
A.G. (Asbjørn Guldahl) 78-plate His Master's Voice A.L. 2712
1966 «Over regnbuen» Torill Ravnaas Alf Prøysen Single Triola TN 414
2001 «Over regnbuen» Du og jeg og vi to! Wenche Myhre Alf Prøysen CD Barneselskapet BSCD 1044
2003 «Over regnbuen» Hjertetvinner Andrea Bræin Hovig Erik Hillestad CD Kirkelig Kulturverksted FXCD 262
2009 «Over regnbågån» Helt nær Anne Lande & Per Husby Alf Prøysen
Anne Lande
CD Park Grammofon PGCD 116

Listeplasseringer[rediger | rediger kilde]

Artist Liste Høyeste
plassering
Uker på listen Dato for listeplassering
The Demensions USAs flagg Billboard Hot 100-listen[28] # 16 1960
Billy Thorpe and The Aztecs Australias flagg Australia[29] # 1 December 1964
Eva Cassidy Storbritannias flagg Storbritannia # 42 9 21. april 2001
Israel Kamakawiwoʻole Frankrikes flagg Frankrike[30] # 1 Desember 2010
Israel Kamakawiwoʻole Storbritannias flagg Storbritannia # 44 21 21. april 2007
Israel Kamakawiwoʻole Tysklands flagg Tyskland # 1 # 1 i 12 uker 2010
Israel Kamakawiwoʻole USAs flagg Billboard Hot Digital Tracks-listen[31] # 12 2004
Katharine McPhee USAs flagg Billboard Hot 100-listen # 12 2006
Danielle Hope Storbritannias flagg Storbritannia # 2 29 5. juni 2010

Fotnoter og referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Roberts, David (2006): British Hit Singles & Albums, 19th edition, Guinness World Records Limited, London, ISBN 1-904994-10-5, s. 134
  2. ^ [1]
  3. ^ The Wizard of Oz (Decca label) Arkivert 26. september 2007 hos Wayback Machine. – The Judy Room.
  4. ^ The Wizard of Oz (MGM label) Arkivert 27. september 2011 hos Wayback Machine. – The Judy Room.
  5. ^ The Wizard of Oz (Rhino Movie Music label) Arkivert 26. januar 2012 hos Wayback Machine. – The Judy Room.
  6. ^ The Wonderful World of Oz Documentary - The Wizard of Oz (3-Disc Collector's Edition DVD, 2005).
  7. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 16. november 2012. Besøkt 22. november 2012. 
  8. ^ «Pop Archives». Arkivert fra originalen 18. mars 2012. Besøkt 25. februar 2012. 
  9. ^ [2]
  10. ^ [3]
  11. ^ [4]
  12. ^ Flandez, Raymund (9. juni 2010): ‘Glee’ Season One Finale, ‘Journey’: TV Recap The Wall Street Journal, Les Hinton
  13. ^ Glee is #1 Again, May 26, 2010 PR Newswire
  14. ^ 40 Official UK Singles Archive: 26th June 2010 The Official Charts Company
  15. ^ Canadian Hot 100: Week of June 26, 2010 (Biggest Jump) Billboard, Nielsen Business Media, Inc
  16. ^ Irish Music Charts Archive: Top 50 Singles, Week Ending 17 June 2010 Arkivert 29. mars 2012 hos Wayback Machine. Chart Track, GfK
  17. ^ The ARIA Report: Week Commencing July 12, 2010 Australian Recording Industry Association
  18. ^ Hot 100: Week of June 26, 2010 (Biggest Jump) Billboard, Nielsen Business Media, Inc
  19. ^ [5]
  20. ^ [6]
  21. ^ «Arkivert kopi». Arkivert fra originalen 9. januar 2012. Besøkt 20. desember 2013. 
  22. ^ 'Overthe Rainbow' Arkivert 3. januar 2010 hos Wayback Machine. Kylie.com, EMI
  23. ^ Kylie announces 'comeback' dates CBBC Newsround, British Broadcasting Company
  24. ^ a b Winning Dorothy to release 'Rainbow'
  25. ^ Dinelle Hope ('Over the Rainbow')
  26. ^ Innspilt i Oslo i februar 1940
  27. ^ Innspilt i Oslo i februar 1940
  28. ^ Milosheff, Peter: The Demensions, White Doo Wop From The Bronx Arkivert 8. desember 2010 hos Wayback Machine. The Bronx Times, 24. mars 2010
  29. ^ «Pop Archives». Arkivert fra originalen 18. mars 2012. Besøkt 25. februar 2012. 
  30. ^ «musicline.de». Arkivert fra originalen 21. september 2012. Besøkt 25. februar 2012. 
  31. ^ Billboard, s. 65 (7. februar 2004)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]