Billie Eilish

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Billie Eilish
Billie Eilish 2019 by Glenn Francis.jpg
FødtBillie Eilish Pirate Baird O'Connell
18. desember 2001[1][2][3] (17 år)
Los Angeles
Søsken Finneas O'Connell
Beskjeftigelse Sanger[4], sanger-låtskriver, komponist[4], danser[4], låtskriver
Nasjonalitet USA
Musikalsk karriere
Sjangerelektropop, indietronica, synthpop, indiepop, emo pop
Instrumentvokal, gitar, ukulele, tangentinstrument
Stemmetypesopran
Aktive år2015
PlateselskapInterscope
Nettstedhttps://www.billieeilish.com/
IMDbIMDbRedigere på wikidata
Notable verk
When We All Fall Asleep, Where Do We Go?
Logo
Billie Eilishs logo

Billie Eilish Pirate Baird O'Connell (født 18. desember 2001 i Los Angeles i California, USA), best kjent som Billie Eilish, er en amerikansk sanger og låtskriver. Hun vokste opp i Highland Park i Los Angeles, i en familie fylt med skuespillere og musikere. Foreldrene hennes er Maggie Baird og Patrick O'Connell. Hun er hovedsakelig av irsk og skotsk herkomst, men har også skandinaviske aner.[5] Musikken hennes tilhører sjangeren elektropop.

Billie Eilish (uttales: /ˈlɪʃ/;[6]) fikk hjemmeundervisning og ble med i Los Angeles Barnekor da hun var åtte år gammel. Da hun ble elleve, begynte hun å ta etter sin eldre bror Finneas, som allerede var godt i gang med både å skrive, synge og produsere sine egne sanger. Deretter begynte hun selv å skrive og fremføre sangene sine.

Karriere[rediger | rediger kilde]

2015-2017[rediger | rediger kilde]

I oktober 2015 spilte Eilish inn sangen «Ocean Eyes», som er en sang skrevet av Finneas, og originalt laget til hans eget band. Eilish sendte opptaket til danselæreren sin, som hjalp henne videre med å koreografere en dans til den.

«Ocean Eyes» ble i 2016 gitt ut som Eilishs debutsingel på SoundCloud. Den 24. mars 2016 kom musikkvideoen og 22. november samme år en video av Eilish som fremførte dansen til sangen. Samme året ga hun også ut singelen «Six Feet Under». Sangene ble godt tatt imot, og kritikere roste henne. «The song is pure pop; a ballad about longing for reconciliation with an ex. I can imagine it becoming a major hit» sa Chris DeVille fra Stereogum.[1] 14. januar 2017 ga Eilish ut en EP av “Ocean Eyes” med fire remixer.

Videre etter suksessen med «Ocean Eyes»-remixene, slapp Eilish singelen «Bellyache» 24. februar 2017. Denne låten var produsert og samskrevet med broren hennes, Finneas. Deretter kom en musikkvideo produsert av Miles og AJ som ble sluppet 22. mars 2017.

30. mars 2017 ga Eilish ut «Bored» som en del av lydsporet til Netflix-serien «13 Reasons Why». 30. juni 2017 kom «Watch» med en oppfølgende singel kalt «Copycat» som kom 11. juli, sammen med annonseringen av «Don't Smile at Me». Hver fredag i juli la Eilish til en ny sang i EP.  Det var på denne måten singlene «Idontwannabeyouanymore» og «My Boy» ble gitt ut. «Don't Smile at Me» ble sluppet 11. august 2017. Etter utgivelsen gjorde Eilish et samarbeid med den amerikanske rapperen Vince Staples og ga ut en remix av «Watch» kalt «&Burn», som senere ble inkludert i en ny utgivelse av EP.

2018–nåtid[rediger | rediger kilde]

I februar 2018 bega Eilish seg ut på «Where's My Mind Tour», som varte til april 2018. For plateselskapet Record Store Day ga Eilish ut en 7" vinyl med en akustisk versjon av sangen hennes «Party Favor» og en akustisk versjon av Drakes «Hotline Bling».

Hun samarbeidet med den amerikanske sangeren Khalid på singelen «Lovely», som ble gitt ut i april 2018 og videre lagt til på lydsporet til den andre sesongen av Netflix-originalserien 13 Reasons Why. Eilish ga ut singlene «Bitches Broken Hearts» og «You Should See Me in a Crown». I oktober 2018 ga hun ut singelen "When the Party's Over". Deretter, i januar 2019, ga hun ut den tredje singelen til hennes kommende debutalbum When We All Fall Asleep, Where Do We Go?. Etter dette kom hun med «Bury a Friend» og deretter «Wish You Were Gay». Hele albumet har 14 låter.

Verk og innflytelse[rediger | rediger kilde]

Det er Eilish og broren hennes Finneas som sammen produserer og skriver sangene, og de kaller seg musikkpartnere. Hun har fortalt at hun og broren liker å finne på ulike ting og gå inn i forskjellige rollefigurer. Hun har også sagt at de liker å lage sanger som er surrealistiske og fulle av fantasi. Flere av sangene er også basert på ting hun og Finneas selv har opplevd, forteller hun. Hun har også fortalt at målet deres er å skrive sanger om det alle tenker, men som ingen sier. De prøver å skrive sanger som ikke har så dype ord og meninger i selve teksten, men heller har en større betydning gjemt, som man må lete litt etter. Finneas selv sier han skriver sanger til henne som han ønsker at hun skal kunne kjenne seg igjen i og føle med, slik at hun skal like å synge dem. Han vil også hjelpe henne med å fortelle hennes historier og ideer gjennom sangene sine.

Selv ser Eilish opp til musikere som Tyler, The Creator, Drake, Earl Sweatshirt, A$AP Rocky og Miguel.[trenger referanse] Hun har ved en rekke anledninger nevnt artister som The Beatles, Red Hot Chili Peppers, Green Day, My Chemical Romanse og Avril Lavigne som inspirasjonskilder.[trenger referanse] Hun forteller også at en av artistene som har størst innflytelse på henne, er Lana Del Rey.[trenger referanse]

Dette har hun sagt om seg selv[rediger | rediger kilde]

«Jeg er veldig annerledes fra mange folk, og jeg prøver på en måte å være det. Jeg liker ikke å følge regler i det hele tatt. Som for eksempel hvis noen har på seg noe på en måte, vil jeg ha det på meg på den totalt motsatte måten. Jeg har alltid gått med det jeg vil gå med og sagt det jeg vil si. Jeg er alltid, alltid der ute. Jeg vil bli husket, så jeg liker å se spesiell ut. Jeg tror jeg har bevist for folk at jeg er viktigere enn det de tror. Jeg er kanskje litt skremmende, så jeg tror folk hører etter. Jeg er jo litt skummel. Så mange folk er nok bare redd meg. Jeg har et «resting bitch-face».[trenger referanse]

Diskografi[rediger | rediger kilde]

Studioalbum[rediger | rediger kilde]

EP[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Nederlandse Top 40, 9. okt. 2017, Billie Eilish, billie-eilish
  2. ^ Library of Congress Name Authority File
  3. ^ https://itunes.apple.com/us/artist/billie-eilish/id1065981054#fullText
  4. ^ a b c Library of Congress Name Authority File, 5. jun. 2019
  5. ^ Konbini (1. mars 2019). «Billie Eilish - Fast Life». Besøkt 11. juni 2019. 
  6. ^ Savage, Mark (July 15, 2017). «Billie Eilish: Is she pop's best new hope?». BBC News. «...It's eye-lish, like eyelash with a lish.»  Sjekk datoverdier i |dato= (hjelp)

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]