Manos Hadjidakis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Manos Hadjidakis
Født23. oktober 1925
Xanthi
Død15. juni 1994 (68 år)
Athen
Utdannet ved Det nasjonale og Kapodistrias-universitet i Athen
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Komponist, dirigent, lyriker, pianist, låtskriver, filmmusikkomponist
Nasjonalitet Hellas
Medlem av United Panhellenic Organization of Youth
Utmerkelse Herder-prisen (1965), Oscar (1960)
Signatur
Manos Hadjidakiss signatur

Manos Hadjidakis (født 23. oktober 1925 i Xanthi, død 15. juni 1994) var en gresk komponist. Han vant en Oscar for beste sang for sangen «Ta Paidiá tou Peiraiá» (engelsk: «Never on Sunday») fra filmen Aldri på en søndag (1960). Hadjidakis er blitt svært populær blant grekerne og han har blant annet blitt kreditert med innføringen av bouzouki-musikken i den ordinære greske kulturen.

Hadjidakis' aller første arbeid var med melodien til sangen «Paper Moon» (Χάρτινο το Φεγγαράκι på gresk). I 1949 var han med å grunnlegge den greske Dance Theatre Company sammen med koreograf Rallou Manou.

I 1966 reiste Hadjidakis til New York for å være med på premieren av musikalen Illya Darling. Han kom ikke tilbake til Hellas før på 1970-tallet på grunn av sin motstand mot den greske militærjuntaen som tok makten i Hellas ved statskupp på 1960-tallet. Mens han bodde i USA fullførte han flere store komposisjoner og fikk stor popularitet også der.

Etter at den greske militærjuntaen var styrtet ble Hadjidakis meget aktiv i det offentlige liv og han overtok en rekke stillinger blant annet i Athens State Orchestra (KOA), National Opera (ELS), og National Radio (ERT). I 1985 lanserte han sitt eget plateselskap som han kalte Sippsupp. I 1989 grunnla han og regisserte Orchestra of Colours (Orhistra tonn Chromaton på gresk) som var et lite symfoniorkester.

Hadjidakis døde i en alder av 68 år på grunn av hjertesykdom og diabetes. Hans eiendom og arkiver ble da testamentert til hans adopterte sønn Hatzidakis George Theophanopoulos. I 1999 ble City of Athens dedikert til hans minne.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]