The Wall Street Journal

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
The Wall Street Journal
The Wall Street Journal Logo.svg
The Wall Street Journal first issue.jpg
LandUSA
FormatFullformat
Frekvens1 dag
Grunnlagt8. jul. 1889
EiereDow Jones & Company
UtgiverDow Jones & Company
SpråkEngelsk
HovedkvarterNew York
ISSN0099-9660, 2574-9579
Nettstedhttps://www.wsj.com/ (engelsk), https://cn.wsj.com/ (kinesisk), https://jp.wsj.com/ (japansk)

The Wall Street Journal (WSJ) er en innflytelsesrik finansiell dagsavis som utgis av Dow Jones & Company i New York. Avisen utgis med egne utgaver i flere asiatiske og europeiske land. Opplaget på verdensbasis er mer enn to millioner (2006), og avisen har en Internett-utgave med mer enn 931 000 betalende abonnenter.[når?][trenger referanse]

Avisen var den største i USA frem til november 2003, da den ble forbigått av USA Today. Hovedkonkurrenten er den britiske The Financial Times, som også utgir flere internasjonale utgaver.

Den 31. juli 2007 kunne avisen rapportere at den var kjøpt opp av News Corporation for 5 milliarder dollar, selskapet utgjør nå en del av det globale medieimperiet til Rupert Murdoch. Dette bekreftes i en BBC-reportasje[1]og[død lenke] i en pressemelding gjengitt på Sky News, vil ikke den redaksjonelle selvstendigheten til avisen bli utfordret, derimot vil man satse på å videreutvikle nye tjenester og lansere nye nett og tv-tjenester i samarbeid med avisen, og ved bruk av avisens merkevare.

Historie[rediger | rediger kilde]

I begynnelsen[rediger | rediger kilde]

Dow Jones & Company ble grunnlagt i 1882 av journalistene Charles Dow, Edward Jones og Charles Bergstresser. Det hele startet med et nyhetsbrev som ble utgitt hver ettermiddag, og utviklet seg til The Wall Street Journal, som kom ut første gang 1889, når man også begynte å levere nyheter via telegraf/fjernskriver. Avisen hadde blant annet Jones 'Average', den første av mange børsindekser for aksjer og obligasjoner for New York-børsen.

I 1902 kjøpte journalisten Clarence Barron aksjemajoriteten i selskapet. Avisen opplevde en kraftig opplagsøkning, og på slutten av 1920-tallet var opplaget steget steget fra 7000 til 50 000. Senere ble familien Woodworths avisens utgiver.

De siste årene[rediger | rediger kilde]

Som et tillegg til avisen, ble The Wall Stree Journal Online lansert som en nettjeneste i 1996. Denne tjenesten anses som verdens største nettnyhetstjeneste med abonnementsavgift. I november 2006 var prisen for å abonnere på nettutgaven 99 amerikanske dollar, for de som ikke allerede abonnerte på papirutgaven.

I september 2005 begynte avisen for første gang på 50 år, å produsere en lørdagsutgave.

I 2006 tillot avisen for første gang annonser på førstesiden av den amerikanske utgaven. Dette ble innført, etter en prøveordning fra 2005, hvor de europeiske og asiatiske utgavene hadde forsøkt med førstesideannonsering.

I det siste har avisen lansert en global utvidelse av sine nettjenester, og utgir nå disse på flere språk.

Avisen har også vist interesse for å kjøpe rivalen The Financial Times.

NewsCorp[rediger | rediger kilde]

Den 31. juli 2007 ble avisens eierselskap kjøpt av News Corporation, det internasjonale medieselskapet som kontrolleres av Rupert Murdoch, for 5 milliarder amerikanske dollar.

News Corporation gjorde det klart at de ønsket å overta avisen i mai 2007. Dette førte til protester fra de redaksjonelt ansatte i avisen, ettersom de frykter at Murdoch personlig vil involvere seg i utviklingen av avisens politiske synspunkter. News Corporation avviser dette, og hevder dette ville skade avisens troverdighet og redusere verdien av investeringen; noe de redaksjonelt ansatte tar med en klype salt, ettersom lignende påstander ved tidligere overtagelser ikke har holdt vann.

Også tidligere eierskifter har påvirket avisens redaksjonelle profil.

Murdoch har uttalt i en pressemelding at han ønsker å utvikle The Wall Street Journal som merkevare, både ved å lansere nye tv-programmer og kanaler, samt nye nettjenester.

Format[rediger | rediger kilde]

I januar 2007 gikk avisen bort fra det tradisjonelle fullformatets bredde på 38 cm (15 ") til 30 cm (12 "), Lengden på avisen forblir den samme som i tradisjonelt fullformat 58 cm (22+23 "). Noe som gir avisen et helt eget format. Reduksjonen i bredden tilsvarer en spalte, og avisen hevder å spare 18 millioner dollar i året i trykkekostnad på endringen.

Lesergruppe[rediger | rediger kilde]

Det er en svært eksklusiv kundegruppe som leser avisen. 60 % av toppledere, som har en gjennomsnittlig årslønn på 191 000 amerikanske dollar i året, samt en gjennomsnittlig formue på over 2,1 millioner amerikanske dollar, og med en gjennomsnittsalder på 55 år.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]