Keith Carradine

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Keith Carradine
Aspettando Clint Keith Carradine fcm.jpg
FødtKeith Ian Carradine
8. aug. 1949[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (73 år)
San MateoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse
Utdannet ved Hollywood High SchoolRediger på Wikidata
Ektefelle Hayley DuMond (2006–)Rediger på Wikidata
Partner(e) Shelley Plimpton (19691970)Rediger på Wikidata
FarJohn Carradine
Mor Sonia SorelRediger på Wikidata
Søsken Michael Bowen, Robert Carradine, David CarradineRediger på Wikidata
Barn Martha Plimpton, Sorel CarradineRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
UtmerkelserEllis Island Medal of Honor
Oscar for beste sang (1976) (I'm Easy)
Golden Globe Award for Best Original Song (1976) (I'm Easy)
stjerne på Hollywood Walk of Fame
Aktive år1971
IMDbIMDb

Keith Ian Carradine (født 8. august 1949 i San Mateo i California) er en amerikansk skuespiller som har hatt suksess både på teaterscenen, film og fjernsyn. I tillegg er han en Golden Globe og Oscar-vinnende låtskriver. Han vant blant annet Oscar for beste sang med sangen «I'm Easy» fra filmen Nashville i 1975. Han har blitt tildelt en stjerne på Hollywood Walk of Fame.

Biografi[rediger | rediger kilde]

Som medlem av den kjente Carradine-familien, er han del av et «skuespill-dynasti». Keith Carradine er sønn av skuespiller og artist Sonia Sorel (født Henius) og skuespilleren John Carradine. På farssiden har han halvbrødrene Bruce Carradine og den nå avdøde David Carradine. Hans halvbror på morssiden heter Michael Bowen, og hans brødre er Christopher og Robert Carradine.

Carradines barndom var vanskelig. Han sa at hans far var alkoholiker og hans mor «var en manisk depressiv paranoid schizofren person». Hans foreldre skilte lag i 1957, da han var seks år gammel. Han bodde sammen med brødrene Christopher og Robert, i tre måneder i et hjem for mishandlede barn. Carradine ble hovedsakelig oppdratt av sin mormor, og han fikk sjelden se noen av sine foreldre. Hans mor hadde heller ikke lov til å se ham.

Carradine hadde en drøm om å bli skogvokter, men han valgte i stedet å studere drama ved Colorado State University etter high school. Han sluttet etter et semester og flyttet tilbake til California sammen med sin eldre halvbror, David. Broren oppmuntret ham til å forfølge en skuespillerkarriere, og betalte for hans teater- og sangtimer, og hjalp ham med å finne seg en agent.

Som ungdom var Carradine noen ganger sammen med sin far, John Carradine, i sistnevntes oppsetninger av Shakespeare. Dermed hadde han noe bakgrunn fra teater da han kom med i den opprinnelige Broadway-produksjonen av Hair (1969). Carradine første kjente filmrolle var i regissør Robert Altmans McCabe & Mrs. Miller (1971). Han fortsatte med å spille en av de viktigste rollene, som folkesanger, i Altmans kritikerroste film Nashville (1975).

Han har tre barn med to kvinner; den eldste datteren, Martha Plimpton, som han fikk med Shelley Plimpton, har fulgt i begge foreldrenes fotspor. De to andre barna er fra ekteskapet med Sandra Will; Cade Richmond og Sorel Johannah som også er skuespillere.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 28. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ GeneaStar, GeneaStar person-ID carradinek[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ filmportal.de, Filmportal-ID df5eedd11d5f462ca3af8ee8fa31c5f7, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Internet Broadway Database, Internet Broadway Database person-id 34645, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]