Chim Chim Cher-ee

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

«Chim Chim Cher-ee» er en sang fra filmmusikalen Mary Poppins (1964).[1]

Den ble opprinnelig sunget av Dick Van Dyke og Julie Andrews.[1] «Chim Chim Cher-ee» har også en fremtredende posisjon i den prisvinnende scenemusikalen til Cameron Mackintosh/Disney med samme navn, som hadde premiere i London på the Prince Edward Theatre i 2004. Mary Poppins hadde premiere på Broadway 16. november 2006. Sangen kan høres i Mary Poppins-scenen i The Great Movie Ride i Disney's Hollywood Studios og under Mary Poppins-segmentet i Magical: Disney's New Nighttime Spectacular of Magical CelebrationsDisneyland.

I 2005 hadde Julie Andrews med denne sangen som en del av Julie Andrews Selects Her Favorite Disney Songs.

Låtskrivere[rediger | rediger kilde]

Sangen ble skrevet av Robert B. Sherman & Richard M. Sherman (the Sherman Brothers), som også ble tildelt en Oscar for beste sang og en Grammy Award for musikken i filmen Mary Poppins .[1]

Inspirasjon[rediger | rediger kilde]

Sangen var inspirert av ett av maleriene av en feier, skapt av Mary Poppin's manusforfatter, Don DaGradi. Da han ble spurt om maleriet av Sherman-brødrene, forklarte DaGradi at den britiske folkloren fra eldre tider attribuerte feiere og hvordan det å ta hverandre i hendene kunne bringe en person hell. I deres behandling fra 1961 hadde Sherman-brødrene allerede slått sammen flere av P. L. Travers' figurer i skapelsen av Bert. Hans temasang ble «Chim Chim Cher-ee».

I tillegg til standardversjonen, som Bernt synger til barna, synger han korte stykker av sangen til seg selv ulike ganger, med forskjellige vers spesifikt til en [unfolding] element i intrigen.

Coverversjoner[rediger | rediger kilde]

Norsk versjon[rediger | rediger kilde]

Per Lekang har skrevet en norsk tekst.

Innspilling[rediger | rediger kilde]

Parodier[rediger | rediger kilde]

Sangen ble parodiert av Allan Sherman (ikke i familie med Sherman-brødrene Sherman Brothers) og brukte samme tittel som sangen. I sin versjon holdt han narr av de amerikanske varene, som ses i TV-reklamer.

Supportere til de britiske fotballagene, Millwall, Birmingham City og Blackburn Rovers, synger en versjon av sangen som refererer til hvert av lagenes lokale rivaler, West Ham, Aston Villa and Burnley, som alle bærer mørk rødlilla og blå skjorter.

Litterær kilde[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Roberts, David (2006). British Hit Singles & Albums (19th utg.). London: Guinness World Records Limited. s. 135. ISBN 1-904994-10-5. 
  2. ^ Soundunwound.com
  3. ^ Soundunwound.com
  4. ^ «Visual kei bands to take on Disney songs for ‘V-ROCK Disney’!». tokyohive.com. Besøkt 16. september 2011. 
  5. ^ «Turin Brakes - Chim Chim Cheree». Chim Chim Cheree. Besøkt 22. november 2011.