James Horner

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Current event marker.svgNylig avdød: Denne artikkelen handler om en person som nylig er avgått ved døden. Biografier om nylig avdøde blir ofte utvidet som følge av ny informasjon i nekrologer, og det kan hende at teksten ikke er fullt ut oppdatert ennå. Vær oppmerksom på at artikkelen kan bli endret, og vis ellers vanlig kritisk sans til det du leser i Wikipedia.
James Horner
James Horner
Født 14. august 1953
Los Angeles, California, USA
Død 22. juni 2015 (61 år)
Los Padres National Forest, California, USA
Flyulykke
Q3002150
Sjangre/
former
Filmmusikk

James Horner (født 14. august 1953 i Los Angeles i California, død 22. juni 2015 i Los Padres National Forest i California[1]) var en amerikansk filmkomponist.

Horner ble fra midten av 1980-tallet regnet som en av de ledende filmkomponistene i Hollywood, kjent for sin allsidighet og evne til å tilpasse filmmusikken til filmens handling. Han tok utdannelse ved Royal Academy of Music i London og skrev konsertverket «Spectral Shimmers» før han gikk over til å komponere filmmusikk.

Horners gjennombrudd kom i 1982, da han laget musikken til filmene Star Trek II: The Wrath of Khan og 48 timer. Han skrev fortrinnsvis orkestermusikk, men laget også filmmusikk innen sjangre som jazz, elektronisk musikk, country og folkemusikk. Blant de ledende regissørene jobbet Horner med Ron Howard, James Cameron og Mel Gibson. Horner ble tildelt en Oscar i 1998 for filmmusikken til filmen Titanic, og også Oscar for beste sang, med låta My Heart Will Go On.

Filmer[rediger | rediger kilde]

Horner laget musikk til blant annet følgende filmer:

*2015Southpaw (2015)

Referanser[rediger | rediger kilde]