National Endowment for the Arts

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

National Endowment for the Arts er en amerikansk føderal myndighet som finansierer kunstnerisk virksomhet.

Et initiativ til opprettelsen av en føderal myndighet for kulturstøtte ble tatt i Eisenhowers presidentperiode, men ble da ikke godkjent av Kongressen. Etter press fra kunstneres og forfatteres interesseorganisasjoner tok Lyndon B. Johnson et nytt initiativ og Kongressen tok i 1964 beslutningen om å etablere National Endowment for the Arts som en frittstående, føderalt finansiert myndighet med sete i Washington, D.C.

Organisasjonen gir økonomisk støtte til kunstnerisk virksomhet innen en rekke områder. Etter kontroverser og kritikk fra konservative i Kongressen sluttet National Endowment for the Arts på 1990-tallet å gi stipendier til individuelle kunstnere.[trenger referanse]

Styre[rediger | rediger kilde]

National Endowment for the Arts ledes av en formann som utnevnes av USAs president for et åremål på fire år etter godkjennelse av Senatet. Et råd med 14 medlemmer utnevnt av presidenten og seks kongressmedlemmer gir veiledning til formannen. Den første formannen var teaterprodusent Roger Lacey Stevens (1910–98). I Bill Clintons presidentperiode var 1993–97 skuespilleren Jane Alexander formann.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]