John Legend

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
John Legend
John Legend 2019 by Glenn Francis.jpg
John Legend i 2019
FødtJohn Roger Stephens
28. desember 1978[1][2][3] (41 år)
Springfield
Ektefelle Christine Teigen (2013–)
Utdannet ved University of Pennsylvania
Beskjeftigelse
9 oppføringer
Sanger-låtskriver, musiker, skuespiller, sanger, pianist, fjernsynsskuespiller, filmskuespiller, keyboardist, plateprodusent
Nasjonalitet USA
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Grammy Award for beste nye artist (2006), NAACP Image Award for Outstanding Music Video
Musikalsk karriere
Pseudonym(er)John Legend
Sjangerneo-soul, R&B, alternativ hiphop, soul, jazz-fusion, pop
Instrumentpiano, vokal
Stemmetypebaryton
Aktive år2000
PlateselskapGOOD, Sony Music, Columbia
Nettstedhttp://www.johnlegend.com
IMDbIMDbRedigér på wikidata

John Legend (født John Stephens, 28. desember 1978 i Ohio) er en amerikansk musiker og soul-artist.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Legend ble født i Springfield, Ohio, men vokste opp i Philadelphia. Han begynte å ta pianotimer allerede som 5-åring og viste tidlig talent ved å være pianist for koret i den lokale kirken som 8-åring. Gospel var en viktig del av hans oppvekst. Ved siden av pianotimene og kirkespillingen, lærte han gospellåter av bestemoren. På ungdomsskolen laget han gospel-CD-er og opptrådte live med gospellåter. Han var også interessert i R&B og rap og blant hans tidlige favoritter var Boyz II Men og MC Hammer. De største inspirasjonskildene var allikevel 70-tallets soul-stjerner Stevie Wonder, Aretha Franklin, Curtis Mayfield, Al Green og gospelartistene Edwin Hawkins, Shirley Caesar og James Cleveland. Etternavnet Legend fikk han av en venn i Chicago.

Som voksen[rediger | rediger kilde]

John Legends første store opptreden på plate kom da han spilte piano på Lauryn Hills ”Everything Is Everything” fra 1998. I soulmiljøet i Philadelphia jobbet Legend seg sikkert framover. Han tok engelsk på universitetet, men brukte mer tid på å lage musikk, både i A Cappella-gruppen han var medlem i, som dirigent for et kirkekor og som soloartist på klubber og talentshow. I 2000 hadde han utvidet området for sine faste sceneopptreder fra Philadelphia til byer som New York, Boston, Atlanta og Washington D.C..

Hans debutalbum kom i 2000 og het John Stephens. Året etter lanserte han Live at Jimmy’s Uptown. På samme tid ble han kjent med produsenten Kanye West. West hadde gjort seg kjent gjennom å produsere blant andre Jay-Z og Scarface (artist), og hadde også en solokarriere i emning. Paret samarbeidet stadig oftere og i 2003 bidro de som produsent, vokalist og pianist både for Alicia Keys og Jay-Z. Dørene begynte å åpne seg for Legend som var i studio med storheter som blant andre Black Eyed Peas, Janet Jackson, Mary J. Blige, Eve og Britney Spears. Han spilte inn ytterligere to live-CD-er; Solo Sessions, Vol. 1: Live at The Knitting Factory og Live at SOB’s.

Mot slutten av 2003 signerte John Legend kontrakt med Kanye West sitt produksjonsselskap, KonMan Entertainment, og fikk deretter platekontrakt med Columbia. Albumet Get Lifted ble utgitt på tampen av 2004 i USA og fikk kjempekritikker verden over. Han var sist aktuell med albumet Darkness and Light i 2016.

Annet[rediger | rediger kilde]

Han har vunnet Grammy-prisen tre ganger.

NRK P3 A-listet ”Used To Love You”, mens NRK P1 A-listet ”Stay With You”. ”Get Lifted” debuterte på 1.-plass på VG Lista Topp 40, noe soul-plater svært sjelden gjør.

Diskografi Album[rediger | rediger kilde]

 • 2016 Darkness and light
 • 2013 Love In The Future
 • 2008 Evolver
 • 2006 Once Again Anmeldelse, VG, 2006.
 • 2004 Get Lifted Anmeldelse, VG, 2005.
 • 2003 Live at SOB’s
 • 2003 Solo Sessions, Vol. 1: Live at The Knitting Factory
 • 2001 Live At Jimmy’s Uptown
 • 2000 John Stephens

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, John Legend, biography/John-Legend
 2. ^ Internet Broadway Database, 9. okt. 2017, John Legend, 511254
 3. ^ Internet Movie Database, 21. jul. 2015, nm1775466

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]