John Legend

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
John Legend
John Stephens
John Legend in Bangkok.jpg
Født 28. desember 1978 (38 år)
Ektefelle Christine Teigen
Utdannet ved University of Pennsylvania
Yrke Musiker og låtskriver
Nasjonalitet USA Springfield i Ohio
Medlem av American Academy of Arts and Sciences
Utmerkelser Grammy Award for beste nye artist, NAACP Image Award for Outstanding Music Video
Sjanger R&B og soul
Instrument Vokalist, piano, keyboard
Aktive år 2000–
Plateselskap Sony Urban, GOOD Music
Nettsted www.johnlegend.com

John Legend (født John Stephens, 28. desember 1978 i Ohio) er en amerikansk musiker og soul-artist.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Legend ble født i Springfield, Ohio, men vokste opp i Philadelphia. Han begynte å ta piano-timer allerede som 5-åring og viste tidlig talent ved å være pianist for koret i den lokale kirken som 8-åring. Gospel var en viktig del av hans oppvekst. Ved siden av pianotimene og kirkespillingen, lærte han gospel-låter av bestemoren. På ungdomsskolen laget han gospel-CD-er og opptrådte live med gospel-låter. Han var også interessert i R&B og rap og blant hans tidlige favoritter var Boyz II Men og MC Hammer. De største inspirasjonskildene var allikevel 70-tallets soul-stjerner Stevie Wonder, Aretha Franklin, Curtis Mayfield, Al Green og gospel-artistene Edwin Hawkins, Shirley Caesar og James Cleveland. Etternavnet Legend fikk han av en venn i Chicago.

Som voksen[rediger | rediger kilde]

John Legends første store opptreden på plate kom da han spilte piano på Lauryn Hills ”Everything Is Everything” fra 1998. I soul-miljøet i Philadelphia jobbet Legend seg sikkert framover. Han tok engelsk på universitetet, men brukte mer tid på å lage musikk, både i A Cappella-gruppen han var medlem i, som dirigent for et kirkekor og som solo-artist på klubber og talentshow. I 2000 hadde han utvidet området for sine faste sceneopptreder fra Philadelphia til byer som New York, Boston, Atlanta og Washington D.C..

Hans debut-album kom i 2000 og het John Stephens. Året etter lanserte han Live At Jimmy’s Uptown. På samme tid ble han kjent med produsenten Kanye West. West hadde gjort seg kjent gjennom å produsere blant andre Jay-Z og Scarface (artist), og hadde også en solo-karriere i emning. Paret samarbeidet stadig oftere og i 2003 bidro de som produsent, vokalist og pianist både for Alicia Keys og Jay-Z. Dørene begynte å åpne seg for Legend som var i studio med storheter som blant andre Black Eyed Peas, Janet Jackson, Mary J. Blige, Eve og Britney Spears. Han spilte inn ytterligere to live-CD-er; Solo Sessions, Vol. 1: Live at The Knitting Factory og Live at SOB’s.

Mot slutten av 2003 signerte John Legend kontrakt med Kanye West sitt produksjonsselskap, KonMan Entertainment, og fikk deretter platekontrakt med Columbia. Albumet Get Lifted ble utgitt på tampen av 2004 i USA og fikk kjempekritikker verden over. Han var sist aktuell med albumet Love In The Future i 2013.

Annet[rediger | rediger kilde]

Han har vunnet Grammy-prisen tre ganger

NRK P3 A-listet ”Used To Love You”, mens NRK P1 A-listet ”Stay With You”. ”Get Lifted” debuterte på 1.-plass på VG Lista Topp 40, noe soul-plater svært sjelden gjør.

Diskografi Album[rediger | rediger kilde]

  • 2013 Love In The Future
  • 2008 Evolver
  • 2006 Once Again Anmeldelse, VG, 2006.
  • 2004 Get Lifted Anmeldelse, VG, 2005.
  • 2003 Live at SOB’s
  • 2003 Solo Sessions, Vol. 1: Live at The Knitting Factory
  • 2001 Live At Jimmy’s Uptown
  • 2000 John Stephens

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]