Glenn Miller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Glenn Miller
Glen miller.jpg
Født1. mars 1904
Clarinda
Død15. desember 1944 (40 år)
Den engelske kanal
GravlagtGrove Street Cemetery
Utdannet ved University of Colorado Boulder, University of Colorado
Beskjeftigelse
6 oppføringer
Jazzmusiker, orkesterleder, komponist, music arranger, dirigent, musiker
NasjonalitetUSA
Utmerkelser Bronze Star Medal, Grammy Lifetime Achievement Award
Sjangerjazz, swing, storband, blues
Instrumenttrombone
Aktive år19231944
PlateselskapBluebird Records, RCA Records
Nettstedhttp://www.glennmiller.org

Glenn Miller (født 1. mars 1904 i Clarinda, Iowa, død 15. desember 1944) var en amerikansk jazzmusiker (trombonist), arrangør, komponist og orkesterleder.

Miller flyttet som barn med familien til North Platte i Nebraska. Hans musikalske karriere startet da faren hans kom hjem med en mandolin, som rask ble byttet til et horn, som han øvet på til stadighet.

Miller startet i slutten på 30 årene orkesteret som senere ble berømt og gjorde «Miller-soundet» kjent. Blant mange kjente melodier kan nevnes In the Mood, Tuxedo Junction, Chattanooga Choo Choo, Moonlight Serenade og Pennsylvania 6-5000.

I begynnelsen av 1940-tallet medvirket orkesteret i flere spillefilmer og i 1953 kom filmen The Glenn Miller Story som handlet om Glenn Miller, spilt av James Stewart, og hans orkester.

Miller gjorde militærtjeneste i US Army Air Force under andre verdenskrig og i forbindelse med forflytning fra England til Frankrike i 1944 med et amerikansk Norseman-fly som forsvant over Den engelske kanal omkom han. Hverken flyet eller Miller ble funnet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]