Glenn Miller

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Glenn Miller
Glen miller.jpg
Født1. mars 1904
Clarinda
Død15. desember 1944 (40 år)
Den engelske kanal
GravlagtGrove Street Cemetery
Utdannet ved University of Colorado Boulder, University of Colorado
Yrke
6 oppføringer
Jazzmusiker, orkesterleder, komponist, music arranger, dirigent, musiker
NasjonalitetUSA
Utmerkelser Bronze Star Medal, Grammy Lifetime Achievement Award
Sjangerjazz, swing, storband, blues
Instrumenttrombone
PlateselskapBluebird Records, RCA Records

Glenn Miller (født 1. mars 1904 i Clarinda, Iowa, død 15. desember 1944) var en amerikansk jazzmusiker (trombonist), arrangør, komponist og orkesterleder.

Miller flyttet som barn med familien til North Platte i Nebraska. Hans musikalske karriere startet da faren hans kom hjem med en mandolin, som rask ble byttet til et horn, som han øvet på til stadighet.

Miller startet i slutten på 30 årene orkesteret som senere ble berømt og gjorde «Miller-soundet» kjent. Blant mange kjente melodier kan nevnes In the Mood, Tuxedo Junction, Chattanooga Choo Choo, Moonlight Serenade og Pennsylvania 6-5000.

I begynnelsen av 1940-tallet medvirket orkesteret i flere spillefilmer og i 1953 kom filmen The Glenn Miller Story som handlet om Glenn Miller, spilt av James Stewart, og hans orkester.

Miller gjorde militærtjeneste i US Army Air Force under andre verdenskrig og i forbindelse med forflytning fra England til Frankrike i 1944 med et amerikansk Norseman-fly som forsvant over Den engelske kanal omkom han. Hverken flyet eller Miller ble funnet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]