Norges Hjemmefrontmuseum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Norges hjemmefrontmuseum)
Hopp til navigering Hopp til søk
Norges Hjemmefrontmuseum
Hjemmefrontmuseet Akershus.jpg
Norges Hjemmefrontmuseum i «Det dobbelte batteri» på Akershus festning
Plassering Akershus slott og festning
Etablert1966

Norges Hjemmefrontmuseum
59°54′28″N 10°44′09″Ø
AdresseAkershus Festning, Bygning 21, NO-0015 Oslo

«Hjemmefrontmuseet» omdirigeres hit. For Trondheim hjemmefrontmuseum (Rustkammeret) og Rakkestad hjemmefrontmuseum, se det.

Norges Hjemmefrontmuseum, forkortet NHM og ofte omtalt som Hjemmefrontmuseet, er et museumAkershus festning i Oslo. Museet tar for seg den tyske okkupasjonen av Norge under andre verdenskrig 1940–1945 med spesielt fokus på motstandskampen i landet. NHM er en del av Forsvarets museer. Det åpnet 7. mai 1970.

Samlinger og virksomhet[rediger | rediger kilde]

«Qusiling verver frivillige til Østfronten» er en del av utstillingen i Hjemmefrontmuseet. Bildet viser propaganda fra Quislings fascistparti Nasjonal Samling (NS) under andre verdenskrig i Norge 1940–1945, blant annet partiavisa Fritt Folk og verveplakater for Den Norske Legion, SS-skijegerbataljon Norge, Den tyske krigsmarine og NS Arbeidstjeneste.

NHM har landets mest omfattende samling av materiale knyttet til Hjemmefronten og den norske motstandsbevegelsen under krigen.

I museet inngår også historisk arkivmateriale fra Forsvarets Overkommando og materiale skapt av norske eksilmyndigheter både i London og i Stockholm, samt lokalt materiale. Til sammen utgjør museets arkivmateriale ca. 450 hyllemeter. Fotoarkivet består av mellom 20 000 og 25 000 bilder, samt 2 000 intervjuer med personer tilknyttet motstandskampen. Biblioteket kan benyttes etter avtale, men tilbyr ikke hjemlån.

Norges Hjemmefrontmuseum var opprinnelig en privat stiftelse, men ble i 1995 en del av Forsvarets museumsvirksomhet. Det holder til i «Det dobbelte batteri» som ble bygd på Akershus festning i 1691-92. Mellom 1970 og 2008 hadde museet hatt 3,2 millioner besøk.

Museets leder er førsteamanuensis Arnfinn Moland.

Utstillingen[rediger | rediger kilde]

Utstillingen presenterer viktige hendelser og forhold under krigen i Norge. Blant disse er:[1]


Binders brukt som jakkemerke ble symbol på nasjonalt samhold og motstand mot myndighetene under krigen i Norge. I en annonse fra november 1940 advarer Hirden, Nasjonal Samlings paramilitære organisasjon, mot «passiv organisert motstand» og truer med å arrestere dem som bruker «små papirklemmer anbragt i jakkeoppslaget eller kåpen». Ifølge «London-kringkasteren», nyhetskanalen for eksil-regjeringen i London, hadde bindersen en «demonstrativ og provoserende hensikt».

Okkupasjonshistoriske samlinger i Norge[rediger | rediger kilde]

Det er flere spesialmuseer og lokale samlinger som formidler norske forhold under andre verdenskrig. I tillegg har mange museer i Norge egne delutstillinger om krigen. Lista viser noen av de krigshistoriske samlingene av gjenstander fra okkupasjonen av Norge 1940–1945.

Troms og Finnmark
Nordland
Trøndelag
Møre og Romsdal
Vestland
Rogaland
Agder
Vestfold og Telemark
Viken
Midt-Norge

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Fra Norges Hjemmefrontsmuseums En kort guide

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Koordinater: 59°54′28,102″N 10°44′8,7036″Ø