Gleichschaltung

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Familieportrett av en nasjonalsosialistisk lokalpolitiker fra Erdmannsdorf i Augustusburg i Sachsen med kone og tolv barn 1943. Mora er dekorert med Moderkors, og mannen og alle barna bærer uniformer fra ulike nasjonalsosialistiske militærenheter og samfunnsinstitusjoner.

Gleichschaltung, tysk for «likeretting»,[1] var de de tyske nazistenes betegnelse for ideen om totalitær kontroll over alle sider ved det tyske samfunnet og for prosessen med å gjennomføre dette. En av målsetningene med den gjennomgripende likerettingspolitikken var å påtvinge folk en doktrine og tenkemåte og styre så mange sider av hverdagslivet som mulig .

Selv om Weimarrepublikkens forfatning av 1919 offisielt aldri ble forkastet, innebar innføringen av Gleichschaltung i februar og mars 1933 at diktaturet i praksis kunne foreta politiske beslutninger i strid med den tyske grunnloven. Weimarforfatningen ble på denne måten tilsidesatt, og året 1933 representerte derfor slutten på Weimarrepublikken og begynnelsen på nasjonalsosialistenes tredje rike.

Annet[rediger | rediger kilde]

Betegnelsen Gleichschaltung er opprinnelig et fagord for likeretting i elektroteknikken, det vil si transformering av vekselstrøm til likestrøm.[1] Seinere har den overførte betydningen også blitt brukt om 'en sjelløs tilpasning til et fast mønster'.[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c Store norske leksikon om gleichschaltung