Gleichschaltung

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Familieportrett av en nasjonalsosialistisk lokalpolitiker fra Erdmannsdorf i Augustusburg i Sachsen med kone og tolv barn 1943. Mora er dekorert med Moderkors, og mannen og alle barna bærer uniformer fra ulike nasjonalsosialistiske militærenheter og samfunnsinstitusjoner.

Gleichschaltung betyr «ensretting» på tysk og er et begrep som ble laget av nasjonalsosialistene under det tredje rike i Tyskland. Det er navnet på den prosess hvorigjennom de innførte et system med totalitær kontroll over alle sider ved samfunnet. Blant målsetningene med denne politikken var å påtvinge en spesiell doktrine og tenkemåte og å kontrollere så mange sider som mulig av folks hverdagsliv.

Selv om Weimarrepublikkens forfatning av 1919 offisielt aldri ble forkastet, innebar innføringen av Gleichschaltung i februar og mars 1933 at diktaturet i praksis kunne foreta politiske beslutninger i strid med grunnloven. Weimarforfatningen ble på denne måten tilsidesatt, og året 1933 representerte derfor slutten på Weimarrepublikken og begynnelsen på nasjonalsosialistenes tredje rike.