Hopp til innhold

Gleichschaltung

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
En nasjonalsosialistisk lokalpolitiker fra Sachsen med kone og tolv barn 1943. Mora bærer Moderkors, mens mann og barn har uniformer fra partiorganisasjoner og nazifiserte militærenheter og samfunnsinstitusjoner: barne- og ungdomsorganisasjonene Deutsche Kinderschar, Deutsches Jungvolk, Hitlerjugend og Bund deutscher Mädel, arbeidstjenesten Reichsarbeitsdienst‚ hæren (Wehrmacht Heer) og marinen (Kriegsmarine).

Gleichschaltung (tysk for «likeretting», «ensretting» eller «koordinering») var nazistenes betegnelse for ideen om totalitær kontroll over alle sider ved samfunnet i det nasjonalsosialistiske Tyskland 1933–1945 og for prosessen med å gjennomføre dette.[1]

En av målsetningene med den gjennomgripende likerettingspolitikken var å påtvinge folk en ideologisk doktrine og tenkemåte og styre så mange sider av hverdagslivet som mulig .

Selv om Weimarrepublikkens forfatning av 1919 offisielt aldri ble forkastet, innebar innføringen av Gleichschaltung i mars og april 1933 at diktaturet i praksis kunne foreta politiske beslutninger i strid med den tyske grunnloven: 31. mars trådde den første gleichschaltungslov i kraft, som oppløste delstatenes parlamenter (med unntak av Preussen), og 7. april trådde den andre gleichschaltungslov i kraft, som utnevnte en Reichsstatthalter i alle delstatene (igjen med unntak av Preussen).[2] Weimarforfatningen ble på denne måten tilsidesatt, og året 1933 representerte derfor slutten på Weimarrepublikken og begynnelsen på nasjonalsosialistenes tredje rike.

Få uker etter maktovertakelsen i 1933 mistet de tyske delstatene sin selvstendighet som del av ensrettingen. Tyskland gikk fra å være en føderasjon til en enhetsstat, i form av et diktatur.[3]

Annet[rediger | rediger kilde]

Betegnelsen Gleichschaltung er opprinnelig et fagord for likeretting i elektroteknikken, det vil si transformering av vekselstrøm til likestrøm.[1] Seinere har den overførte betydningen også blitt brukt om «en sjelløs tilpasning til et fast mønster».[1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c (no) «Gleichschaltung» i Store norske leksikon
  2. ^ «Social Controls - Why the Nazis were able to stay in power - Higher History Revision». BBC Bitesize (engelsk). Besøkt 8. april 2020. 
  3. ^ Arnulf Scriba. «Gerade auf LeMO gesehen: LeMO Kapitel: NS-Regime». www.dhm.de (tysk). Stiftung Deutsches Historisches Museum. Besøkt 16. august 2018.