Wilhelm Redieß

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Wilhelm Rediess)
Hopp til navigering Hopp til søk
Wilhelm Redieß
No-nb digifoto 20170925 00019 NB HS P 00096 Reichskommissariat Norwegen, General der Polizei Rediess (Henriksen & Steen, 1941 - Nasjonalbiblioteket, Oslo) cropped.jpg
Foto Henriksen & Søn 1941 (Nasjonalbiblioteket)
Født10. oktober 1900
Heinsberg
Død8. mai 1945 (44 år)
Skaugum
selvmord
Beskjeftigelse Politiker, offiser
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Nasjonalitet Tyskland
Medlem av Sturmabteilung, Schutzstaffel
TroskapNazi-Tyskland
Militær gradObergruppenführer, politigeneral
Stillingdelegat til Det tyske rikes riksdag, delegat i Prøyssens parlament
Deltok iførste verdenskrig, andre verdenskrig


Wilhelm Redieß eller Rediess (født 10. oktober 1900 i Heinsberg, død 8. mai 1945Skaugum i Asker) var SS- og politileder (SS-Obergruppenführer und General der Polizei) under Tysklands okkupasjon av Norge i andre verdenskrig. Han var også kommanderende general (Obergruppenführer) over alle SS-tropper stasjonert i Norge fra han overtok denne kommandoen den 22. juli 1940 til sin død.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Redieß ble født i Heinsberg, Rhinland i Det tyske keiserrike som sønn av en domstolsansatt. Etter skole og utdannelse ble han elektriker, og i juni 1918 ble han kalt inn i den tyske hæren, hvor han tjenestegjorde som infanterist inntil slutten på første verdenskrig i november 1918. Deretter jobbet han igjen som elektriker til han mistet jobben som følge av depresjonen i 1929.

I mai 1925 ble Redieß med i SA, og i desember 1925 ble han godkjent som medlem i Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti. I 1927 ledet han et SA-kompani i Düsseldorf hvorpå han sammen med sin enhet ble overført til SS i 1930. Som følge av dette fikk han hyppige forfremmelser, og fikk grad av Generalløytnant (SS-Gruppenführer) allerede i 1935.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Wilhelm Rediess var sjef for det tyske SS i Norge under andre verdenskrig (Höherer SS- und Polizeiführer (HSSPF) Nord) fra 19. juni 1940 til han begikk selvmord 8. mai 1945. Uniformen har gradtegn for SS-Gruppenführer (generalløytnant), en rang han hadde da han kom til Norge. I november 1940 ble Rediess forfremmet til General der Polizei og SS-Obergruppenführer, i juli 1944 ble han General der Waffen-SS.[1]

I starten av krigen hadde Redieß ansvaret for å implementere Raselovene fra Nürnberg i Preussen, hvor han overvåket deportasjonene av jødene fra Østpreussen. Han fikk så oppgaven med å utrydde 1 558 jøder som var ansett som mentalt forstyrret eller sinnssyke. Rediess lånte såkalte gassvogner og personell fra andre SS-enheter, hvorpå han utlovet en dusør på ti Reichsmark for hver jøde som ble drept. Oppdraget med å drepe alle sammen tok 17 dager, og han frafalt løftene om dusør.

Som en direkte følge av sitt initiativ ble Redieß gitt kommandoen av SS-enhetene i Norge, med tittel Höherer SS- und Polizeiführer Nord, som belønning.

I mars 1941 kom det inn rapporter om at et stort antall norske kvinner var blitt gravide med tyske soldater, noe som førte til at Redieß implementerte Lebensborn-programmet i Norge. Programmet oppmuntret til å få barn av den ariske rasen og var vanligvis rettet mot SS-enheter. Til sammen ble det født 8 000 barn i Norge under Lebensborn, noe som gjorde Norge til det landet etter Tyskland med flest registrerte fødsler av «ariske» barn under andre verdenskrig.[trenger referanse]

Han begikk selvmord ved skyting da det tyske riket kollapset i Norge den 8. mai 1945. Hans levninger ble ødelagt da Rikskommissær Josef Terboven detonerte rundt femti kilo dynamitt i en bunkerSkaugum-komplekset samme dag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]