Wilhelm Redieß

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
(Omdirigert fra Wilhelm Rediess)
Hopp til navigering Hopp til søk
Wilhelm Redieß
No-nb digifoto 20170925 00019 NB HS P 00096 Reichskommissariat Norwegen, General der Polizei Rediess (Henriksen & Steen, 1941 - Nasjonalbiblioteket, Oslo) cropped.jpg
Foto Henriksen & Søn 1941 (Nasjonalbiblioteket)
Født10. oktober 1900
Heinsberg
Død8. mai 1945 (44 år)
Skaugum
selvmord
Beskjeftigelse Politiker, militær offiser
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei
Nasjonalitet Tyskland
Språk Tysk
Medlem av Sturmabteilung, Schutzstaffel
TroskapNazi-Tyskland
Militær gradObergruppenführer, politigeneral
Stillingdelegat til Det tyske rikes riksdag, delegat i Prøyssens parlament
Deltok iførste verdenskrig, andre verdenskrig

Wilhelm Redieß eller Rediess (født 10. oktober 1900 i Heinsberg, død 8. mai 1945Skaugum i Asker) var SS- og politileder (SS-Obergruppenführer und General der Polizei) under Tysklands okkupasjon av Norge i andre verdenskrig. Han var også kommanderende general (Obergruppenführer) over alle SS-tropper stasjonert i Norge fra han overtok denne kommandoen den 22. juli 1940 til sin død.

Tidlig liv[rediger | rediger kilde]

Redieß ble født i Heinsberg, Rhinland i Det tyske keiserrike som sønn av en domstolsansatt. Etter skole og utdannelse ble han elektriker, og i juni 1918 ble han kalt inn i den tyske hæren, hvor han tjenestegjorde som infanterist inntil slutten på første verdenskrig i november 1918. Deretter jobbet han igjen som elektriker til han mistet jobben som følge av depresjonen i 1929.

I mai 1925 ble Redieß med i SA, og i desember 1925 ble han godkjent som medlem i Det nasjonalsosialistiske tyske arbeiderparti. I 1927 ledet han et SA-kompani i Düsseldorf hvorpå han sammen med sin enhet ble overført til SS i 1930. Som følge av dette fikk han hyppige forfremmelser, og fikk grad av Generalløytnant (SS-Gruppenführer) allerede i 1935.

Andre verdenskrig[rediger | rediger kilde]

Wilhelm Rediess var sjef for det tyske SS i Norge under andre verdenskrig (Höherer SS- und Polizeiführer (HSSPF) Nord) fra 19. juni 1940 til han begikk selvmord 8. mai 1945. Uniformen har gradtegn for SS-Gruppenführer (generalløytnant), en rang han hadde da han kom til Norge. I november 1940 ble Rediess forfremmet til General der Polizei og SS-Obergruppenführer, i juli 1944 ble han General der Waffen-SS.[1]

I starten av krigen hadde Redieß ansvaret for å implementere Raselovene fra Nürnberg i Preussen, hvor han overvåket deportasjonene av jødene fra Østpreussen. Han fikk så oppgaven med å utrydde 1 558 jøder som var ansett som mentalt forstyrret eller sinnssyke. Rediess lånte såkalte gassvogner og personell fra andre SS-enheter, hvorpå han utlovet en dusør på ti Reichsmark for hver jøde som ble drept. Oppdraget med å drepe alle sammen tok 17 dager, og han frafalt løftene om dusør.

Som en direkte følge av sitt initiativ ble Redieß gitt kommandoen av SS-enhetene i Norge, med tittel Höherer SS- und Polizeiführer Nord, som belønning.

I mars 1941 kom det inn rapporter om at et stort antall norske kvinner var blitt gravide med tyske soldater, noe som førte til at Redieß implementerte Lebensborn-programmet i Norge. Programmet oppmuntret til å få barn av den ariske rasen og var vanligvis rettet mot SS-enheter. Til sammen ble det født 8 000 barn i Norge under Lebensborn, noe som gjorde Norge til det landet etter Tyskland med flest registrerte fødsler av «ariske» barn under andre verdenskrig.[trenger referanse]

Han begikk selvmord ved skyting da det tyske riket kollapset i Norge den 8. mai 1945. Hans levninger ble ødelagt da Rikskommissær Josef Terboven detonerte rundt femti kilo dynamitt i en bunkerSkaugum-komplekset samme dag.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]