Fritt Folk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Fritt Folk kan vise til flere aviser, se Fritt Folk (andre betydninger)
Fritt Folk var hovedorgan for det nasjonalsosialistiske og fascistiske partiet Nasjonal Samling (NS) 1936–1945.
Ingeniørstudent ved NTH leser Fritt Folk i 1940.

Fritt Folk var en avis som ble utgitt i Oslo i perioden mellom 26. mars 1936 og 7. mai 1945.[1] Fritt Folk var hovedorganet til partiet Nasjonal Samling (NS) og erstattet avisa Nasjonal Samling som utkom mellom 1934 og 1936. Den ble utgitt som dagsavis fram til oktober 1936, deretter som ukeavis fram til 1. april 1940 da den på ny ble dagsavis.

11. april 1940 krevde NS' riksøkonomisjef John Thronsen at Nasjonal Samlings hovedorgan skulle trykkes av Aftenpostens trykkeri. Samtidig kom det pålegg om at avisa skulle ligge som vedlegg i samtlige Oslo-aviser.

I august 1940 ble Arbeiderbladets lokaler og trykkeri på Youngstorget i Oslo beslaglagt og stilt til Fritt Folks disposisjon. Fritt Folk ble aldri særlig utbredt ut over NS' egen medlemsmasse og inneholdt stort sett propaganda for okkupasjonsmakten og NS, om krigens forløp, politiske nyordninger og annet, men kunne også være kritisk til NS' virksomhet, særlig mot slutten av andre verdenskrig. Fritt Folk var som alle andre aviser som fikk lov til å komme ut, underlagt Presseabteilungs sensurbestemmelser. Etter krigen ble det dokumentert at opplaget sjelden passerte 20 000 eksemplarer[2], selv om det påstås å ha vært opp mot 100 000 inkludert gratis-distribusjon.

Andre NS-publikasjoner ble i perioder lagt ved som tillegg, deriblant Hirdmannen og Norsk Arbeidsliv.

Redaktører[rediger | rediger kilde]

Vidkun Quisling, «fører» i NS, taler foran en reklameplakat for partiorganet Fritt Folk, landets «billigste» og «beste» avis, under et bedriftsmøte i februar 1941.

Fra høsten 1937 og ut året 1939 redigerte i praksis Halldis Neegaard Østbye partiavisa.[3] Hun var propagandasjef i NS og innbitt jødehater.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]