Hopp til innhold

Roadracing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Motorsykkelløp i 2010.

Roadracing er en motorsport der førere av motorsykler konkurrerer i hastighetsløp på en asfaltbane. Sporten kjennetegnes av høye hastigheter, krappe svinger og tette dueller mellom førerne.

I Norge finnes tre godkjente roadracingbaner: VålerbanenBraskereidfoss i Hedmark, Rudskogen ved Rakkestad i Østfold og Arctic Circle Raceway ved Storforshei i Nordland.

MotoGP[rediger | rediger kilde]

Den mest prestisjetunge serien i roadracing er MotoGP. Her brukes prototype motorsykler som det ikke er mulig å få kjøpt i noen butikk.

MotoGP ble arrangert for første gang i 2002 og tok over for 500-klassen som fra 1949 var hovedklassen i over 30 år. I perioden 2002-2006 var klassen åpen for firetakts motorsykler inntil 990 kubikkcentimeter. Fra og med 2007 er klassen for firetakts motorsykler inntil 800 kubikkcentimeter.

Superbike-VM[rediger | rediger kilde]

Det kjøres med modifiserte motorsykler som er homologiserte og da er basert på en standard motorsykkel som kan kjøpes i butikk. Her er Superbike-hovedklassen. Dette er firesylindret 1000ccm sykler med over 220hk og en minumumsvekt på 162kg. Det er også tillatt med tosylindret sykler på 1200ccm og tresylindret sykler på 900ccm.

I dette mesterskapet kjøres det også 600 Supersport, som er basert på en 600ccm motorsykkel, men som i Superbike er motor og chassis kraftig modifisert. Effekten på disse er nesten 150 hk.

Norsk roadracing[rediger | rediger kilde]

I Norge finnes tre godkjente roadracingbaner: VålerbanenBraskereidfoss i Hedmark, Rudskogen i Rakkestad i Østfold og Arctic Circle Raceway ved Storforshei i Nordland. Oddgeir Havnen var en av Norges beste førere i mange år med åtte NM titler. Carl Berthelsen, Helge Spjeldnes og Kai Børre Andersen har senere tatt over som ledende førere, og disse har også gjort det bra internasjonalt.

Carl Berthelsen har banerekorden på Våler med 57,66 satt 24. august 2008. Banerekorden på Rudskogen ble satt av Jan Roar Ims 8. juni 2008 med 57,2. Carl Berthelsen har banerekord på ACR 1,28,7 satt 10. august 2008.

Det er delt inn i følgende klasser i NM:

  1. 125ccm
  2. 250ccm
  3. 600ccm
  4. 1000ccm

Videre er det egne debutantklasser:

  • Stocksport 600 (noe modifisering av chassis og lett trimming)
  • 1000 ccm, bedre kjent som Superbike. Det lov til å endre chassiskomponenter og lettere trimming på motor, datalogg og ellers fritt med elektronisk utstyr som for eksempel traction control og liknende.

Nordisk Mesterskap[rediger | rediger kilde]

Dette mesterskapet samler de beste roadacingførerne i Norden og kjøres i Finland, Sverige, Norge og Danmark. Mesterskapet kjøres som en del av de respektive nasjonale mesterskapene. Det har vært flere nordmenn som har vunnet dette mesterskapet de siste årene. Oddgeir Havnen, Trond Lervik og Carl Berthelsen har stått på toppen av pallen og blitt kronet som nordisk mester i hovedklassen Superbike. Carl Berthelsen var den siste nordmannen som tok denne tittelen i 2007

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]