Baja 1000

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Spesialbygget såkalt trophy truck
Bilde fra El Crucero, ca. 528 km ut i løpet

Baja 1000 er et offroad løp for motorkjøretøy som foregår på halvøyen Baja California i Mexico under en fullmåne. Konkurransen ble offisielt innstiftet i 1967, men hadde allerede vært arrangert uformelt i flere år. Opprinnelig gikk løypa fra Tijuana i Baja California til La Paz i Baja California Sur. Nå starter den fra Ensenada, omtrent 40 km lenger sør.

Løpet går i en sløyfe, med start og mål i Ensenada, og konkurrentene må forbi fire sjekkpunkter i løpet av den 850 mil lange løypa som er en blanding av ørken og asfaltert motorvei. Ruten går ned til Stillehavet før den krysser over til den andre siden av halvøya, går tilbake nordover langs kysten av Californiabukta, før den snur tilbake innover i landet gjennom det ulendte terrenget til Ojos Negros og inn på målet i Ensenada. Veiene er ikke stengt, man kjører med lokalbefolkningen rett ved siden av seg. Vanligvis arrangeres konkurransen helga før Thanksgiving i USA.

Deltagerne kjører i en rekke klasser, fra store, spesialbygde pickuper med ubegrenset budsjett, via motorsykler og firehjulinger ned til umodifisert Folkevogn «Boble».

Kjente deltagere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]