Truck racing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Truck Racing på Brands Hatch i november 2006

Truck racing er en form for motorsport som kjøres med modifiserte trekkvogner på bane.

Sporten startet i Europa for over 20 år siden og hadde stor suksess. Sporten hadde tilbakegang på 1990-tallet, men i de siste årene har interessen for denne sporten øket og i dag er det over 30 faste lag som konkurrerer. Sporten reguleres nå av Fédération Internationale de l'Automobile (FIA) som påser at kjøretøyene samsvarer i oppsett og original stand. FIA definerer også sikkerhetsstandardene som er påkrevet for å konkurrere.

Av sikkerhetsmessige årsaker er hastigheten begrenset til 160 km/t. Maksimal vekt er satt til 5500 kg. Løpene har rullende start, og vanlige løp går over fra 8 til 12 runder. Selv om det ikke er en kontaktsport kan mindre kollisjoner forekomme på grunn av den fysiske størrelsen på kjøretøyene og avstanden mellom kjøretøyene i løpene. Skade på sjåførene forekommer veldig sjelden.

Til forskjell fra andre former for motorsport skal bilene se ut som og hovedkomponentene som brukes skal være de samme som deres motparter på veien for å være i samsvar med regelverket.

Alle sjåførene må inneha motorsportlisens utstedt av Motor Sports Association, eller av en tilsvarende nasjonal motorsportorganisasjon fra sjåførens land.

De lastebilene som benyttes i truck racing dekker de vanligste merkene de siste 20 årene.

Regelverket tillater lastebilene å konkurrere i to klasser slik at lastebiler uten sofistikerte motorkontrollsystemer, støtdemping og bremsesystemer kan konkurrere effektivt.

British Truck Racing Association er organet som organiserer truck racing. Det ble grunnlagt i 1984.

Produsenter[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]