Pickup (bil)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
GMC Sierra Custom Camper ifra 1972

Pickup betegner en bil med separat førerhus foran med en eller to seterekker og åpent lasteplan bak. En pickup kan være bygd på en liten personbil eller ha størrelse opp mot en liten lastebil. Enkelte fullstørrelse (fullsize) amerikanske pickuper kan være større enn små asiatiske lastebiler. Disse fåes ofte også som lastebiler med kraftigere understell og enda høyere nyttelast. En pickup kan defineres som en liten lastebil, men en liten lastebil er ikke nødvendigvis en pickup. Forskjellen ligger i at sistnevnte har lasteplan som er utformet som en del av bilens karosseri, mens en lastebil har påbygg som gjerne er levert av et firma som spesialiserer seg på slike.

Bilen er robust bygget og ofte, men ikke alltid, firehjulsdreven.

Navnet pickup er en sammensetning av de engelske ordene pick og up (plukke opp), og henviser til at man plukker opp varene på lasteplanet.

I Norge er Toyota Hilux bestselger fulgt av Nissan Navara og Mitsubishi L200.

Den første masseproduserte pickup var en modell som ble betegnet Ford Model T Runabout with Pickup Body og som kom i 1925 med en pris på 281 amerikanske dollar. Bakenden på den åpne T-Forden kunne lett skrues av og man kunne velge mellom enten bakseksjon med bakseter (Phaeton), lasteplan (Pickup) eller bare et skjold som dekket bakramma (Runabout). Det ble solgt ferdige biler i disse utførelsene, men man kunne muligens også kjøpe påbyggene separat eller få dem med på kjøpet som «pakkeløsning» når man kjøpte bilen. Det fantes også et chassis med lavere utveksling i bakakselen som var dedikert til lastebilbruk, disse bilene ble kalt TT-Ford.

Modellen ble erstattet av A-Ford som kunne fåes med lukket førerhus, frontrute i sikkerhetsglass samt vindusheiser. Motoren utviklet 40 hk og bilen hadde tretrinns girkasse. Lastebilutgaven av A-Ford kalles AA-Ford og har kraftigere understell.

I Australia ble det i 1933 utviklet en variant som hadde to seterader i kupéen og som ble svært populær på gårdsbruk, siden den kunne brukes både som familiebil og nyttekjøretøy. Denne løsningen ble senere tatt opp av produsenter verden over, og kalles på norsk «dobbelkabiner». I Tyskland brukes ofte forkortelsen «doka» (for doppelkabiner) På engelsk «double cab» eller «crew cab».

Små pickuper kom til Nord-Amerika på 1960-tallet. Datsun (Nissan) og Toyota dominerte segmentene helt frem til slutten av 1970-tallet med egne modeller. Flere andre japanske bilprodusenter bygde biler som ble solgt under amerikanske merkenavn: Dodge Ram 50 ble bygd av Mitsubishi, Chevrolet Luv ble bygd av Isuzu og Ford Courier ble bygd av Mazda.

I Europa har pickupene gjennomgående vært mindre nyttekjøretøy for gårdsbruk, småbedrifter og håndverkere. Citröen 2CV er laget som pickup, på samme måte som Morris Mini pickup var populær. Disse to må ha vært blant de minste. Fiat har sin Strada, Lada har sin Niva og Opel har sin Corsa, alle levert i pickupversjon. Det samme gjelder Škoda Felicia, Volkswagen Caddy og Peugeot 504/404.

Noen steder har pickupen andre navn, eksempelvis kalles den «bakkie» i Sør-Afrika, og «ute» (utility) i Australia.