Båtsport

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Formel 2 verdensmesterskap i Stockholm, juni 2012
Thundercat i Vaxholmsloppet, september 2011
NM Holmestrand 2022

Båtsport er en samlebetegnelse for konkurranser med motorbåter. Der er tre konkurransegrener: offshore racing, rundbane og vannjet.

Offshore er den eldste grenen. I offshore er banene fra ca. 40 nautiske mil og oppover og har som oftest både smult vann og litt røffere sjø. Det er alltid to personer ombord i båtene, som deler på styring, trim, gass, motorovervåkning og kursvalg (navigering).

Rundbane kjøres på indre havner eller på innlandsvann der banen er avgrenset med to til seks svinger. Banestørrelsen ligger på mellom 1 200 og 1 800 meter, og det kjøres etter antall runder eller antall minutter. Klassene er delt inn etter motorstyrke og skrog på båten. Det konkurreres med V-bunnsbåter og katamaraner. Alle klasser har begrensing på trimming.

Vannjet deles inn i to hovedtyper, jetski og runaboat (på norsk «ståjet» og «sittejet»). Det kjøres løp på baner som består av røde og gule rundingsbøyer (høyre- og venstresvinger) med en kjøretid på 1–2 minutter pr. runde. Heatene er fra 7–8 minutter for de yngste og 12–20 minutter for de eldre. Alle klasser kjører tre heat og får sammenlagtpoeng fra alle tre. Starten foregår bak et startstativ som indikerer start når strikken går. Med flere enn 20 startende, må det kjøres kvalifiseringsheat.