Motocross

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Motorcrossutøveren Stefan Merriman

Motocross er en motorsport som kjøres med en crossykkel på egne baner med enten jord, sand eller lignende som underlag.

Løp kjøres vanligvis over to heat, eller to omganger. På det meste så kan det være opptil 30 startende hvor de første 100 meterne er en rett slette, før de kommer inn i en krapp sving. Resten av banen er sammensatt av hopp, svinger for å holde farten nede.

Motocross i Norge[rediger | rediger kilde]

I Norge er det tillatt å kjøre motocross på spesielt godkjente områder og i regi av en klubb som er medlem i NMF. Alle som kjører motocross må ha lisens. Det finnes også nybegynnerlisens som kan løses ved fremmøte på en motocrossbane. For å få trening eller konkurranselisens må et lisenskurs som inneholder åtte timer teori og 8 timer kjøreteknikkvære gjennomgått. Motocrossgrenen omfatter også Freestyle Motocross (FMX), Supercross og supermotard.

Hoppene på en motocrossbane kan ha fra 1 meter og helt opp imot 40 meter. Sporvalget i motocross er helt avgjørende for hvilken plassering man får, ved å velge feil spor kan man tape bortimot 10 sekunder, og det skal mye til for å kjøre seg opp igjen. Motocross er en veldig fysisk krevende idrett og utøverne må ha svært bra kondisjon samt godt med styrke i hele kroppen. I motocross arrangeres det NM, NM for lag og Norgescup.

Norges største motocross-stjerne, Kenneth Gundersen, er eneste nordmann som har kjørt Motocross Grand Prix (VM) på et profesjonelt lag. Han la opp i 2009.

I motocross kan barn kjøre inntil 60 cm³ laveffekt fra fylte fem år. Det året et barn fyller ti år kan det kjøre inntil 85 cm³. Inntil 125 cm³ kan man kjøre fra det året man fyller 14 år. Fra 16 år kan man kjøre fri cm³. Teknisk utvalg i motorsportforbundet kan også seriegodkjenne barnemotorsykler med høyere kubikkstørrelse, under forutsetning at syklene er beregnet for barn og har laveffektytelse (lav HK-ytelse) som passer størrelse og individuelle ferdighetsnivå.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]