Formelbil

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
En Ferrari Formel 1-bil fra 2011, kjørt av Fernando Alonso.
To Formel Ford-biler under det amerikanske mesterskapet i 2009.

En formelbil (engelsk: formula car eller open-wheel car) er en enseters racerbil med hjulene utenfor karosseriet. Formelbiler skiller seg fra gatebiler, sportsbiler, og standardbiler, hvor hjulene er dekket av karosseri eller støtfangere.

En typisk formelbil har en minimal cockpit med plass kun til føreren, som har hodet i friluft. I moderne formelbiler ligger motoren oftest direkte bak føreren og driver bakhjulene. Formelbilens karosseri er utformet for å gi kjøretøyet størst mulig aerodynamisk marktrykk, som presser bilen mot underlaget for dermed å oppnå maksimalt veigrep. Mange formelbiler har også vinger foran og bak på bilen, i tillegg til et svært lavt og praktisk talt flatt gulv, som bidrar til å oppnå ytterligere marktrykk.

Formlene for de fleste klasser av formelbiler reguleres av FIA. Det viktigste unntaket er den amerikanske IndyCar-serien. Det konkurreres i ulike klasser, hvor Formel 1 er den høyeste. Andre serier er GP2, GP3, Formel 2, Formel 3, Formel Ford, Formel Renault, Formel BMW, International Formula Master og Superleague Formula. Tidligere klasser er Formel 3000, Formel 5000 og Formel Junior.

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]