Freestyle Motocross

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Utøver i FMX i et luftig svev

Freestyle Motocross eller FMX er en type motorsport med motorsykkel. I FMX får førerne poeng etter triksene de utfører i lufta, etter å ha lettet fra store ramper eller jordhopp. Hoppene kan variere fra 20-50 meter, store hopp gjør triksene mer spektakulære.

Noen av triksene i FMX er: Backflip, Kiss of death, Tsunami, Heelclicker, Can Can og andre. Disse forskjellige triksene kan gjøres med ulike kombinasjoner, som for eksempel backflip-nac nac. Et stort triks som er utført er en «double backflip» som ble gjort av talentet Travis Pastrana fra USA.

Norges største stjerne i FMX heter Ailo Mikkelsen Gaup (Ailo Gaup) og kommer fra Masi i Kautokeino kommune, sønn av Mikkel Aslaksen Gaup og Laila Stien. Ailo ble verdensmester i FMX i 2004 og i 2007, og er en av to nordmenn som har konkurrert i Freestyle Motocross i «X-games» i USA. Den andre er André Villa.

X-Games er en av verdens største ekstremsportkonkurranser. Ailo Mikkelsen Gaup ble kåret til årets nordlending og årets nordnorske idrettsnavn i desember 2007. Han vant åpen klasse på Idrettsgallaen, i januar 2008, og han ble nr 2 som årets idrettsnavn, kun slått av Odd-Bjørn Hjelmeset.