Hopp til innhold

Isle of Man TT

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Joey Dunlop kjører ned fra Kate's Cottage mot Creg ny Baa.
Steve Hislop, Brian Reid, og Robert Dunlop under Isle of Man TT i 1992

Isle of Man TT (Tourist Trophy) Race, stundom kalt for kun «Tourist Trophy», er navnet på det årlige motorsykkeltevlingen som blir kjørt på øya Man i Irskesjøen. Første løp var i 1907 og konkurransen skjer årlig og betraktes som det eldste og meste prestisjefylte landevegsløp for motorsykler. I årene 19491976 hadde løpet status som delkonkurranse i VM og var en tid også Storbritannias Grand Prix. Fra 1968 har løpet blitt utviklet av Mans departement for turisme som Isle of Man TT Festival.

Begynnelsen[rediger | rediger kilde]

Motorkonkurransen begynte i 1904 med Gordon Bennett Eliminating Trial og var i begynnelsen begrenset til biler. Da loven om motorkjøretøyer i 1903 satte en fartsbegrensning på biler i Storbritannia dro Julian Orde, sekretær for Storbritannia og Irlands motorbilklubb, til myndighetene på Man for tillatelse for å konkurrere med biler på Mans offentlige veger.[1] En ny lov året etter ga tillatelse for at et slikt løp kunne settes i gang og det første løpet ble vunnet av Clifford Earl. I 1905 ble det første Isle of Man Tourist Trophy Race for racerbiler satt i gang, da kjent som RAC Tourist Trophy og vunnet av John Napier.

Den internasjonale cupen for motorsykler for 1906 som ble holdt i Østerrike ble anklaget om juks og svindel. En samtale på toget hjem fra Østerrike mellom Freddie Straight, sekretær for den britiske motorsykkelklubben, og brødrene Charlie og Harry Collier fra motorsykkelselskapet Matchless, førte til et forslag om en årlig konkurranse for motorsykler basert på billøpene på Man. Det første løpet ble holdt i 1907 og ble vunnet av Charlie Collier og Rem Fowler i de to ulike klasser.

Løpet[rediger | rediger kilde]

Navnet på selve løpet er Snaefall Mountain course ettersom banen går rundt det største fjellet på Man, Snaefell. Banen er i dag 60,7 kilometer lang og har 226 kurver, men strekningen har blitt endret flere ganger i årenes løp.[2] De MC-tevlinger som ble kjørt på andre asfalterte baner (veger) ble også kalt for «TT-lopp» (landevegsløp). Den typen konkurranse kalles i dag for roadracing. Isle of Man TT er den del av den spektakulære formen for motorsykkelsport som kalles for virkelig roadracing, og som blant annet blir utøvet i Irland, Storbritannia og i Macao i Kina. Under denne formen for motorsykkelkonkurranser kjører førerne på avstengte veger som ikke alltid lever opp til de sikkerhetskrav som ellers er standard innenfor roadracing.

Førere[rediger | rediger kilde]

I årenes løp har flere hundre førere deltatt i løpet.[3] Den mest framgangsrike føreren på Man er Joey Dunlop som var vinner av ulike klasser i konkurransen 26 ganger. Blant de svensker som har deltatt finnes Börje Jansson med to andreplasser, flygeren Peter Lindén som ellers arbeider i det svenske forsvaret, med en tredjeplass, og en del andre svensker. Det har vært med minst en nordmann, Per Ivar Breland fra Kristiansand som debuterte i 2002.[4]

Beste tid hittil for fjelløpet er 17:03.567, 213,562km/t og ble notert i 2015 av John McGuinness, kjørende på en Honda CBR1000RR. Hans gjennomsnittlige hastighet under hele løpet var 209,989 km/timen, (1:09:23,903)[5]. Høyeste toppfart på banen hittil – 331,51 km/t – ble oppnådd i 2006 på en Sulby Straight, av newzealenderen Bruce Anstey.

Ulykker[rediger | rediger kilde]

Hvert år skjer det større eller mindre ulykker, både førere og funksjonærer har mistet livet. I 2005 var svensken Joakim Karlsson en av de ni som mistet livet bare i dette året. Dette året hadde det største antallet døde i løpets hundreårige historie. I 1985 omkom svenskene Sven Tomas Eriksson og Mats Urban Eriksson under trening. Andre kjente førere som har blitt drept under Isle of Man TT David Jefferies (2002), Gus Scott og Jun Maeda (begge 2006). Da den italienske føreren Gilberto Parlotti døde i Isle of Man TT for 1972 begynte hans landsmann Giacomo Agostini, da regjerende verdensmester, å boikotte dette løpet. Han fikk flere og flere med seg, og i 1977 ble løpet tatt av VM-programmet. I løpet av årene har konkurransene Isle of Man TT og Manx GP tatt livet av 226 personer i konkurranser og trening samt 13 personer tilknyttet løpene. At konkurransen fortsatt blir satt opp hvert eneste år, dødstallene til tross, har sin økonomiske grunn for Mans turismeindustri.[trenger referanse]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Island Racer 2004, Mortons Media Group Ltd ISSN 1743-5838. ss 112-113
  2. ^ Isle of Man TT: Courses
  3. ^ Isle of Man TT: Competitor analysis
  4. ^ Isle of Man TT: Per Ivar Breland
  5. ^ «Results 2015 - Isle of Man TT Official Website». www.iomtt.com. Besøkt 10. mars 2016. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]