Hopp til innhold

Dragracing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dragster
Dragracingbane på Hockenheimring

Dragracing er en form for motorsport for i hovedsak biler, motorsykler, snøscootere og racerbåter, der man fra stående start tilbakelegger 1/4 engelsk mil (402,336 meter) eller 1/8 engelsk mil (201,17 meter) så raskt som mulig. Banen har asfalt- eller betongdekke og skal for de raskeste bilene ha en bremsestrekning på minst 700 m etter målpassering, i tillegg har disse bilene fallskjerm for oppbremsing. Sporten oppstod i USA.

Historikk[rediger | rediger kilde]

Sporten oppstod i California i 1930-årene, først som uformelle konkurranser i ørkenstrøk med utrangerte motortrimmede personbiler (hot rods). National Hot Rod Association (NHRA) ble stiftet 1951 med konkurranser på flyplasser, motorveier og store parkeringsplasser. Dragracing spredte seg til resten av verden og ble anerkjent av Det internasjonale bilforbundet (FIA) 1965, som arrangerer en årlig EM-serie. I Norden ble det første stevnet arrangert 1968 i Anderstorp i Sverige.

I Norge kom de første klubbene, med forbindelse til NHRA, 1958. Den første konkurransen ble arrangert 1978 på Fyresdal flyplass av American Car Club of Norway, og fra 1983 er det store dragracingstevner, bl.a. EM-runder, ved siden av Gardermoen flyplass. Dragracing er organisert i Norges Bilsportforbund. Ludvig Bjørnstad tilhørte europaeliten rundt 1980 og ble 1987 første nordmann under 6 s. Liv Berstad tilhørte i første halvdel av 1990-årene europaeliten i den raskeste klassen og holdt en periode europarekorden.

Klasser[rediger | rediger kilde]

Bilklasser[rediger | rediger kilde]

Motorsykkelklasser[rediger | rediger kilde]

Snøskuterklasser[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]