Drifting

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Drifting i Long Beach, USA
En oppvisning i drifting i Atlanta i USA

Drifting henviser enten til en spesiell kjøreteknikk, eller til en sport basert på denne teknikken. Denne artikkelen omhandler hovedsakelig selve sporten drifting.

Drifting er en motorsport som benytter seg av kjøreteknikken ved samme navn. Denne teknikken går ut på å få bakhjulene til å miste grepet mot underlaget, slik at bilen spinner gjennom svingene, samtidig som sjåføren kontrollerer denne bevegelsen (Sladding). Med andre ord kan det sies at Drifting er kontrollert sladding. Drifting er også den eneste motorsporten som er basert på dommere. Dommerene dømmer deg på vinkel, fart og røyk.

Historie[rediger | rediger kilde]

Overstyring har i flere tiår blitt brukt i motorsporter som rally, motorsykkelløp og billøp på baner med løst underlag. Det er også mye brukt i stuntkjøring og ulike former for show- eller oppvisningskjøring.

Moderne drifting startet som en kjøreteknikk i All Japan Touring Car Championship for over 30 år siden. Føreren Kunimitsu Takahashi ble kjent for en kjøreteknikk hvor han traff apex (det punktet hvor bilen er nærmest det innerste punktet i en sving) i høy hastighet, og deretter drifte gjennom svingen, og på den måten opprettholde en høy hastighet. Dette sørget for at han vant flere mesterskap, og fikk horder av fans som likte synet av rykende dekk.

Drifting i Norge[rediger | rediger kilde]

Drifting har i flere år vært populært i Norge, men først høsten 2006 fikk Norge sitt første organiserte drifting løp under NBF – Norges Bilsportforbund. I 2007 forstatte Drift Battle med en norsk driftingserie, Drift Battle. Midtveis i sesongen brøt to av grunderne fra "Drift Battle" ut og startet Powerdrift, og samtidig endret Drift Battle navn til DriftGP. Sesongen 2007 ble det kjørt løp i både DriftGP og Powerdrift, og en rekke utøvere konkurrerte i begge serier. Regelverket for drifting i Norge er underlagt Norges Bilsportforbund.

Blant Norges mest profilerte førere er Kenneth Moen, som også har kjørt konkurranser og oppvisninger ellers i Europa. Sesongen 2007 gikk Kenneth Groth av med seieren i DriftGP, mens Fredric Aasbø vant Powerdrift-serien. I 2008 ble Aasbø og Team Japan Auto invitert til RedBull Drifting VM hvor han var en av 32 beste førere fra verden. Han endte opp på 11.-plass i denne VM runden 2008 med sin Japan Auto Supra!

Fredric Aasbø ble etter dette med videre i den kjente drifting-serien Formula Drift i USA og kom på en totalt 8 plass av 64 stk. Han er nå medlem av det velkjente laget "Team Need For Speed" og kjører for de en fabrikk sponset SCION TC. Fredric kjører fortatt for dette teamet i USA i 2012.

I Norge/Europa kjører Fredric for sitt Speedhunters sponsede "moderteam" Team Japan Auto med en Toyota Supra – med samme oppsett som Supraen han tidligere benyttet i USA. Han vant med denne FormulaD i Dubai i 2011, over Tanner Foust og Chris Forsberg.

Drifting i populærkultur[rediger | rediger kilde]

Drifting er en del av flere bilspill og filmer:

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]