Liste over ambassader i Oslo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Kartvisning Vis alle koordinater  : OSM eller Bing
Kart der alle land med ambassade i Oslo er markert i blått.

Liste over ambassader i Oslo omfatter alle fremmede staters ambassader i Oslo.

De fleste ambassadene i Oslo ligger like vest for sentrum, spesielt i bydelen Frogner. Dette regnes som et pent og representativt nabolag med en sentral beliggenhet, i nærheten av Slottet og Utenriksdepartementet. Unntakene er Kinas ambassade, som ligger på Vinderen i Bydel Vestre Aker, ambassadene til Brasil, Guatemala, Sri Lanka og Sør-Sudan, som ligger på Skøyen i Bydel Ullern, USAs ambassade på Huseby og en håndfull ambassader som ligger i Oslo sentrum (hovedsakelig Vika og Kvadraturen).

Det var først etter unionsoppløsningen i 1905 at det daværende Kristiania fikk faste representasjoner på diplomatisk nivå. I 1910 hadde ni stater fast representasjon i byen: Cuba, Danmark, Frankrike, Mexico, Russland, Storbritannia, Sverige, Tyskland og USA.[1] På denne tiden utvekslet bare stormaktene ambassadører, og utsendingene i Kristiania hadde derfor titler som plenipotentiære ministre (ministre med fullmakt) eller chargé d'affaires. Det var først etter andre verdenskrig at det ble vanlig med forbindelser på ambassadørnivå mellom andre land enn stormaktene, ut fra et likeverdighetsprinsipp i diplomatretten.[1]

Listen beskriver ikke alle fremmede staters representasjoner for Norge. Grunnen er at de fleste stater ikke har egen ambassade lagt til Norge. Ofte er ambassadøren ved en ambassade i et annet land sideakkreditert til Norge. De fleste slike sideakkrediterte ambassadører holder for Norges vedkommende til i Stockholm, København, London, Berlin eller Brussel. For disse finnes en egen liste som også henviser til en oversikt over konsulær representasjon i Norge.

Listen har heller ikke med Den europeiske unions delegasjon til Norge eller PLOs representasjonskontor i Oslo, som begge ledes av en ambassadør.

Liste over ambassader[rediger | rediger kilde]

Oslos strøk går i noen grad over i hverandre og har ikke alltid klart definerte grenser, noe som gjør at det kan være vanskelig å strøksfeste enkelte av ambassadebygningene. Eksempler på dette er Briskeby/Uranienborg, Gimle/Frogner, Vika/Ruseløkka og Uranienborg/Homansbyen/Bak Slottet.

Listen omfatter kun kansellier. Residenser og konsulær-seksjoner er i mange tilfeller lagt andre steder i byen enn kanselliene, selv om det store flertallet av disse også ligger i Bydel Frogner.

Dersom ikke annet er oppgitt, er opplysningene hentet fra Oslo Diplomatic List (se eksterne lenker), som vedlikeholdes kontinuerlig av Utenriksdepartementet.

Listen er sorterbar.

Ambassade Land Besøksadresse Strøk Kartkoordinater Bilde
Afghanistans ambassade Afghanistan Afghanistan Gange-Rolvs gate 5 Skarpsno 59°54′58″N 10°41′58″Ø Afghanistans ambassade
Algeries ambassade Algerie Algerie Inkognitogata 37 Bak Slottet 59°54′56″N 10°43′14″Ø Algeries ambassade
Argentinas ambassade Argentina Argentina Drammensveien 039 Skillebekk 59°54′48,557″N 10°42′46,822″Ø Argentinas ambassade
Belgias ambassade Belgia Belgia Munkedamsveien 53b Vika 59°54′39″N 10°43′21″Ø Belgias ambassade
Bosnia-Hercegovinas ambassade Bosnia-Hercegovina Bosnia-Hercegovina Drammensveien 105 Skarpsno 59°55′08″N 10°41′46″Ø Bosnia-Hercegovinas ambassade
Brasils ambassade Brasil Brasil Sigurd Syrs gate 4 Skøyen 59°55′10,434″N 10°41′30,772″Ø Brasils ambassade
Bulgarias ambassade Bulgaria Bulgaria Tidemands gate 11 Frogner 59°55′18,937″N 10°42′33,390″Ø Bulgarias ambassade
Burundis ambassade Burundi Burundi Oscars gate 57 Bak Slottet 59°55′9,87″N 10°43′18,63″Ø Burundis ambassade
Canadas ambassade Canada Canada Wergelandsveien 07 Bak Slottet 59°55′8,1120″N 10°43′53,602″Ø Canadas ambassade
Chiles ambassade Chile Chile Meltzers gate 5 Bak Slottet 59°55′4,4220″N 10°43′13,703″Ø Chiles ambassade
Colombias ambassade Colombia Colombia Oscars gate 34 Uranienborg 59°55′14,016″N 10°43′27,066″Ø Colombias ambassade
Cubas ambassade Cuba Cuba Oscars gate 78b Frogner 59°55′1,4268″N 10°43′11,125″Ø Cubas ambassade
Danmarks ambassade Danmark Danmark Olav Kyrres gate 7 Skarpsno 59°55′3,6588″N 10°41′36,456″Ø Danmarks ambassade
Egypts ambassade Egypt Egypt Drammensveien 090a Skarpsno 59°54′58,734″N 10°41′59,550″Ø Egypts ambassade
Estlands ambassade Estland Estland Parkveien 51a Bak Slottet 59°55′2,3160″N 10°43′22,624″Ø Estlands ambassade
Filippinenes ambassade Filippinene Filippinene Nedre Vollgate 4 Sentrum 59°54′39,622″N 10°44′17,567″Ø Filippinenes ambassade
Finlands ambassade Finland Finland Thomas Heftyes gate 1 Gimle 59°54′53,323″N 10°42′26,968″Ø Finlands ambassade
De forente arabiske emiraters ambassade De forente arabiske emirater De forente arabiske emirater Cort Adelers gate 16 Ruseløkka 59°54′50″N 10°43′20″Ø De forente arabiske emiraters ambassade
Frankrikes ambassade Frankrike Frankrike Drammensveien 069 Skarpsno 59°54′48,161″N 10°42′21,301″Ø Frankrikes ambassade
Georgias ambassade Georgia Georgia Pilestredet 15B Sentrum 59°54′59″N 10°44′25″Ø Georgias ambassade
Guatemalas ambassade Guatemala Guatemala Drammensveien 126b Skøyen 59°55′15,920″N 10°41′19,590″Ø Guatemalas ambassade
Hellas' ambassade Hellas Hellas Nobels gate 45 Frogner 59°55′22,411″N 10°42′8,8632″Ø Hellas' ambassade
Indias ambassade India India Niels Juels gate 30 Frogner 59°54′51,224″N 10°42′41,674″Ø Indias ambassade
Indonesias ambassade Indonesia Indonesia Fritzners gate 12 Gimle 59°54′59,364″N 10°42′17,388″Ø Indonesias ambassade
Iraks ambassade Irak Irak Tidemands gate 9 Frogner 59°55′18″N 10°42′32″Ø Iraks ambassade
Irans ambassade Iran Iran Drammensveien 088e Skarpsno 59°54′57,269″N 10°42′0,47160″Ø Irans ambassade
Irlands ambassade Irland Irland Haakon VIIs gate 1 Vika 59°54′46,717″N 10°43′54,887″Ø Irlands ambassade
Islands ambassade Island Island Stortingsgata 30 Sentrum 59°54′52,988″N 10°43′54,430″Ø Islands ambassade
Israels ambassade Israel Israel Parkveien 35 Bak Slottet 59°55′9,8724″N 10°43′33,190″Ø Israels ambassade
Italias ambassade Italia Italia Inkognitogaten 7 Bak Slottet 59°55′9,8724″N 10°43′24,557″Ø Italias ambassade
Japans ambassade Japan Japan Haakon VIIs gate 9 Vika 59°54′52″N 10°43′51″Ø Japans ambassade
Kasakhstans ambassade Kasakhstan Kasakhstan Nedre Vollgate 3 Sentrum 59°54′39,398″N 10°44′15,907″Ø Kasakhstans ambassade
Kinas ambassade Kina Kina Tuengen allé 2b Vinderen 59°56′28,921″N 10°42′5,5116″Ø Kinas ambassade
Kroatias ambassade Kroatia Kroatia Drammensveien 082[2] Skarpsno 59°54′50,018″N 10°42′9,1440″Ø Kroatias ambassade
Latvias ambassade Latvia Latvia Bygdøy allé 76 Frogner 59°55′8,5008″N 10°41′55,914″Ø Latvias ambassade
Litauens ambassade Litauen Litauen Dronningens gate 3 Sentrum 59°54′28,739″N 10°44′37,302″Ø Litauens ambassade
Makedonias ambassade Republikken Makedonia Makedonia Erling Skjalgssons gate 19 B Frogner 59°55′8,7492″N 10°42′6,5844″Ø Makedonias ambassade
Marokkos ambassade Marokko Marokko Holtegata 28[3] Homansbyen 59°55′25,316″N 10°43′21,997″Ø Marokkos ambassade
Mexicos ambassade Mexico Mexico Frøyas gate 9 Skarpsno 59°55′00″N 10°41′42″Ø Mexicos ambassade
Myanmars ambassade Myanmar Myanmar Cort Adelers gate 16 Ruseløkka 59°54′50″N 10°43′20″Ø Myanmars ambassade
Nederlands ambassade Nederland Nederland Oscars gate 29 Uranienborg 59°55′18,012″N 10°43′29,482″Ø Nederlands ambassade
Pakistans ambassade Pakistan Pakistan Eckersbergs gate 20 Frogner 59°55′18,563″N 10°42′35,888″Ø Pakistans ambassade
Polens ambassade Polen Polen Olav Kyrres plass 1 Frogner 59°55′8,2560″N 10°41′46,201″Ø Polens ambassade
Portugals ambassade Portugal Portugal Josefines gate 37 Uranienborg 59°55′19,783″N 10°43′25,424″Ø Portugals ambassade
Romanias ambassade Romania Romania Oscars gate 51 Uranienborg 59°55′11,204″N 10°43′19,718″Ø Romanias ambassade
Russlands ambassade Russland Russland Drammensveien 074 Skarpsno 59°54′46,379″N 10°42′19,418″Ø Russlands ambassade
Saudi-Arabias ambassade Saudi-Arabia Saudi-Arabia Frøyas gate 11 Skarpsno 59°54′59″N 10°41′40″Ø Saudi-Arabias ambassade
Serbias ambassade Serbia Serbia Munkedamsveien 59B Vika 59°54′39,72″N 10°43′17,58″Ø Serbias ambassade
Slovakias ambassade Slovakia Slovakia Thomas Heftyes gate 24 Gimle 59°54′59,224″N 10°42′12,647″Ø Slovakias ambassade
Spanias ambassade Spania Spania Halvdan Svartes gate 13 Frogner 59°55′17″N 10°41′46″Ø Spanias ambassade
Sri Lankas ambassade Sri Lanka Sri Lanka Sjølyst plass 4 Skøyen 59°55′12″N 10°40′56″Ø Sri Lankas ambassade
Storbritannias ambassade Storbritannia Storbritannia Thomas Heftyes gate 08 Gimle 59°54′53,280″N 10°42′19,418″Ø Storbritannias ambassade
Sudans ambassade Sudan Sudan Holtegata 28[3] Homansbyen 59°55′25,316″N 10°43′21,997″Ø Sudans ambassade
Sveits' ambassade Sveits Sveits Bygdøynesveien 13 Bygdøy 59°54′8,54120″N 10°41′41,395″Ø Sveits' ambassade
Sveriges ambassade Sverige Sverige Nobels gate 16 Frogner 59°55′8,5476″N 10°41′58,636″Ø Sveriges ambassade
Sør-Afrikas ambassade Sør-Afrika Sør-Afrika Drammensveien 088c Skarpsno 59°54′56,196″N 10°41′59,140″Ø Sør-Afrikas ambassade
Sør-Koreas ambassade Sør-Korea Sør-Korea Inkognitogaten 3 Bak Slottet 59°55′11,323″N 10°43′26,969″Ø Sør-Koreas ambassade
Sør-Sudans ambassade Sør-Sudan Sør-Sudan Prinsessealleen 2 Skøyen 59°55′23″N 10°41′09″Ø Sør-Sudans ambassade i Oslo
Thailands ambassade Thailand Thailand Eilert Sundts gate 4 Briskeby 59°55′15,737″N 10°42′54,508″Ø Thailands ambassade
Tsjekkias ambassade Tsjekkia Tsjekkia Fritzners gate 14 Gimle 59°55′0,55200″N 10°42′17,352″Ø Tsjekkias ambassade
Tunisias ambassade Tunisia Tunisia Drammensveien 82C Skarpsno 59°54′51,05″N 10°42′9,73″Ø Tunisias ambassade
Tyrkias ambassade Tyrkia Tyrkia Halvdan Svartes gate 5 Frogner 59°55′14,614″N 10°41′43,361″Ø Tyrkias ambassade
Tysklands ambassade Tyskland Tyskland Oscars gate 45 Uranienborg 59°55′12,468″N 10°43′21,572″Ø Tysklands ambassade
Ukrainas ambassade Ukraina Ukraina Arbins gate 4 Ruseløkka 59°54′52,452″N 10°43′37,524″Ø Ukrainas ambassade
Ungarns ambassade Ungarn Ungarn Sophus Lies gate 3 Gimle 59°54′59,058″N 10°42′26,813″Ø Ungarns ambassade
USAs ambassade USA USA Morgedalsvegen 36[4] Huseby 59°56′29,00″N 10°40′8,93″Ø Amerikas forente staters ambassade
Venezuelas ambassade Venezuela Venezuela Drammensveien 082[2] Skarpsno 59°54′50,018″N 10°42′9,1440″Ø Venezuelas ambassade
Vietnams ambassade Vietnam Vietnam St. Olavs gate 21C Sentrum 59°55′05″N 10°44′20″Ø Vietnams ambassade
Østerrikes ambassade Østerrike Østerrike Thomas Heftyes gate 19-21 Gimle 59°54′58,093″N 10°42′15,592″Ø Østerrikes ambassade

Se også[rediger | rediger kilde]

Referanser og merknader[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Steen, Willum (1998). «Ambassadestrøket par excellence». I Heiberg, Kirsten. Skarpsno: Fra løkke til fasjonabelt strøk. Oslo: Skarpsno vel. s. 124–128. 
  2. ^ a b Kroatias og Venezuelas ambassader ligger i samme bygning.
  3. ^ a b Marokkos og Sudans ambassader ligger i samme bygning.
  4. ^ Fra 1959 og fram til 12. mai 2017 var USAs ambassade i Henrik Ibsens gate 48 på Ruseløkka.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]