Bydel Vestre Aker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Denne artikkelen omhandler den moderne bydelen i Oslo. For Vestre Aker i historisk forstand, se Vestre Aker.
Bydel Vestre Aker
07-08-18 Homenkollåsen.jpg

Kart over

LandNorge Norge
KommuneOslo
StatusBydel

Bydel Vestre Aker
59°56′33″N 10°39′18″E

Vestre Aker er en administrativ bydel i Oslo. Den har 45 186 innbyggere (1. januar 2012)[1] og et areal på 16,6 km². Bydelen ble opprettet med bydelsreformen 1. januar 2004 og omfatter de tidligere bydelene Vinderen og Røa. Bydelen består igjen av syv delbydeler.

Bydelen grenser mot Nordmarka og Bærum og bydelene Ullern, Frogner og Nordre Aker. Bydelsadministrasjonen holder til på Huseby.

Vestre Aker var fra 1861 et kirkelig sogn; basert på sognegrensene betegnet det i geografisk og forvaltningsmessig sammenheng den vestre delen av Aker kommune og fra 1906 til 1948 var Vestre Aker en egen sognekommune innenfor Aker kommune. Den moderne bydelen ligger innenfor det historiske Vestre Akers grenser, men omfatter bare en liten del av dette; Vestre Aker sognekommune hadde ved innlemmelsen i Oslo i 1948 et areal på 201 km². Navnet Aker har sin opprinnelse i det eldste gårdsnavnet i Oslo, som er fra eldre jernalder.

Strøk[rediger | rediger kilde]

Bydel Vestre Aker omfatter blant annet Sørkedalen, Bogstad, Røa, Huseby, Hovseter, Holmen, Holmenkollen, Voksenåsen, Slemdal, Ris, Vinderen, Frøen, Volvat, Grimelund og Borgen m.m. Bydelsadministrasjonen ligger i Sørkedalsveien 150 på Huseby, i det tidligere FO-bygget, Forsvarets Overkommando. Nærmeste nabo er Gardeleiren, leiren for Hans Majestet Kongens Garde (HMKG).

Delbydeler[rediger | rediger kilde]

Vestre Aker består av syv delbydeler.

Miljø[rediger | rediger kilde]

Bydel Vestre Aker disponerer 16 594 dekar, som utgjør 10,9 % av arealet i alt. Dette gir 2,44 innbyggere pr dekar, mot Oslos gjennomsnitt på 3,41. Av Oslos 15 bydeler har bydelene Gamle Oslo, Grorud, Stovner, Alna og Søndre Nordstrand mer enn 30 % med innvandrerbakgrunn. I bydelene Ullern, Vestre Aker, Nordre Aker og Nordstrand var andelen innvandrere mindre enn 15 %. Bydel Vestre Aker er den eneste bydel som har flere vestlige enn ikke-vestlige innvandrere, henholdsvis 5,5 og 5,4 %, i alt 10,9 %. Når det gjelder utdanning, ligger Vestre Aker i tet med 53,6 % av befolkningen på universitets- og høyskolenivå og med den høyeste gjennomsnittsinntekt.

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Alle T-banens vestgående linjer finnes innenfor bydelens grenser. Hele Holmenkollbanen ligger innenfor bydelen, bortsett fra den siste delen, som ligger i Marka. Det samme gjelder Røabanens Oslo-del, samt de deler av Kolsåsbanen som er felles med Røabanen (to stasjoner). Sognsvannsbanen sniker seg også innom bydelen, da den vestlige plattformen på Blindern stasjon, og endel meter av sporet ved Frøen ligger innenfor bydelsgrensen. Blindern stasjon betjener imidlertid svært få fra bydelen, ettersom stasjonene på Holmenkollbanen i det aktuelle området nesten alltid er nærmere. Også bussen er representert i Vestre Aker med linjene 23, 24, 32 og alle linjer på 40-tallet (41, 45, 46, 47 og 48).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Folkemengde i Oslo etter delbydel og alder per 01.01.2012 (Excel-fil). Oslo kommune, Utviklings- og kompetanseetaten. Publisert 12. april 2012.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]