Bydel Vestre Aker

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Denne artikkelen omhandler den moderne bydelen i Oslo. For Vestre Aker i historisk forstand, se Vestre Aker.
Vestre Aker

Kart over

LandNorges flagg Norge
KommuneOslo
StatusBydel
Adm. senterHuseby, FO-bygget
Areal16,59 km²
Befolkning50 157 (2020)
Bef.tetthet3 023,3 innb./km²
ForgjengerVinderen bydel, Røa bydel
Kart
Vestre Aker
59°57′00″N 10°40′20″Ø

Vestre Aker er en administrativ bydel i Oslo. Den har 50 157 innbyggere (per 2020)[1] og et areal på 16,6 km². Bydelen ble opprettet med bydelsreformen 1. januar 2004 og omfatter de tidligere bydelene Vinderen og Røa. Bydelen består av syv delbydeler. Vestre Aker bydels politiske leder er bydelsleder Yngvar A. Husebye (H)[2] og administrativ leder er ved bydelsdirektør. [3].

Bydelen grenser mot Nordmarka og Bærum og bydelene Ullern, Frogner og Nordre Aker. Bydelsadministrasjonen holder til på Huseby.

Vestre Aker var fra 1861 et kirkelig sogn; basert på sognegrensene betegnet det i geografisk og forvaltningsmessig sammenheng den vestre delen av Aker kommune og fra 1906 til 1948 var Vestre Aker en egen sognekommune innenfor Aker kommune.[trenger referanse] Den moderne bydelen ligger innenfor det historiske Vestre Akers grenser, men omfatter bare en liten del av dette; Vestre Aker sognekommune hadde ved innlemmelsen i Oslo i 1948 et areal på 201 km². [trenger referanse] Navnet Aker har sin opprinnelse i det eldste gårdsnavnet i Oslo, som er fra eldre jernalder.[trenger referanse]

Strøk[rediger | rediger kilde]

Bydel Vestre Aker omfatter blant annet Sørkedalen, Bogstad, Røa, Huseby, Hovseter, Holmen, Holmenkollen, Voksenåsen, Slemdal, Ris, Vinderen, Frøen, Volvat, Grimelund og Borgen m.m. Bydelsadministrasjonen ligger i Sørkedalsveien 150 på Huseby, i det tidligere FO-bygget, Forsvarets Overkommando. Nærmeste nabo er Gardeleiren, leiren for Hans Majestet Kongens Garde (HMKG).

Politikk[rediger | rediger kilde]

Utdypende artikkel: Vestre Aker bydelsutvalg.

Bydelen ledes av et bydelsutvalg med 15 folkevalgte representanter. Bydelsutvalget har ansvar for de desentraliserte kommunale oppgavene, og skal føre tilsyn og kontroll med bydelsadministrasjonen og tjenestene som utføres der. En gang i året blir bydelen tildelt et rammebudsjett som fordeles og forvaltes av bydelsutvalget[4]. Representantene velges samtidig med valg til fylkesting og kommunestyrer, og fikk for perioden 2019-23 følgende mandatfordeling[5]:

Bydelsutvalget ledes av bydelsleder Yngvar A. Husebye (H) og nestleder i bydelsutvalget er Anita Asdahl Hoff (H)[2]. Bydelsutvalget har to forberedende komitéer, Vestre Aker byutvikling-, miljø-, samferdsel- og idrettskomité (BMSI) og Vestre Aker helse-, oppvekst-, velferd- og eldrekomité (HOVE)[6]. Oscar Christopher Husebye (H) og Monika Furuseth Dypeng (H) er komitéledere for henholdsvis BMSI og HOVE[2].

Delbydeler[rediger | rediger kilde]

Vestre Aker består av syv delbydeler.

Miljø[rediger | rediger kilde]

Bydel Vestre Aker disponerer 16 594 dekar, som utgjør 10,9 % av arealet i alt. Dette gir 2,44 innbyggere per dekar, mot Oslos gjennomsnitt på 3,41.[trenger referanse] Av Oslos 15 bydeler har bydelene Gamle Oslo, Grorud, Stovner, Alna og Søndre Nordstrand mer enn 30 % med innvandrerbakgrunn. [trenger referanse] I bydelene Ullern, Vestre Aker, Nordre Aker og Nordstrand var andelen innvandrere mindre enn 15 %. Bydel Vestre Aker er den eneste bydel som har flere vestlige enn ikke-vestlige innvandrere, henholdsvis 5,5 og 5,4 %, i alt 10,9 %. [trenger referanse] Når det gjelder utdanning, ligger Vestre Aker i tet med 53,6 % av befolkningen på universitets- og høyskolenivå og med den høyeste gjennomsnittsinntekt.[trenger referanse]

Samferdsel[rediger | rediger kilde]

Alle T-banens vestgående linjer finnes innenfor bydelens grenser. Hele Holmenkollbanen ligger innenfor bydelen, bortsett fra den siste delen, som ligger i Marka. Det samme gjelder Røabanens Oslo-del, samt de deler av Kolsåsbanen som er felles med Røabanen (to stasjoner). Sognsvannsbanen sniker seg også innom bydelen, da den vestlige plattformen på Blindern stasjon, og en del meter av sporet ved Frøen ligger innenfor bydelsgrensen. Blindern stasjon betjener imidlertid svært få fra bydelen, ettersom stasjonene på Holmenkollbanen i det aktuelle området nesten alltid er nærmere. Også bussen er representert i Vestre Aker med linjene 23, 24, og alle linjer på 40-tallet (41, 42, 45, 46, 47 og 48).

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Be01-Befolkningen-etter-bydel-kjonn-og-alder-SSB — cube». statistikkbanken.oslo.kommune.no. Besøkt 29. april 2020. 
  2. ^ a b c «Politikere i Bydel Vestre Aker». Oslo kommune (norsk). Besøkt 4. februar 2021. 
  3. ^ «Kontakt og organisasjon». Oslo kommune (norsk). Besøkt 4. februar 2021. 
  4. ^ «Vestre Aker bydelsutvalg». Oslo kommune (norsk). Besøkt 4. februar 2021. 
  5. ^ «Valgresultater valg til bydelsutvalg 2019». Oslo kommune (norsk). Besøkt 4. februar 2021. 
  6. ^ «Politiske møter i Bydel Vestre Aker». Oslo kommune (norsk). Besøkt 4. februar 2021. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]