Homansbyen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Koordinater: 59°55′17,152″N 10°43′29,287″Ø

Homansbyen
Josefines gate 27  Foto: Mahlum
Josefines gate 27
Basisdata
Navn Homansbyen
([1][2])
Bydel Bydel Frogner
Kommune Oslo
Grenser til Bislett, Hegdehaugen, Uranienborg, Bak Slottet
Navngivning Fra 1850-tallet
Navnebakgrunn Homan-brødrenes «by»

Homansbyen er et strøk i Bydel Frogner i Oslo. Området er oppkalt etter brødrene advokat Jacob Homan og Henrik Homan. Strøket består av leiligheter, et særegent villa/enebolig-miljø, noe næringsvirksomhet og to ambassader.

Avgrensing[rediger | rediger kilde]

Kart over Homansbyen, 1887

Strøket ligger mellom gatene Pilestredet i øst, og Uranienborgveien i vest. Den består av Josefines gate eller Underhagsveien i nord, Oscars gate i midten, og Grønnegata i sør.

Det grenser dermed til Bislett i øst, Hegdehaugen i nord, Uranienborg i vest og sørvest, Bak Slottet i sør, og i sørøst; det navnløse strøket i sentrum som strekker seg ned helt til rundt Holbergs plass.

Hegdehaugsveien går tvers gjennom strøket (nord-sør), og her finner man en trikkeholdeplass som naturlig nok heter Homansbyen.

Historie[rediger | rediger kilde]

Homan kjøpte sammen med ekspedisjonssjef Johan Collett løkkeeiendommen Frihedssæde i 1853. Tomten ble kjøpt med tanke på å parsellere ut boligtomter for salg. Året etter kjøpte Homan og Lars Rasch løkken Frydendal. På det tidspunktet var Christiania en liten by som strakte seg fra dagens Oslo Sentralstasjon i øst til Egertorget i vest, og fra Akershus festning i sør til Legevakten i nord. I tillegg var det løkkeeiendommer rundt byen som fungerte som fritidseiendommer for velstående byborgere.

Tegning av Homansbyen som viser Josefinesgate
Homansbyen mars 2007

Tomtene i dagens Homansbyen lå den gang langt utenfor byen, og få kjøpere meldte seg. I 1857 solgte Collett sin andel til J. Homans yngre bror Henrik Homan, og i 1858 begynte brødrene Homan å bygge nøkkelferdige eneboliger i området.

I 1858 laget stadskonduktør Georg Andreas Bull en byplan for Homansbyen, og tegnet tre villaer samme sted: Oscars gate 23, Josefinesgate 15 og 17. Oscars gate utviklet seg nordfra, gjennom Homansbyen, i tiden 1858 til ca. 1870. Etter at Homansbyen var ferdig, fortsatte man å bygge ut sørvestover på Uranienborg basert på gateplanen til «Villabyen» Homansbyen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]