Skarpsno

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Det røde området markerer Skarpsnos omtrentlige utstrekning. (kartet i full oppløsning)

Skarpsno er et strøk i Oslo, mellom Skillebekk, Gimle og Skøyen beliggende i bydel Frogner. Skarpsno ligger langs Frognerkilens nordside, vis-à-vis Bygdøy, og har lystbåthavn langs sjøsiden. Gjennom strøket går Drammensveien, som de fleste har adresse til, og E 18 langs Frognerkilen nærmere sjøen.

Skarpsno var en plass under Frogner hovedgård ved utløpet av Terningbekken, bolig for fergemannen som rodde folk til og fra Bygdøy. Hans stuebygning lå på fjellryggen vest for Skarpsnoparken, omtrent ved enden av C.A. Pihls gate. Skarpsno brygge var havn og badeplass for gården Frogner.

Bebyggelsen er i hovedsak fra 1890-tallet og består av en rekke flotte villaer. En bevaringsplan for området ble vedtatt i 1992. I strøket finnes parkene Frøyas have og Skarpsnoparken. Stedet er representert i den norske utgaven av Monopol.

Skarpsno har trikkeforbindelse til Oslo sentrum ved Skøyenlinjen. Skarpsno hadde også togforbindelse ved Skarpsno stasjonDrammensbanen, i drift fra 1882 til 1973.

Navnet[rediger | rediger kilde]

Stedsnavnet er i Oslo byleksikon og Store norske leksikon forklart som 'det skarpe hjørne' av nederlandsk Scarpen oort med henvisning til Isaac van Geelkercks kart fra 1649, eller som en forvanskning av Escarpe du nord, 'Nordskansen'. Forklaringen skyldes en sammenblanding med den spisse nordre bastion på Akershus festning, som på Geelkercks kart fra 1649 er kalt «Scherpen oort». Geelkercks kart omfatter ikke Skarpsno, og det er usannsynlig at det har ligget en skanse her. Navnet finnes flere steder i Norge og forklares ofte som beskrivende for et værhardt sted.

Ambassader[rediger | rediger kilde]

(fra vest mot øst)

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Denne Oslorelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.