Uranienborg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Se også Uranienborg (observatorium)
Uranienborgparken sett fra krysset Josefines gate / Uranienborgveien
Kart over Uranienborg menighet, ca. 1900
Uranienborg. Lenger bak Homannsbyen og Bislett, 1949.
Uranienborg med kirken sentralt i bildet – Slottsparken og Oslo sentrum i bakgrunnen (2015)

Uranienborg er et strøk i Bydel Frogner i Oslo, og tidligere en del av Bydel Uranienborg-Majorstuen (1988-2003). Boligstrøket består av bygårder, og har lenge vært populært: Det har fin arkitektur, er nær sentrum, og har lite trafikk.

Avgrensning[rediger | rediger kilde]

Strøkets hoveddel ligger mellom Holtegata i nordvest, Uranienborgveien i nordøst, Briskebyveien og Riddervoldgate i sørvest, og Inkognitogata i sørøst. I tillegg er Uranienborg terrasse (som ligger øst for Uranborgveien) med i strøket. Imidlertid regnes ofte hele Inkognitogata og også Inkognito terrasse som en del av strøket.

Uranienborg har dermed Briskeby i nord og vest, Homansbyen i øst, og Bak Slottet i sørøst.

Historie[rediger | rediger kilde]

Strøket har navn etter en gammel løkke utskilt fra gården Frogner, antagelig oppkalt etter den danske astronomen Tyge Brahes slott og observatorium på øya Ven i Øresund.

Utbyggingen av Uranienborg startet på 1880-tallet, og Uranienborg kirke ble innviet i 1886. Denne kirken ligger i Uranienborgparken, en park på en høyde i strøket. Boligbyggingen mellom Uranienborgveien og Riddervolds gate startet oppe ved Uranienborgveien rundt år 1885 med bygårdene Oscars gate 35-39 og 32-34 – og nederst ved Riddervolds gate med bygårdene Riddervolds gate 7 og Oscars gate 59, og strøket er dominert av murbyen.

Se også[rediger | rediger kilde]