Skillebekk

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Koordinater: 59°54′45,148″N 10°42′40,658″Ø

For stedet i Nittedal med samme navn, se Skillebekk (Nittedal)
For gaten i strøket med samme navn, se Skillebekk (Oslo)
Skillebekk
Svoldergata 7.jpg
Svoldergata 7
Basisdata
BydelBydel Frogner
KommuneOslo
Grenser tilRuseløkka, Frogner, Skarpsno, Filipstad
Innbyggere4 360
Navngivning1760-årene
NavnebakgrunnSkillebekken
Beliggenhet

Skillebekk
59°54′45″N 10°42′41″E

Skillebekk er et strøk i indre by i Oslo, bydel Frogner. Det består av boliger, for en stor del leiegårder fra slutten av 1800-tallet (murbyen) og noe næringsvirksomhet.

Beliggenhet[rediger | rediger kilde]

Kart over Skillebekk, med de omtrentlige grensene markert i rødt.(Kartet i full oppløsning)

Kartet viser strøkets gater og uoffisielle «grenser». Skillebekk grenser mot Ruseløkka i øst, Frogner med Gimle i nord, Skarpsno i vest, og Filipstad og Frognerstranda i sør.

Drammensveien går gjennom strøket, som ligger mellom Solli plass og Skarpsno.

Historie[rediger | rediger kilde]

Strøket har navn etter Skillebekken, som fikk dette navnet fordi den dannet skillet (grensen) mellom Bymarken og Frogner hovedgård i Aker inntil byutvidelsen i 1878. Opprinnelig het den Styggedalsbekken. Bekken ble lagt i rør i 1885, og Niels Juels gate ble anlagt i bekkefaret. Husmannsplassen Skillebekk under gården Frogner er nevnt i en grenseoppgang i 1733. I slutten av 1700-årene var plassen blitt en forpaktningsløkke under Frogner, men ble frasolgt gården i 1811. Løkken fikk i 1833 en hovedbygning tegnet av arkitekt Christian H. Grosch, som ble revet da strøket ble fortettet med ny bebyggelse i 1930-årene. Vestre del av strøket er dominert av leiegårdsbebyggelse fra 1880-årene, med enkelte innslag av villabebyggelse. Sør for Drammensveien mot Solli plass fikk området Hjortnes modernistisk blokkbebyggelse i i 1930-årene.

Skillebekk er omhandlet i romanen Beatles av Lars Saabye Christensen.

Parker og plasser[rediger | rediger kilde]

Kjernen i strøket er plassen med Skillebekkparken, der Drammensveien og Munkedamsveien møtes. Strøkets andre park er Framneshaven (Tinker'n), som ligger på høyden mot Filipstad og Frognerkilen.

Se også[rediger | rediger kilde]