Wikipedia:Anbefalinger og retningslinjer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Wikipedia er et samarbeidsprosjekt og grunnleggerne samt bidragsyterne har et felles mål:

Vårt mål med Wikipedia er å skape en fri encyklopedi. Den største encyklopedi i historien både i bredden og i dybden. Vi ønsker også at Wikipedia blir en ressurs man kan stole på.

Wikipedia har noen anbefalinger og retningslinjer, våre kjøreregler, som hjelper oss til å jobbe mot dette målet. Noen av disse reglene er fortsatt under utarbeidelse, mens andre er godt etablerte og ukontroversielle.

Hovedregler[rediger kilde]

Wikipedia har fem søyler

Du trenger ikke å lese hver eneste Wikipedia-regel før du bidrar! Derimot er det å følge reglene en nøkkelfaktor for å få til en produktiv Wikipedia-erfaring, og jo raskere du forstår dem desto bedre vil det være for alle.

  • Unngå forutinntattheter. Artikler skal skrives ut fra et objektivt ståsted, som representerer ulike synspunkter på en rettferdig og sympatisk måte. Les mer om dette på Wikipedia:Objektivitet.
  • Ikke bryt opphavsretten. Wikipedia er et fritt tilgjengelig leksikon utgitt under GNU fri dokumentasjonslisens. Å legge inn innhold som bryter opphavsretten truer vårt mål om å bruke en 100% fritt tilgjengelig encyklopedi som hvem som helst kan redistribuere, og det kan føre til rettsproblemer. Les mer om dette på Wikipedia:Opphavsrett.
  • Wikipedia er en encyklopedi. Vi skal holde oss innenfor rammene av et leksikon, og ikke mer. Merk deg hva Wikipedia ikke er.
  • Respekter andre bidragsytere. Wikipedianere har ulike bakgrunner og forskjellige synspunkter. Å behandle andre med respekt er helt essensielt for et godt samarbeid. Personangrep eller avkrevning av personlige opplysninger er i liten grad tolerert av Wikipedias brukere. Les mer på Wikipedia:Wikikette og Wikipedia:Ta ting i beste mening.
  • Les om språkkonvensjonene på no.wikipedia.org på Wikipedia:Språkform - dermed unngås misforståelser og unødvendige konflikter.

Videre lesning[rediger kilde]

Wikipedia på engelsk har detaljerte retningslinjer og regler. De er ikke uten videre bindende for Wikipedia på bokmål/riksmål, men kan gi god veiledning om hva som av de fleste regnes som passende i artikkelredigering og omgang med andre brukere: