Harald Mæle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Harald Mæle
Født14. april 1944 (74 år)
Norge Snåsa, Nord-Trøndelag
Søsken Ola Mæle
Beskjeftigelse skuespiller, dubber og oversetter
Nasjonalitet Norge

Harald Mæle (født 14. april 1944 i Snåsa) er en norsk skuespiller, dubber og oversetter. Han er best kjent for å ha gitt norske stemmer til mange animasjonsserier, -filmer og lydbøker for barn.

Han var tidligere gift med Solfrid Rørlien Saue og de har et barn sammen. Harald Mæle er bror av forretningsmannen Ola Mæle.

Karrière[rediger | rediger kilde]

Mæle ble først kjent for det norske TV-publikum gjennom sin jobb som kanalvert for NRK i 1970-årene og siden med den umiskjennelige fortellerstemmen i komiserien Forviklingar. Han var også programleder i populærvitenskapsmagasinet Magnus på NRK i 1980-årene.

Mæle gav stemme til Disney-figuren Langbein i TV-serien Langbein og sønn, Skrue McDuck i Ole, Dole og Doffen på eventyr og har deltatt som oversetter og dubber i en rekke Disney-produksjoner. I senere opptredener har imidlertid Kim Fangen gitt stemme til Langbein.

I 2015 ble han belønnet med en hederspris under Amanda-utdelingen som takk for hans livslange bidrag til norsk film og da dubbing spesielt.

Stemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

personstubbDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)