Nasse Nøff

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
A.A. Milne, forfatteren av bøkene om Ole Brumm og Nasse Nøff

Nasse Nøff – på engelsk Piglet – er en oppdiktet figur fra A.A. Milnes bøker om Ole Brumm. Nasse Nøff er en grisunge og bestevenn med Ole Brumm. Fordi han ofte trosser sine svakheter som (1) at han er et «svært lite dyr», (2) er engstelig for det meste og (3) stammer, likevel opptrer modig når det virkelig gjelder, blir han gjerne regnet som prototypen på en «timid hero». Som de fleste av figurene i Ole Brumm er Nasse Nøff basert på en av de bløte kosedyrene til A.A Milnes sønn Christopher Robin.

I bøkene[rediger | rediger kilde]

Nasse Nøff (Piglet) ble introdusert i kapittel III i Ole Brumm, men opptrådte på en illustrasjon allerede i kapittel II, hvor han hjelper til å dra Brumm ut av Petter Spretts dør. Nasse Nøff bor i et storartet hus i et bøketre i Hundremeterskogen, og kan lese og skrive, ifølge ham selv i det minste tilstrekkelig for korte notiser. Hans livrett er eikenøtter.

Film- og tegneserieversjonen[rediger | rediger kilde]

I Walt Disneys første Ole Brumm-film Ole Brumm og honningtreet (1966) var Nasse Nøff utelatt. Ifølge filmregissøren , Wolfgang Reitherman, ble han erstattet av Muldvarp (også kjent som Jordrotte og Reidar), som skulle ha en mer «folkelig, amerikansk grasrotappell».[1] Etter massive protester fra tilhengere av Milnes klassiske Ole Brumm-bøker, ble han imidlertid tatt med i den neste Disney-filmen Ole Brumm og blåsbortdagen (1968). John Fiedler var Nasse Nøffs stemme i denne filmen og i filmene fram til sin død 25. juni 2005, da Travis Oates overtok.[2])

I Disneys filmer var Nøffs pullover magentafarget, mens pulloveren i de opprinnelige fargeutgavene av Ernest H. Shepard's illustrasjoner til Ole Brumm-bøkene var grønn.

I filmen Nasse Nøff (originaltitel: Piglet's Big Movie) fra 2003, produsert av Walt Disney Pictures. hadde Nasse Nøff hovedrollen. Den hadde premiere 16. mars 2003. I denne filmen har Nasse forsvunnet. Vennene hans finner ut at han har gått sin vei fordi de ikke har tatt ham på alvor. Moralen i filmen er at det man godt kan utøve stordåder om man er liten av vekst.

I ettertid[rediger | rediger kilde]

Benjamin Hoff skrev The Te of Piglet som en oppfølger til The Tao of Pooh, (norsk tittel: Tao med Ole Brrumm) begge bøker med originalillustrasjoner av E. H. Shepard. The Te of Piglet inneholder sitater og betraktninger over Nøffs vesen som et «svært lite dyr» og setter det i sammenheng med taoismens begrep «betydningen av det lille».

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]