Ola Mæle

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Ola Mæle
Født 29. januar 1957

Ola Mæle (født 29. januar 1957 i Snåsa) er en norsk investor og forretningsmann. Han ble blant annet kjent da han grunnla klesmerket Bik Bok på 1980-tallet. Han har også investert i fotballklubben Vålerenga.[1] Han har nå først og fremst investeringer innenfor eiendom. Investeringsselskapet hans heter Sjølyst Utvikling.

Mæle er født på Snåsa i Nord-Trøndelag, men vokste opp i en prestefamilie på Oppdal som yngstemann i en søskenflokk på fire. Han var på juniorlandslaget i alpint og fikk skistipend i Denver og Utah i USA. Han er utdannet lege, men praktiserte aldri faget. Han gikk inn i forretningsbransjen etter å ha fullført legestudiene.[2]

Han har flere ganger donert penger til borgerlige partier. Under valgkampen i 2005 oppfordret han folk til å stemme på Venstre, for å hindre at partiet kom under sperregrensen. Mæle er gift med Vibeke Mæle, og bror av skuespilleren Harald Mæle.

Mæle kjøpte i 2011 Nordre Nordby gård på Lierfoss i Aurskog-Høland kommune.

Mæle-debatten sommeren 2008[rediger | rediger kilde]

I juni 2008 kritiserte Mæle Stoltenbergs regjering overfor Dagbladet. Han sa blant annet at statens engasjement var for stort innen flere områder.[3] Intervjuet var gjort i forbindelse med Mæles burdagsfest i den franske byen St. Tropez.

Kritikken førte til at partisekretær Martin Kolberg i Arbeiderpartiet sa at Mæle representerer en «vulgær overklasse». Han kritiserte Mæle for at han bare hadde betalt 200 kroner i skatt i 2006.[4] Politisk kommentator Gunnar Stavrum påpekte etterpå at Mæle betalte den skatten han skulle, etter det skattesystemet som Arbeiderpartiet har vært med på å lage.[5] Etter høstens stortingsvalg i 2009 gikk Venstres leder Lars Sponheim hardt ut mot både Jens Ulltveit-Moe og Ola Mæle. Sponheim mente at investoreliten i Norge har ødelagt «vanvittig mye» med forsøket på å gjøre stortingsvalget til et valg om formuesskatt.[6]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ NA24: Mæle satser på skjønnhet
  2. ^ http://www.ledernytt.no/ola-maaeligle-det-brenner-en-brann-i-magen.4515829-112534.html
  3. ^ Dagbladet: Refser Jens fra Rivieraen
  4. ^ Adressa.no: – Politisk vulgær
  5. ^ Nett på sak: Kolbergs sløve kniv
  6. ^ Dagens Næringliv – De har ødelagt vanvittig mye (2009)