Hopp til innhold

Biefilmen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Biefilmen
orig. Bee Movie
Generell informasjon
Utgivelsesår2007-11-02
Lengde91 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiSimon J. Smith
Steve Hickner
ProdusentJerry Seinfeld
Christina Steinberg
ManusforfatterJerry Seinfeld
Andy Robin
Barry Marder
Spike Feresten
MusikkRupert Gregson-Williams
KlippNick Fletcher
Foran kamera
MedvirkendeJerry Seinfeld
Renée Zellweger
Matthew Broderick
Megan Mullally
John Goodman
Chris Rock
Kathy Bates
Patrick Warburton
Larry Miller
Annen informasjon
BudsjettUSD 150 millioner
Prod.selskapParamount Pictures
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Biefilmen er en Golden Globe-nominert animert komediefilm fra 2007 med stemmene til Jerry Seinfeld, Renée Zellweger, Matthew Broderick, Megan Mullally, John Goodman, Chris Rock, Kathy Bates og Patrick Warburton i den engelskspråklige utgaven. Filmen er produsert av DreamWorks Animation, og regissør er Simon J. Smith og Steve Hickner.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

En ung honningbie som heter Barry B. Benson (spilt av Jerry Seinfeld) har nylig blitt uteksaminert fra college, og skal sammen med hans beste venn Adam Flayman (spilt av Matthew Broderick) begynne ved bikubens Honex Industries som produserer honning. Barry er spent på det nye arbeidet, men hans ikke-Konformitet holdning dukker opp når han oppdaget at hans valg av yrke aldri kan endres etter at yrket har blitt valgt. Senere møter de to biene en gruppe Pollen Jocks, bier som samler pollen fra blomster utenfor bikuben. Jocks tilbyr å ta med seg Barry utenfor bikuben for å plukke pollen fra en blomst. Men når Barry er utenfor bikuben for aller første gang går han seg vill i regnværet, og han havner på balkongen til en menneskelig blomster-selger som heter Vanessa (spilt av Renée Zellweger) og Vanesse sin kjæreste Ken (spilt av Patrick Warburton) forsøker å drepe Barry fordi han ikke liker bier. Men Vanessa frigjør Barry utenfor vinduet hennes, og han redder derfor livet.

Barry kommer senere tilbake for å uttrykke sin takknemlighet til Vanessa, og han bryter den hellige regelen om at bier aldri skal kommunisere med mennesker. Barry og Vanessa utvikler et nært vennskap, og tilbringer ofte tid sammen. Når Barry og Vanessa går gjennom en matbutikk, blir Barry forferdet når han oppdager at mennesker har stjålet og spist bienes honning i mange århundrer. Barry bestemmer seg for å reise til Honey Farms, som forsyner butikken med honning. Rasende over den elendige behandlingen av biene i deres bikube, bestemmer Barry seg for å saksøke menneskene for å få en endelig slutt på deres utnyttelse av bier. Hans oppdrag tiltrekker seg bred oppmerksomhet fra både bier og mennesker, og hundrevis av mennesker dukker opp for å følge med på rettssaken.

Advokat Layton T. Montgomery (spilt av John Goodman) blir satt til å forsvare menneskene og deres bruk av bier. Den kvelden spiser Barry middag sammen med Vanessa når kjæresten Ken dukker opp. Når Vanessa forlater rommet en liten stund, og Ken uttrykker til Barry at han hater at de tilbringer så mye tid sammen. Når Barry går for å bruke toalettet, tar Ken ham i bakhold og forsøker å drepe ham. Men Vanessa griper inn, og slår opp med Ken. Dagen etter, i løpet av rettssaken, holder Montgomery en tale mot biene som fører til at en dypt fornærmet Adam stikker ham. Montgomery overdriver øyeblikkelig stikket for å fremstå som offer for et overgrep, samtidig som han fordømmer Adam. Adams handlinger setter bienes troverdighet i fare.

Men dagen etter vinner Barry hele rettssaken ved å utsette jury-medlemmene for den grusomme behandlingen som bier blir utsatt for hver eneste dag, og mennesker blir forbudt fra å stjele honning fra bier. Etter å ha tapt rettssaken, advarer Montgomery om at et negativt skifte i naturens balanse er nært forestående. Etter hvert begynner hele verdens planteliv langsomt å dø ut, så Barry og de andre biene er nødt til å finne en måte å redde plantene og deres egen tilværelse.

Originale stemmer[rediger | rediger kilde]

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]