Emil og grisungen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Emil og grisungen
orig. Emil och griseknoen
Generell informasjon
Utgivelsesår1973
Prod.landsvensk
Bak kamera
RegiOlle Hellbom
ManusforfatterAstrid Lindgren
Eksterne lenker

Emil og grisungen (svensk: Emil och griseknoen) er en svensk barnefilm fra 1973 i regi av Olle Hellbom og med Astrid Lindgren som forteller, og den siste av tre langfilmer basert på Lindgrens barnebokserie Emil fra Lønneberget, hvilka senere ble klippet til TV-serien Emil i Lønneberget.

Handling[rediger | rediger kilde]

Hovedartikkel: Emil fra Lønneberget#Handling

Filmen, som er basert på den første delen av boken Emil fra Lønneberget gir seg ikke, begynner med auksjonen i Backhorva, hvor Emil drikker flere flasker sukkerdrikk og lykkes gjøre flere (til i børjan) vanvittige men lykkede innkjøp med penger han tjener gjennom å åpne grinden for hestevogner, hvilka i første hand gjør pappa Anton mye sint; han kjøper en brødspade (tross at de har en brødspade i Katthult - som senere sprekker), en fløyeleske som skal bli en present for Ida (men pappa Anton anser er verdiløs) og verst av alt en brannslukningsapparat - men den kommer til bruk ved en slåsskamp som utbryter mellom Alfred og noen andre gårdsgutter, da Emil lykkes gjøre slutt på den gjennom å sprute vann på alle gårdsgutter. Emil lykkes dessuten tjene 25 øre gjennom å selge brannslukningsapparaten han kjøpt for 25 øre for 50 øre til bonden fra Knashult, som også skal ha auksjon om en uke (og sikkert behøver den like mye som Emil), skaffe seg den bra verpehønen Halta Lotta og gjennom et knep få hjem den gale kuen Rölla som pappa Anton har kjøpt for 80 (svenske) kroner.

Dagen etter auksjonen gjør Emil tre forsøk å dra ut en tann på Lina, som får kraftig tannverk etter auksjonen hvor hun ble bedt på alt for mye karameller av bonden fra Kråkstorp. Senere later han som at Ida er syk i tyfus gjennom å male henne blå i ansiktet før kirkekaffet i Katthult, der prosten finner gamle brev fra esken Emil kjøpte til Ida, og sir at et brev har et mye sjeldsynt frimerke han søkt etter i ti år, og beder Emil 40 (svenske) kroner for å få kjøpe det til sin frimerkesamling.

Når Emil begynner skolen, viser han seg vara best i klassen, som både kan lese og skrive, og får for seg å kysse lærerinnen. (Noet verd å notere er at skolescenen ikke følger handlingen i bokserien i korrekt ordning, ettersom denne scene kommer før scenene med grisungen tross at Emil begynte skolen i sluttet av augusti samme år som han reddet og fødte opp grisen. Dessuden kommer en annen scene, kalt "Smålands husarer går till attack", etter scenen da Emil redder grisungen, tross at Emil leker "Smålands husarer" i mai før auksjonen, i begynnelsen av boken Emil fra Lønneberget gir seg ikke, der Emil vilt ridende på hesten Lukas later som at han er smålandshusar; i filmen er denne scene omgjord, der Emil, jevnført med boken der Hultsfreds skytingforening ikke nevnes, lekende "Smålands husarer" vilt ridende på Lukas "attakkerer" skytingforeningen fra Hultsfred i kuhaven i Lönneberga, hvor de har gjøkotte i mai hver år sammen med familier, matpakke, musikkorps med mere. Etter Emils "attakk" går en musikkmann til Katthult for å samtale med mor Alma, som siden forsøker tale Emil tilrette, men det er klippet bort i filmen. Scenen "Smålands husarer går till attack", som ble innspilt på engene ved Skurusjön i Småland, forekommer i episoden Kräftfiske, gökotta och andre lustbarheter i TV-serien).

En sommernatt skjer noet skrekkelig då suggen Emils pappa kjøpt på auksjonen føder elleve unger og biter i hjel ti, innen den ellevte reddes av Emil, som blitt tvinget til å gå ut på dass, og da hørt en grisunge skrike for sitt liv. Et par dager senere dør suggen i en merkelig sykedom. Emil bestemmer seg for å føde opp grisungen og lære den en rekke kunstner, som ingen i hele Lönneberga kunnet drømme om at en liten smålandsgris kan gjøre.

En sommerdag da fru Petrell fra Vimmerby passerer Katthult, ber hun mor Alma om å kjøpe kirsebærvin. Men både Emil og grisungen kommer til å spise av de fermenterte kirsebærene mor Alma brygget vin på, som gjør dem så fulle at de forårsaker så store forferdeligheter at ingen kan tale om det. Etter det blir Emil sendt til Lönneberga godtemplarforening, for å avlegge løfte om edruelighet for resten av livet, og ser siden til å holde hele Katthult i edruelighet, i børjan gjennom å slå flaskene med fru Petrells kirsebærvin i stykker.

Den andre delen av Emil fra Lønneberget gir seg ikke er filmatisert i filmen Nye streker av Emil i Lønneberget, som var den andre Emil-filmen, tross att den egentlig bør vara en oppfølger til denne film.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Jan Ohlsson.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]