Blekkulf

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Blekkulf er en barnebokfigur skapt av Bente Roestad. Det er blitt laget programmer om Blekkulf i Barne-TV og BarneradioenNRK. Dukketeaterforestillingen «Blekkulf og den mystiske flaskeposten» ble rundt 2000-årsskiftet spilt for mer enn 300 skoler og barnehager, blant annet på Kon-Tiki Museet.[1][2] Den første Blekkulf CD-en solgte til gullplate.

Blekkulf er en blekksprut, og bøkene og programmene formidler på en pedagogisk måte for barn at miljøvern er viktig, med særlig fokus på forurensning i havet. I 1989 kontaktet Bente Roestad Norges Naturvernforbund og viste dem en bunke med over to tusen tegninger og brev fra barn som var sendt til Blekkulf i etterkant av TV-serien der Terje Strømdahl satt på bryggekanten og leste fra Blekkulfbøkene. Norges Naturvernforbund og Bente Roestad samarbeidet om å lage en miljøvernklubb for barn, som ble kalt Blekkulfs venner og senere Blekkulfs miljødetektiver.

Bente Roestad arbeidet videre med Blekkulf og skrev nye bøker, sangtekster og teaterforestillinger. I 2008 flyttet Blekkulf til Akvariet i Bergen, der han formidlet sitt miljøengasjement til barn som besøker Akvariet. Nordisk Film i samarbeid med Filmkameratene har laget en ny TV-serie på 26 episoder med Blekkulf og vennene hans. I tillegg til Pelle-reke og laksen Sprelline har Blekkulf nå fått en ny venn, svanen Svanhild. NRK Super startet å sende den nye TV-serien om Blekkulf høsten 2012.

Priser og utmerkelser[rediger | rediger kilde]

Blekkulf har vunnet Pressens Informasjonspris. Bente Roestad mottok i 1990 Karl Evangs pris for helseopplysning i forbindelse med sitt arbeid med Blekkulf. På FNs Verdens miljødag mottok Bente Roestad Svaneprisen 2012 Hedersprisen og ble utnevnt til Årets Ildsjel 2012 av Miljøstiftelsen Pangea i samarbeid med Bellona.

TV-produksjoner[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dukketeater "Blekkulf og den mystiske flaskeposten" for barn kl. 12. Kon-Tiki Museet». Listen.no. 1. juni 2002. Besøkt 22. april 2020. 
  2. ^ «Blekkulfs niende arm». Nasjonalbiblioteket - www.nb.no. 8. januar 1998. Besøkt 22. april 2020. 
  3. ^ «NRK TV - Se Blekkulf og vennene hans» (norsk). Besøkt 20. januar 2017. 
  4. ^ «NRK TV - Se Blekkulf» (norsk). Besøkt 20. januar 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]