Prinsen av Egypt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Prinsen av Egypt
orig. The Prince of Egypt
Generell informasjon
FilmtypeAnimasjon, eventyr, barnefilm, musikal
Utgivelsesår1998
Prod.landUSA
Lengde99 min.
SpråkEngelsk
Aldersgrense(Norge)
Bak kamera
RegiSimon Wells
Brenda Chapman
Steve Hickner
ProdusentPenney Finkelman Cox
Sandra Rabins
Jeffrey Katzenberg
ManusforfatterPhilip LaZebnik
Nicholas Meyer
MusikkStephen Schwartz (musikalsanger)
Hans Zimmer (filmmusikk)
KlippNick Fletcher
Foran kamera
MedvirkendeVal Kilmer
Ralph Fiennes
Michelle Pfeiffer
Sandra Bullock
Jeff Goldblum
Patrick Stewart
Danny Glover
Steve Martin
Martin Short
Jim Cummings
Lee Tockar
Jan Rabson
Annen informasjon
FilmformatWidescreen-85
Budsjett70 millioner USD[1]
Totalomsetning218 613 188 USD[1]
Prod.selskapDreamWorks Animation
Eksterne lenker
Offisielt nettsted (en)

Prinsen av Egypt (originaltittel: The Prince of Egypt) er en amerikansk animert musikalfilm fra 1998, og den første tradisjonelt animerte filmen produsert og utgitt av DreamWorks Animation.

Filmen er en tilpasning av andre mosebok og følger livet til Moses fra å være prins i Egypt til å lede Israels barn ut av Egypt. Filmen ble regissert av Brenda Chapman, Simon Wells og Steve Hickner. Sangene i filmen er skrevet av Stephen Schwartz og filmmusikken er komponert av Hans Zimmer. Blant de engelske stemmene var en rekke kjente Hollywood-skuespillere, mens profesjonelle sangere erstattet delen hvor de synger. Unntakene var Michelle Pfeiffer, Ralph Fiennes, Ofra Haza, Steve Martin, og Martin Short, som sang sine egne stemmer. Blant de norske stemmen var Håvard Bakke, Svein Tindberg, Harald Mæle (Aron), Guri Schanke (Miriam) og Benedicte Adrian (Tzipporah).

Filmen ble nominert til Oscar for beste musikk for en musikal eller komedie og vant Oscar for beste sang under Den 71. Oscar-utdelingen for «When You Believe».[2] Pop-versjonen av sangen ble fremført under utdelingen av Whitney Houston og Mariah Carey. Sangen ble også nominert til beste sang (i en film) under Golden Globe-utdelingen i 1999.[3]

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

I Oldtidens Egypt ber det hebraiske folket til Gud om å bli løslatt fra slaveri. Farao Seti I, som frykter at det økende antallet hebraiske slaver kan føre til opprør, beordrer et massivt folkemord på alle nyfødte hebraiske guttebarn. I frykt for deres nyfødte sønnens sikkerhet, skynder Yocheved og hennes to andre barn, Miriam og Aaron, til Nilen, hvor hun legger barnet i en kurv på vannet. Kurven seiler til faraos palass, og barnet blir adoptert av Setis kone, dronning Tuya, som gir gutten navnet Moses.

Flere år senere blir Moses og hans adoptiv-bror Rameses, arving til tronen i Egypt, skjelt ut av farao Seti for å ha ødelagt et tempel ved et uhell. Etter at Moses foreslår at Rameses skal få muligheten til å bevise hans ansvarsfølelse, gjør Seti sønnen sin til prinsregent og gir ham myndighet over Egypts templer. Som en hyllest tilbyr yppersteprestene Hotep og Huy Rameses en vakker, men opprørsk ung midjan kvinne - Tzipporah. Rameses, som ikke er interessert, gir Tzipporah til Moses i stedet, og utnevner ham til kongelig arkitekt. Under en bankett blir Tzipporah ydmyket av Moses ved å la henne falle i en vanndam etter at hun nekter å underkaste seg. Senere den kvelden følger Moses etter Tzipporah som går sin ei fra palasset, og han møter de nå voksne Miriam og Aaron - som Moses ikke kjenner igjen. Han oppdager også sannheten om Setis folkemord.

Senere flykter Moses i eksil til en ørken, til tross for Rameses sine ønsker om at han burde bli værende ved palasset deres. Når han ankommer en oase, forsvarer Moses tre unge jenter, bare for å oppdage at deres eldre søster er Tzipporah. Moses blir ønsket velkommen av Jetro, far til Tzippora og en yppersteprest i Midian. Over tid begynner Moses som hyrde, forelsker seg i Tzipporah, og gifter seg med henne. En dag, på jakt, oppdager Moses en brennende busk - og Gud ber ham om å vende tilbake til Egypt og veilede folket deres til frihet.

Når Moses forteller Tzipporah om oppgaven sin, bestemmer hun seg for å bli med ham. Når han ankommer Egypt, blir Moses møtt av Rameses, som nå er farao med kone og sønn. Moses ber om at hebreerne blir løslatt, og han forvandler staven sin til en slange for å demonstrere Guds makt Rameses ønsker ikke at imperiet hans skal kollapse. Han føler seg forrådt av Moses, og han dobler de hebreeiske slavenes arbeidsmengde. Hebreerne, inkludert Aaron, klandrer Moses for deres økte arbeidsmengde. Moses kaster den første av Egyptens ti plager, og forvandler alt vannet i Nilen til blod. Moses påfører Egypt ytterligere åtte plager, men Rameses nekter likevel å forvandle mening. Rameses sverger å aldri frigjøre hebreerne fra fangenskap.

Misfornøyd forbereder Moses hebreerne på den tiende landeplagen, og instruerer dem til å ofre et lam for å markere dørstolpene deres med blodet. Den natten dreper den siste pesten alle de førstefødte barna i Egypt, inkludert Rameses sin nyfødte sønn - mens de sparer alle hebreerne. Rameses gir endelig hebreerne tillatelse til å reise deres vei. Men etter å ha forlatt palasset, kollapser Moses i sorg og smerte over alle problemene han har forårsaket over hele Egypt. Moses, Miriam, Aaron og Tzipporah forsøker å lede hebreerne ut av Egypt. Men ved Rødehavet oppdager hebreerne at en hevngjerrig Rameses forfølger dem med hans soldater, og har til hensikt å drepe alle sammen.

Medvirkende (stemmer)[rediger | rediger kilde]

Engelsk stemmer[rediger | rediger kilde]

Norske stemmer[rediger | rediger kilde]

Ellers medvirket: Christian Berge, Unn Vibeke Hol, Geir-Atle Johnsen, Hallvard Lydvo, Ivar Nørve, Ove Christian Owe, Bernhard Ramstad, Trond Teigen, Helge Winther-Larsen, Reza Aghamir, Birgitte Christensen, Anna Frimann, Nils Christian Fossdal, Ann-Kristin Jones, Rein Korshamn, Jannike Kruse, Anne Krohn Nielsen, Jan-Tore Saltnes, Petter Simonsen, Olav Slettahjell, Heine Totland, Anne Aartun, Maja Hopen, Madeleine Solheim Johnsen, Mina Martine Lystad, Sarah MacDonald Berge & Benjamin Helstad

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b «Prince of Egypt (1998)» (engelsk). Box Office Mojo. Besøkt 25. februar 2009. 
  2. ^ «Academy Awards, USA: 1998» (engelsk). awardsdatabase.oscars.org. Arkivert fra originalen 1. februar 2014. Besøkt 27. februar 2009. 
  3. ^ «HFPA-Awards search» (engelsk). Hollywood Foreign Press Association. Arkivert fra originalen 29. desember 2010. Besøkt 27. februar 2009. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]