Hopp til innhold

Fragglene

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fragglene
orig. Fraggle Rock
Generell informasjon
SjangerBarn / Eventyr / Musikk / Komedie
Prod.landAmerikansk / Canadisk
Sendeår1983
Sesonger5
Episoder96
Lengde25 (per episode)
SpråkEngelsk
Medvirkende
8 oppføringer
Jerry Nelson
Gerard Parkes
Dave Goelz
Steve Whitmire
Kathryn Mullen
Karen Prell
Richard Hunt
Jim Henson
Bak kamera
Skaper(e)Jim Henson
RegiNick Abson, Norman Campbell, Jim Henson, Richard Hunt, Martin Lavut, Eric Till
Prod.selskapJim Henson Company
Sending
Periode10. jan. 198330. mars 1987
TV-kanalCBC og HBO
Eksterne lenker
IMDb

Fragglene (orig: Fraggle Rock) er en amerikansk-canadisk dukkeserie for barn som gikk på HBO og CBC fra 1983 til 1987. Serien handlet om en gruppe Muppet-skapninger kalt Fraggler som bodde i en hule. Den var ment som en humoristisk allegori over vår egen verden, hvor alle de forskjellige fargerike skapningene, uten selv å være klar over det, inngikk i et slags økosystem der alle hadde sin bestemte rolle å spille, og ingen helt kunne klare seg uten de andre. Innenfor denne allegoriske verdenen kunne serien, uten å bli for opplagt belærende, ta opp en rekke temaer, slik som vennskap, toleranse og forståelse. Serien ble utviklet og produsert av Jim Henson, med musikk av Philip Balsam og Dennis Lee.

I Norge debuterte serien på video vinteren 1983[1], men allerede fra høsten 1984 ble den sendt i Barne-TVNRK på søndager. Serien hadde premiere på NRK den 26. august 1984 og gikk store deler av 1980-tallet.[2] Den dukket også opp i repriser på 1990-tallet og 2000-tallet.

NRK eide kun rettighetene til sesong 1 (Episode 1 – 24), som ble dubbet til norsk. Alle 4 sesongene ble gjort tilgjengelige i Norge på Apple TV+ i 2022, skjønt kun på engelsk uten tekst.

Fragglene

[rediger | rediger kilde]

Fragglene er de sentrale skapningene i serien. De er små, livlige vesener som bor i et komplisert underjordisk hulesystem kalt Fraggelberget. Stort sett lever fragglene et sorgløst liv, med lek, sang, dans, musikk og kun en halv times arbeidsuke. Yndlingsmaten er reddiker og «doserbyggverk» (se nedenfor).

Det er talløse fraggler i Fraggelberget, men serien fokuserer stort sett på disse:

Gobo (Gobo)
En oransje fraggel med et optimistisk livssyn og en stor eventyrlyst. Hans oppgave er å utforske alle de forskjellige, og noen ganger farlige, tunnelene i Fraggelberget. Han ble spilt av Jerry Nelson, mens Øystein Wiik hadde den norske stemmen.
Vembi (Wembley)
Gobos beste venn; er en gulgrønn fraggel som alltid virker forvirret og usikker. Han klarer aldri å bestemme seg for noe som helst, og ender som regel opp med å bare være enig med den han er sammen med i øyeblikket. Han ble spilt av Steve Whitmire, mens Magnus Nielsen hadde den norske stemmen.
Moki (Mokey)
Er en feminin og filosofisk lilla fraggel som ofte skriver dikt eller maler bilder. Det er hennes jobb å hente reddiker fra Gorgehagen (se nedenunder). Hun ble spilt av Kathryn Mullen. Katja Medbøe hadde den norske stemmen.
Vips (Red)
Mokis beste venn, og «villstyringen» i gjengen. En gul fraggel som prøver seg på det meste, spesielt innen sport. Hun ble spilt av Karen Prell, og Unni Bernhoft hadde den norske stemmen.
Bober (Boober)
er Fraggelbergets største pessimist og overtroiske hypokonder. Han er en blågrønn fraggel som livredd for det meste, men særlig for basiller. Hans spesialiteter er klesvask, matlaging og alskens kjerringråd mot sykdommer og ulykke. Han ble spilt av Dave Goelz, mens Anders Hatlo hadde den norske stemmen.
Onkel Reisende Mac (Uncle Travelling Matt)
Onkelen til Gobo, er en eldre fraggel som utforsker «Det Ytre Rom» (i virkeligheten menneskenes verden), og hver episode sender rapporter hjem om alt han opplever der. Han ble spilt av Dave Goelz, med norsk stemme av Rolf Sand.

Doserne er en gruppe lysegrønne småfolk som bor i Fraggelberget og bruker all sin tid på å lage enorme byggverk av spiselige, glassaktige stenger. Disse byggverkene regnes som en delikatesse blant fragglene, som sjelden lar et byggverk stå i fred særlig lenge før de spiser det opp. Doserne har imidlertid ingenting imot dette; slik blir det ryddet plass sånn at de arbeidsnarkomane doserne kan reise stadig nye byggverk. Dessuten er jo god arkitektur til for å nytes.

Doserne har et samfunn som står i sterk kontrast med fragglenes. Der fragglene er anarkister og individualister, fremhever doserne samarbeid og samhold. I første sesong opptrer de mest som bakgrunnsfigurer, men senere i serien får vi se mer av dosernes liv og blir kjent med individuelle dosere.

Den mest fremtredende av disse er den rebelske Cotterpin (Kathy Mullen), en ung kvinnelig doser som liker bedre å tegne enn å bygge, og etter hvert utvikler et vennskap med de fem sentrale fragglene.

Alle dosere har navn etter verktøy.

Gorgene er enorme troll som bor i Gorgehagen, like utenfor Fraggelberget. De livnærer seg av hagebruk, men ser på seg selv som «universets herskere.» Det er fra dem Fragglene tar reddikene sine -- noe som har ført til at gorgene ser på fraggler som tyvaktige skadedyr, mens fragglene ser gorgene som grusomme monstre som alltid jakter på dem hver gang de våger seg ut i Gorgehagen.

Det er tre gorger med i serien:

Pappa Gorg (Pa Gorg)
Overhodet for familien, som hevder å være konge over hele universet. Han er nokså sjefete og bråkete, og blir svært lett frustrert over sin mindre intelligente sønn, Junior. Han ble spilt av Gord Robertson (kroppen) og Jerry Nelson (ansiktet og stemmen). Den norske stemmen var ved Rolf Sand.
Mamma Gorg (Ma Gorg)
Husets frue og dronning, og sannsynligvis det egentlige familieoverhodet. Hun forguder ektemannen og sønnen, og er livredd for fraggler. Hun ble spilt av Trish Leeper (kroppen) og Myra Fried/Cheryl Wagner (ansiktet og stemmen). Den norske stemmen var ved Unni Bernhoft.
Junior Gorg (Junior Gorg)
Prins, tronarving og utøver av fysiske oppgaver. Det er han som passer på grønnsakhagen, og følgelig også han som stort sett jakter på fragglene. Han setter ofte feller for å fange fragglene og sette dem i bur, men da han er svært lettlurt klarer de fangede fragglene ofte å snakke seg fra det. Junior ble spilt av Rob Mills/Frank Meschkuleit (kroppen) og Richard Hunt (ansiktet og stemmen). Den norske stemmen var ved Harald Mæle.

Skraphaugen, Rill og Rall

[rediger | rediger kilde]

Skraphaugen Mathilda (Marjory the Trash Heap), spilt av Jerry Nelson med norsk stemme av Oddbjørn Tennfjord, er ganske enkelt søppeldynga i Gorgehagen, som er levende og fungerer som fragglenes orakel og rådgiver. Enhver fraggel som har et problem kan komme til henne og få gode råd. Hun assisteres av rottene Rill (Philo) og Rall (Gunge), spilt av henholdsvis Dave Goelz og Richard Hunt, med norsk stemme av Harald Mæle og Anders Hatlo.

Rottene er særlig kjent for ordene «Skraphaugen har talt», som er blitt et begrep i språket.

Oppfinneren og Sprocket

[rediger | rediger kilde]

Det eneste mennesket i den faste rollebesetningen er Oppfinneren (Doc), som ble spilt av Gerry Parkes og hadde norsk stemme av Per Lillo-Stenberg. Han holder til i et nokså kaotisk verksted, hvor et lite hull i veggen fører inn til Fraggelberget. Det er gjennom Oppfinnerens verksted Reisende Mac drar når han forlater Fraggelberget for å utforske «Det Ytre Rom», og det er dit han alltid siden sender sine rapporter hjem.

Selv om Oppfinneren praktisk talt bor oppå fragglene, vet han ikke at de finnes. Han er riktignok klar over at det er et hull i veggen, men stort sett er han altfor opptatt med merkelige oppfinnelser og originale ideer (som for eksempel å finne en måte å sy en knapp i et speilegg på) til å legge merke til det når det er fraggler i nærheten. Han skjønner ingenting av de merkelige postkortene som til stadighet dukker opp adressert til «Gobo Fraggel,» og kaster dem rett og slett i papirkurven. Derfor må Gobo i hver episode driste seg ut i verkstedet for å hente postkortet uten at Oppfinneren oppdager ham.

Oppfinnerens hund, Sprocket (spilt av Steve Whitmire), er i motsetning til sin herre utmerket klar over at det går fraggler ut og inn av verkstedet, og han blir like frustrert hver gang disse merkelige skapningene slipper unna uten at Oppfinneren oppdager dem.

Sprocket har også opptrådt som bakgrunnsfigur i enkelte Muppet-filmer, slik som Muppetenes julefortelling og Muppetene på skattøya.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ VG - Fragglene kommer (10.12.1983, s.57)
  2. ^ VG - Nye venner for de små (25.08.1984, s.57)

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]
Autoritetsdata