Emil i Lønneberget (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Emil i Lønneberget
orig. Emil i Lönneberga
Generell informasjon
SjangerBarn / Familie
Prod.landSvensk
Lengde1 t. 38 min.
SpråkSvensk
Aldersgrense5 (Norge)
Bak kamera
RegissørOlle Hellbom
ManusforfatterAstrid Lindgren
ProdusentOlle Nordemar
KomponistGeorg Riedel
SjeffotografKalle Bergholm
Foran kamera
HovedrollerJan Ohlsson
Annen informasjon
FilmselskapSF-Produktion AB
Stella Film GmbH
Premiere(r)4. desember 1971 (Sverige)
Eksterne lenker

Emil i Lønneberget (orig: Emil i Lönneberga) er en svensk barne- og familiefilm fra 1971 basert på Astrid Lindgrens bok med samme tittel. Filmen er regissert av Olle Hellbom og handler om den unge gårdsgutten Emil (spilt av Jan Ohlsson). Dette er den første filmatiseringen om Emil. Det kom to oppfølgere: Nye streker av Emil i Lønneberget (1972) og Emil og grisungen (1973).

Det kan ellers nevnes at det ble produsert en latvisk TV-film i 1985, og i 2013 kom det en svensk animasjonsfilm kalt Emil & Ida i Lönneberga.

Handling[rediger | rediger kilde]

På gården Katthult i Småland bor Emil (Jan Ohlsson) sammen med mamma (Emy Storm), pappa (Allan Edwall), lillesøster Ida (Lena Wisborg), tjenestepiken Lina (Maud Hansson) og en eldre gårdsgutt Alfred (Björn Gustafson). Historien utspiller seg i siste del av 1800-tallet. Det er harde tider, men livet på landet blir romantisert ved å følge Emils daglige gjøremål. Dette er som oftest å finne på sprell eller yte hjelp som alltid ender i komiske utfall (f.eks. heise lillesøsteren Ida opp i flaggstangen, trekke tannen til Lina og lignende).

Produksjonen[rediger | rediger kilde]

Filmen ble filmet på Gibberyds gård utenfor Vimmerby. Innehusscener ble spilt inn i Folkehøgskolen i Mariannelund. Filmen hadde premiere på Grand i Vimmerby på 4 desember 1971.

Filmens antagelige mest kjente motiv er snekkerboden. Det er stedet hvor Emil flykter etter at et av hans sprell eller gode gjerninger har slått totalt feil. Sangen «Du kjære lille snikkerbod», svensk originaltittel «Du käre lille snickarbo», er blitt et temasang for Emil-historien, men også for barnebøker generelt.

Snekkerboden brant ned i 2005. Brannen var trolig påsatt[1]. En ny snekkerbod ble bygd og sto ferdig våren 2006

Rollebesetning[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]