Emil i Lønneberget (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Emil i Lønneberget (originaltittel: Emil i Lönneberga) er en svensk filmadapsjon fra 1971 etter Astrid Lindgrens barnebok Emil i Lønneberget som handler om den unge gårdsgutten Emil Svensson. Filmadapsjonen er basert på Lindgrens første bok Emil fra Lønneberget fra 1963.

Handling[rediger | rediger kilde]

På gården Katthult i Småland bor Emil (Jan Ohlsson) sammen med mamma (Emy Storm), pappa (Allan Edwall), lillesøster Ida (Lena Wisborg), tjenestepiken Lina (Maud Hansson) og en eldre gårdsgutt Alfred (Björn Gustafson). Historien utspiller seg i siste del av 1800-tallet. Det er harde tider, men livet på landet blir romantisert ved å følge Emils daglige gjøremål. Dette er som oftes å finne på sprell eller yte hjelp som alltid ender i komiske utfall (f.eks. heise lillesøsteren Ida opp i flaggstangen, trekke tannen til Lina og lignende).

Filmens antagelige mest kjente motiv er snekkerboden. Det er stedet hvor Emil flykter etter at et av hans sprell eller gode gjerninger har slått totalt feil. Sangen «Du kjære lille snikkerbod», svensk originaltittel «Du käre lille snickarbo», er blitt et temasang for Emil-historien, men også for barnebøker generelt.

Snekkerboden brant ned i 2005. Brannen var trolig påsatt[1]. En ny snekkerbod ble bygd og sto ferdig våren 2006

Produksjonen[rediger | rediger kilde]

Produsert i 1971. Totalt har historien om Emil ført til tre kinofilmer regissert av Olle Hellbom. I de påfølgende to årene fulgte Nye Streker av Emil i Lønneberget (1972), svensk originaltittel Nya hyss av Emil i Lönneberga, og Emil og Grisungen (1973), svensk originaltittel Emil och griseknoen. Filmen ble filmet på Gibberyds gård utenfor Vimmerby. Innehusscener ble spilt inn i Folkehøgskolen i Mariannelund. Filmen hadde premiere på Grand i Vimmerby på 4 desember 1971.

Mottakelse[rediger | rediger kilde]

Historien har hatt bred sirkulasjon i Skandinavia og har blitt oversatt til flere nordiske språk. Bøkene og filmene har hatt stor betydning for Astrid Lindgrens nasjonale og transnasjonale anerkjennelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Snickarboa» brant ned i natt - vg.no

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]